Erdoğan siyasi risk alıp en geniş kapsamlı değişimi yaptı, Çelik Urfa’ya gitti ama siyaset arkadaşları listede

Zaten… Son günlerde yoğun şekilde konuşuluyordu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın genel başkan yardımcılarıyla bakanlara rotasyon kararı almasıyla beklentiye dönüşmüştü.
O bakımdan…
Devlet Bakanı Faruk Çelik’in 20 yıldır siyaset yaptığı Bursa yerine Şanlıurfa’dan aday gösterilmesi sürpriz olmadı. Yerine Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın gelmesi de artık sürpriz değil.
Sürpriz…
Mevcut milletvekillerinden yalnızca Canan Candemir Çelik’in listede kalması. Oysa cumartesi gününe kadar Hayrettin Çakmak’ın da listede olması bekleniyordu. Bu bir sürpriz oldu.
Listeye bakarak şunu söyleyebiliriz:
AK Parti’nin Bursa listesinde Faruk Çelik’in adı yok ama fotoğrafı var.
Çünkü…
Listede yer alan isimlerin hemen hemen tamamı, Faruk Çelik ile birlikte siyaset yapan isimlerden oluşuyor.
Yani…
Bu noktadan bakıldığında, Çelik’in Şanlıurfa’ya gidişinin başkalarının zaferi anlamına gelmediği anlaşılıyor.
Bununla birlikte…
Listede, ikinci sıradaki Mustafa Öztürk ile onaltıncı sıradaki Fahrettin Keskin ve onyedinci sıradaki Ayşe Hacıoğlu dışındakilerin tamamı teşkilatlardan.
Bu önemli bir avantaj.
Şu da bir gerçek:
Böylesine geniş kapsamlı bir yenileme her liderin yapabileceği bir iş değil.
Bu tür operasyonlar, sürekli yenilik isteyen toplumlar için cazip olabilir. Aynı şekilde 9 yıllık iktidarın metal yorgunluğu gibi olabilecek ağırlaşmasına karşı kadro dinamizmi getirebilir.
Bir de…
İleriye yönelik hedefle teşkilatlarda siyaset yapanlara “Bana da sıra gelebilir, ben de milletvekili olabilirim” mantığıyla daha çok çalışmaları için motivasyon etkisi yapabilir.
Ama…
Böylesine geniş kapsamlı değişiklikler işleyişin tıkanmasını da getirebilir.
Çünkü…
Yeni kadroların Ankara’ya gidip çevreyi tanımaları, Meclis’e alışabilmeleri, yol-yordam öğrenmeleri, bürokrasiyi tanımaları zaman alabilir.
İşte…
O zaman Bursa gibi çözüm bekleyen sorunları çok olan kentler için sıkıntı haline gelebilir. Daha açık söylemek gerekirse, yeni kadro alışana ve işleyişi öğrenene kadar Bursa hizmet almakta ve sorunlarını çözmekte çaresiz kalabilir.
Yani…
Değişim güzel, hele böyle kökten değişimler cesaret isteyen işler ama sonrasında Bursa için kriz riski de ne yazık ki var.
Akla geleni…
Deneyimli bir siyaset gözlemcisi dün akşam şu cümleyle dile getirdi:
Başbakan Erdoğan bu dönemi ustalık dönemi olarak kabul ediyor. Yeni isimlerden oluşan Bursa listesi ise bu dönemi çıraklık olarak yaşayacak.