Elektrik özelleşti, ama vatandaşa kapılar kapandı

Geçen hafta pazar günü saat 19.00 civarı, Kükürtlü Caddesi üzerinde işyeri bulunan bir dostumuz aradı.
Canı burnundaydı…
“Caddenin bir tarafında yaklaşık 3 saattir elektrikler kesik. İş düzenimiz bozuldu, randevularımızı iptal ettik, çalışamadığımız için gelen müşteriyi geri gönderiyoruz” dedi.
Sıkıntısının bir nedeni de şuydu:
“İnsanlara randevu verdik, herkes programını buna göre yaptı. Şimdi geri çevirince insanlar ortada kaldı.”
Söylediği bir şey var ki, aslında sorun da tam bu noktada başlıyor:
“Sürekli Uedaş’ı arıyorum. Karşıma bant kaydı çıkıyor, oradan da kimseye ulaşılmıyor. Derdimi de anlatamadım, elektriğin ne zaman geleceğini de öğrenemedim.”
Benzer bir yakınmayı daha geçenlerde Nilüfer’de, Ertuğrul-Özlüce bölgesinde oturan bir siyasetçiden de dinledik.
Evinin olduğu bölgede elektriklerin kesilmesi üzerine Uedaş’ı defalarca aradığını, ama kimseye ulaşamadığını söylemişti.
Bu iki örnek kişiye özel bir sorun değil. Son zamanlarda, özellikle de elektrik dağıtımının özelleşmesinden sonra Bursa’da çok sık yaşanıyor.
Oysa…
Özelleştirmelerin ana mantığı, vatandaşın daha kolay ulaşabilmesi ve sorunların daha çabuk çözülebilmesi olarak anlatılmıştı.
Özel firmalar sorunlara karşı daha duyarlı davranacaklar, vatandaşla iletişim günümüzün modern uygulamalarının gerektirdiği şekilde olacaktı.
Gelin görün ki…
Özelleştirmenin ana mantığı gerçekleşmediği gibi, Bursa’da elektrik dağıtımını alan firma vatandaşa kapıyı kapattı ve iletişimini tümüyle kesti.
Bir sorunla karşılaşıldığında, ya da bilgi alınmak istendiğinde Uedaş’a kimse ulaşamıyor. Defalarca aramamıza karşın, Uedaş’ın rahmetli olan genel müdürüne ulaşamadığımızı her seferinde “Bursa dışında toplantıda” cevabı aldığımızı anımsıyoruz.
Gazetecilerin ulaşamadığı bir kuruma vatandaş nasıl ulaşacak?
Faturalarda kendi haklarını koruma konusunda çok duyarlı olan şirket vatandaştan uzak durunca sorunlardan da uzaklaştığını zannediyor.
Ama olmuyor.

-Zeyniler elektrik bekliyor-

Teleferik İstasyonu’na 3 kilometre mesafede olan ve Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu romanının geçtiği Zeyniler’de 76 hanede 551 nüfus yaşıyor.
Elektrik olmadığı için hava kararınca gün bitiyor.
Zeyniler Derneği Başkanı Ahmet Özdemir ve Başkan Yardımcısı Muzaffer Şanlı elektrik için imza toplayıp Uedaş’a götürdüklerinde “Biz özel şirketiz, yatırım yapamayız” cevabı aldıklarını söylediler.
Cevaba biz de çok şaşırdık.