Karayolları’nın turuncu karıncası Turgay Mesci pes etti, emekli oldu

Turgay Mesçi’yi anlatırken hep çalışmak ve ilkleri yaşamak üzerine cümleler kurmak gerekiyor. 70’li yılların sonlarında, Karayolları’nın gencecik bir yol mühendisi olarak Yalova Yolu’nun yapımında çalışıyordu. Başmühendis oldu Ankara’ya gitti. Müdür Yardımcısı olarak Bursa’ya geri döndü, aynı pozisyonda İstanbul’a gitti. 2006’da ise Karayolları Bölge Müdürü olarak bir kez daha döndü.
Çalışanları onu 24 saat şantiyede kalan müdür olarak tanıyorlar. Hele kış gecelerinde Mezitler ve Süpürgelik gibi kardan tıkanan yollarda kar mücadelesi yapan ekiplerle birlikte sabahlamasıyla biliniyor.
Bursa’yı çevre illere bağlayan tüm yolları 2×2 bölünmüş yola dönüştürdü. Bursa-Çanakkale arasını 2.5 saate, Bursa-Balıkesir’i 1 saat 15 dakikaya indirdi, Bandırma’Bursa’nın banliyösü haline getirdi. Üstelik tüm yollara bitümlü asfalt kaplama yaptı.
Çevre Yolu’nu tamamladı, doğu etabını Yenişehir Kavşağı’na kadar uzatarak Bursa-Ankara arasında planlanan Anadolu Otoyolu’nun başlangıç noktası olarak hazırladı. Dağ ilçelerinin yollarını açtı.
Ulaşımın kara noktaları olan İnegöl Yenice, Karacabey, Mustafakemalpaşa ve Bandırma-Susurluk kavşaklarını köprülü kavşağa dönüştürdü.
Tüm yol boylarını yol peyzajı ile ağaçlandırdı.
Görevi süresince bugünün para değeriyle yaklaşık 3.5 milyar liraya, yani eski değerle 3.5 katrilyona imza attı ama hakkında tek bir şaibe oluşturmadı.
Çalışkan ve dost olarak saygı gördü, sevildi. Siyaset-bürokrat ilişkilerini iyi dengeledi.
Kısacası…
Turgay Mesci’yi biz, Karayolları’nın turuncu karıncalar görüntüsüyle çalışmasını sağlayan bir yönetici olarak tanıdık.
Buna karşın…
2 yıl önce mahkeme kararıyla döndüğü Karayolları Bölge müdürlüğü görevinden 17 Şubat’ta ikinci kez alındı. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi ama bu kez üçlü kararname ile hiç göreve başlamadan bir kez daha alındı. Yine kez İdare Mahkemesi’ne başvurdu ve yine kez göreve iade kararı aldı.
Ne var ki…
Ulaştırma Bakanlığı görevden almayı kafasına koyduğu için, bu kez de geçici görevle Van’a gönderdi.
Yaklaşık 1.5 aydır Van’da çalışan Turgay Mesci sonunda pes etti ve emekliliğini istedi. Dün itibariyle de emekli oldu.
Ayrılmadan, daha doğrusu Van’a gitmeden önce Bursa’ya son armağanı ise Ankara Yolu ile Çevre Yolu’nu birleştirecek Samanlı-Kazıklı Bağlantı Yolu oldu.