Bursa Eski Milletvekili, Gazeteci Kenan Sönmez’in yorumu: Seçimin gerçek yıldızı Faruk Çelik oldu

Bursa’ya kontenjan olarak çok milletvekili geldi geçti. Ama Bursa’daki ilişkilerini yalnızca Kenan Sönmez sürdürüyor.
1999-2002 döneminde Anavatan Partisi’nden Bursa Milletvekilliği yapan Sönmez, aynı şekilde Bursa’yı çok yakından izliyor.
Biz de…
Gazeteci büyüğümüz olarak görüş ve değerlendirmelerine zaman zaman yer veriyoruz.
Dün…
Bursa ve genelde seçim sonuçlarını değerlendirirken çarpıcı bir tespit yaptı:
“İzmir’de AK Parti oylarını yükseltince Binali Yıldırım’ı seçimin yıldızı ilan ettiler. Oysa İzmir’de herkesin eli var. En önemlisi orada Başbakan kendisi bizzat ilgilendi.”
Üstüne basa basa şunu söyledi:
“Bana göre Türkiye genelinde bu seçimin yıldızı, tartışmasız Faruk Çelik’tir.”
Gerekçesi de şu:
“Şanlıurfa Faruk Çelik’in hiç bilmediği, karşılığında da hiç tanınmadığı bir yer. Gitti, tek başına çalıştı. Dışarıdan gelen bir aday olmasına karşın kendini kabul ettirdi, teşkilatını da oyları da topladı. Faruk Çelik bu seçimle usta siyasetçi olduğunu gösterdi.”
Ardından…
“Bu seçim BDP de çok büyük iş yaptı” dedi ve şunu söyledi:
“BDP desteğiyle seçilen bağımsız aday sayısındaki artışın siyasete çok derin mesajları var. Bu mesajları çok özel olarak derinlemesine değerlendirmek lazım.”
Şunu vurguladı:
“Bu tablo Kürt meselesinin acil çözüm beklediğini gösteriyor. Üstelik yeni parlamentodaki tüm partilerin burada sorumluluğu var. Yani sorun yalnızca iktidar değil, tüm partilerin bir araya gelip yol haritası belirlemesi gerekiyor.”
Bir yorum daha yaptı:
“Bu seçim AK Parti ile ilgili tartışmaları da artık sona erdirdi. Yüzde 50 oy almış bir parti genel kabul gömüş demektir ve en büyük kitlenin desteğini aldığı için tartışılmaz. AK Parti’yi artık kimse marjinal görmesin, seçimin mesajını da iyi okusun.”
Şunu ekledi:
“Kimileri ‘Yüzde 50 aldı ama karşısında da yüzde 50 var’ diyor. Böyle bir savunma yeterli değil. Çünkü sonuç net.”
Bu arada…
Devlet Bakanı Faruk Çelik aday gösterildiğinde Şanlıurfa’da AK Parti’nin durumu parlak değildi. Kolları sıvayan Çelik çok çalıştı, çok yoruldu ama oyları yüzde 65’e çıkardı.
Dün akşam da eşiyle birlikte Bursa’ya geldi. Bir süre evinde dinlenecek olan Çelik daha sonra mazbatasını almak için Şanlıurfa’ya dönecek.