CHP meydanda yağmura yakalanınca hedefe ulaşamadı, Kılıçdaroğlu 36 dakika konuştu ve yeni bir şey söylemedi

Şu gerçek her zaman geçerli: Meydanlar sandık için ölçü değil. Bununla birlikte, seçim atmosferlerinde meydanların önemi çok büyük.
Birincisi…
Partilerin canlılığını ve iktidarı ne kadar istediğini gösteriyor.
İkincisi…
Meydanlar dolu olduğunda partililer moral buluyor, sandık için daha istekli çalışıyor.
Ayrıca…
Karar vermekte zorluk çekenler meydanın görkemine bakarak çoğunluktan yana karar verme eğilimine girebiliyor.
Onun için…
Siyasi partiler meydan mitinglerini planlarken, organizasyona da önem veriyorlar, işi şansa bırakmamak için gerekli önlemleri almaya çalışıyorlar.
Bununla birlikte…
Ne kadar iyi hazırlık ve organizasyon yapılırsa yapılsın, meteorolojik özellikler de mitinglerin görünümünü doğrudan etkiliyor.
Tıpkı, dün olduğu gibi.
CHP Bursa örgütünün uzun süredir iyi hazırlandığı, her ayrıntıya önem verdiği, neredeyse herkese bir bayrak dağıtarak meydanı bayrak denizine çevirdiği Kılıçdaroğlu’nun Bursa mitingi ilk darbeyi yağmurdan yedi.
İlçelerin organizasyonuyla yoğun katılımına karşın, yağmur nedeniyle kentli katılımı beklenen kadar olmadı. Hele Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının 13. dakikasında yağmur bastırınca, doğal olarak ayrılanlar oldu.
Konuşma platformu Gökdere Meydanı’nın çukurda kalan bir noktasına kurulduğu için toplananlar Kılıçdaroğlu’nu göremedi. Bazıları da bu nedenle ayrıldı.
Şu gözlemimizi paylaşmakta da yarar var:
Mitingin bitiminde Gökdere’den aşağı yoğun bir kalabalık, Bursaray’ın Gökdere İstasyonu’nu atlayıp, daha aşağıda ilçelerine dönecekleri minibüslere yöneldiler. O nedenle istasyonda izdiham yaşanmadı.
Sonuç olarak…
Kılıçdaroğlu’nun mitingi, Erdoğan’ın mitinginden katılım olarak çok geride kaldı. Ama meydandaki bayrak sayısı ve coşku fazlaydı.
Bununla birlikte…
Geçmişte DYP seçmeni olduğunu bildiğimiz tanıdıklara rastladık.
Adayların tanıtımında da en büyük alkışı Sena Kaleli, Turhan Tayan ve Aykan Erdemir ile birlikte Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey aldı.
Bu arada…
İl başkanlığı görevinden alınan Gürhan Akdoğan da miting meydanına yönetim kurulu üyeleri ve gençlerle birlikte kalabalık bir grupla girerken alkışlandı.
İzlediğimiz meydandan notlar böyle. Kılıçdaroğlu ve konuşma performansına gelince…
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu geçtiğimiz yaz ilçe ilçe yoğun Bursa programı kapsamındaki Şehreküstü Meydanı’nda dinlemiştik.
O günden bu yana konuşma üslubunu geliştirmiş.
Fakat…
Belli bir metne bağlı olmadan konuştuğundan konuşma bütünlüğü yok. Öyle olduğu için de kesik kesik ve kopuk kopuk konuşuyor, konudan konuya geçiyor. Bazen de planlanmış konulara değinmiyor.
Örneğin…
Anladığımız kadarıyla, CHP Bursa örgütü miting organizasyonunu yaparken Bursaspor konsepti üzerinde durmuş. Nitekim hem Kılıçdaroğlu’nun hem adayların boyunlarında Bursaspor atkısı vardı. Ayrıca Bursa 1. Sıra Adayı olan Genel Başkan Yardımcısı Sena Kaleli beyaz mont ve pantolon giymişti.
Fakat…
Kılıçdaroğlu, eşi Sevim Kılıçdaroğlu ile birlikte geldiği Bursa mitinginde yağmur altında 36 dakika süren konuşmasında Bursaspor konusuna hiç değinmedi.
Bursa ile ilgili olarak yalnızca “Gelirken arkadaşlarıma sordum. Bu AKP Bursa’ya ne yaptı diye… İcra daireleri sayısı 9’a çıkmış” dedi. Diğer illerden farklı yeni bir şey de söylemedi.
Konuşmasının iki yerinde meydanın tamamından coşkulu alkış aldı. Biri, Başbakan Erdoğan’a oğlunun 21 günlük askerliğini anımsattığında, diğeri de “Çık karşıma” diyerek hodri meydan çağrısı yaptığında.