Büyükşehir’i yıpratma amaçlı spekülasyonların hedefi haline gelen Bursaray Üniversite Hattı gerçeklerini, ilk projeyi hazırlayan Saker açıkladı

Cuma günüydü… Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yaptığı 1994-1999 döneminde Bursaray’ın bugünkü ulaşım noktaları ve güzergâhının projelerini yapan, fakat temelini atmasına karşın inşaat sürecini yaşayamayan Erdem Saker’i aradık.
Amacımız…
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Necati Şahin’in iddialarıyla başlayan, sonra da Bursa yerel siyasetinin kimi kutuplarının Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik çatışma ya da hesaplaşma platformuna dönen Bursaray’la ilgili yakın geçmişe ait bilgiler için hafıza yenilemek adına konuşmaktı.
Gördük ki…
Tartışmaların bugün geldiği noktadan Erdem Başkan da rahatsız.
Bursa’ya 23 yıl DSİ Bölge Müdürü olarak hizmet verdikten sonra 1994-1999 döneminde Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Erdem Saker’in de bilgi tazeleme adına hazırlık yaptığını o gün öğrendik.
“Bu konuyu Ekohaber’de bu hafta yazacağım” dedi. Yazısını da dün okuduk.
Gördük ki…
Saker, bugünkü tartışmalara son verecek şekilde Bursaray gerçeklerini açıklıyor, projeyi planlayan otorite olarak Altepe yönetiminin doğru adımlar attığını ortaya koyuyor.
Örneğin…
“Bursaray Üniversite Hattı’nda güzergâhın değiştirildiği” tartışmalarını ortadan kaldıran şu bilgileri veriyor:
“Üniversite hattının yapımı başladığında, Üniversite içindeki güzergâhın değiştirildiğini, Teoman Özalp ve benim dönemimde yapılarak DLH tarafından onaylanan projede yer alan satıhtan giden hat yerine, Üniversite içine girmeyi hedefleyen bir güzergâh üzerine tünel yerleştirildiğini öğrendiğimden itibaren itirazlarım başladı.”
Geçen dönem yapılan bu değişikliğe itirazını Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye ilettiğini ifade ettiğini, “yapılan inceleme sonunda da haklı bulunduğunu” söylüyor.
Şu bilgileri de Bursaray gerçekleri olarak aktarıyor:
“Değişimin sağladığı maliyet azalmasının sözleşme fiyatlarıyla takriben 23 milyon lira Euro olduğu, bu farkın öncelikle öncelikle Üniversite hattının Görükle’ye uzatılmasında kullanımının düşünüldüğü, ancak serbest serbest kalan miktarın bu uzatmaya yetmediği bilgisini almıştım. O zaman Organize Sanayi hattına dönüldüğünü, Korupark yer altı istasyonu ile Emek yer üstü istasyonlarından oluşan 2 bin 233 metrelik uzatmanın yapılabileceği anlaşılınca sözleşme değişim anlaşması imzalandı.”
Bu noktada…
Altepe ve ekibinin 23 milyon Euro’luk farkı doldurmada çok dikkatli davrandıklarını da vurguluyor.

-Sayıştay’ın para birimi kuruş-

Bursaray’ın Üniversite Hattı’ndan tasarrufla yapılan Emek Hattı’ndaki sözleşme denetiminin Sayıştay’da olduğunu anımsatan Erdem Saker deneyimine dayanarak şunu söylüyor:
“Denetimin ne derece sıkı olduğunu anlatmak için, Sayıştay denetçilerinin para biriminin kuruş olduğunu söylemem yeterli olur.”

-Projenin önü tıkalıydı-

Üniversite Hattı tartışma konularından biri, istasyonun Tıp Fakültesi arkasından yol kenarına alınması. Saker’in görüşü şu:
“Tünelle Üniversite içine girilseydi hat orada bitecek, ileride Görükle’ye uzatılması imkansız olacaktı. Ama şimdi hattın önü açık.”

-Neden Ertuğrul’a girildi?-

Bursaray’ın neden İzmir Yolu’ndan gitmeyip Ertuğrul’a girildiğini Saker şöyle açıklıyor:
“İzmir Yolu’nun Çalı tarafı korunacak tarım alanı. DSİ buraya sulama projeleri yapmış. Yolcu yoğunluğu da düşük olduğu için Özlüce-Ertuğrul geçişi tercih edildi.”