Dünyada artan yaşlı nüfus yeni bir bilim dalı çıkardı: Geriatri, Bursa’nın turizmdeki yeni umudu

Türkiye’de ilk kez uluslararası düzeyde yaşlılık ve sağlıklı yaşlanma kongresi Bursa’da yapılıyor. Bu kongreyle ilgili bilgileri ve katılacakları pazar günü bu sütunlarda paylaştık.
Bununla birlikte…
Merinos’taki Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde cuma sabahı açılış konuşmalarıyla başlayacak bu çok özel kongrenin tanıtım toplantısında Bursa Valisi Şahabettin Harput çok önemli bir noktaya dikkat çekti:
“Dünya genelinde hızla artan yaşlı nüfusuyla karşı karşıyayız. Batı ülkelerinde bu oran genel nüfus içinde yüzde 20-30’a ulaşıyor. Ülkeler sağlıklı yaşlanma için ciddi bütçeler ayırıyorlar. Bursa’yı sağlık turizmi merkezi yaparak bu bütçelerden pay almasını hedefliyoruz.”
Aslında…
Konu yaşlı nüfus nedeniyle sağlık olduğu kadar, sağlıklı yaşlanma isteği nedeniyle bütçe potansiyeli haline geliyor.
Dahası…
Dünyada artan yaşlı nüfus, sağlıklı yaşlanma anlayışıyla birlikte yeni bir bilim dalı olarak Geriatri’nin ortaya çıkıp gelişmesini sağlıyor.
İşte…
Bursa Valisi Harput’un kongreyi tanıtım toplantısında dikkat çekmek istediği nokta da bu.
Çünkü…
Türkiye’de ilk kez Merinos’ta düzenlenecek bu uluslararası kongre, yaşlılık-sağlık ilişkilerinin yanında yaşlılık bilimi için de çok ciddi bir platform oluşturacak.
Daha açık söylemek gerekirse…
Çok sayıda yabancı ülkeden üst düzel konuk katılacağından, Türkiye’nin yeni yeni tanıdığı bu kulvarda Bursa’yı pazarlayabilmek için bu kongre çok önemli bir buluşma noktası oluşturacak.
Nitekim…
Kongrenin düzenleyicilerinden olan Bursa Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Dr. Mustafa Esgin, dünyadaki sağlık turizmi pastasının yıllık 850 milyon dolar olduğunu, bizde yeni yeni fark edilmesine karşın Malezya ve Singapur gibi Asya ülkelerinin bu kulvarda çok ileri düzeye ulaştıklarını söyledi.
Tüm bunları gündeme getirirken bir noktanın da altını çizmek, daha doğrusu hakkını vermek gerekiyor:
Bursa’da bunları bugün Vali Şahabettin Harput’un özel ilgisi ve ısrarı sayesinde konuşuyor, ileriye yönelik umutlanıyoruz. Bursa Vali Harput’a şükran duymalı.