12 Haziran’ın en kritik tercihi demokrat seçmenin

Seçim yaklaşırken gözler, Meclis’e girecekleri varsayılan AK Parti, CHP ve MHP üzerinde. Zaten yarış da daha çok bu üç parti arasında geçiyor. O nedenle medyada da bu üç partinin haberleri daha çok yer buluyor.
Oysa…
12 Haziran seçiminin belki de en kritik partisinin Demokrat Parti olduğu bir gerçek.
Nedeni de ortada…
Durumu ne olursa olsun, iddiası olmasa bile Demokrat Parti’nin ve birleştiği Anavatan Partisi’nin belli bir tabanı var. O taban yıllarca Bursa siyasetine kadrolar yetiştirdi. Özellikle DYP/DP için her zaman “en usta siyasetçilerin bulunduğu parti” yorumları yapıldı.
Seçmen yapısı da, son dönemlerde oy vermese bile özelliklerini koruyor.
İşte…
DP ve Anavatan’a yıllarca oy veren demokrat seçmen bu seçim için farklı bir arayışta. Bu da, partinin gücünün kalmamasından çok, Bağımsız Türkiye Partisi ile seçim işbirliği yapılmasından kaynaklanıyor.
DP seçmeni bu işbirliğini benimseyemedi.
O nedenle, BTP lideri Haydar Baş’ın birinci sıra adaylığı Bursa’daki demokrat kadroları yeni bir yöneliş arayışına itmişe benziyor.
DP’nin eski seçmeninin ciddi bir bölümünün AK Parti’ye gittiği zaten biliniyor. Yeni durum nedeniyle DYP/DP/Anavatan tabanının bir bölümü Turhan Tayan’ın aday olması nedeniyle CHP’ye yönelirken, bir bölümü de en yakın parti olarak MHP’yi görüyor.
Bu da…
DP’nin iddiası olmasa bile, DP seçmenini bu seçimin en kritik tabanı haline getiriyor.