Bu kayıt sistemi çok baş ağrıtır… Beyana dayalı adres bildiriminde ciddi sorunlar ortaya çıkıyor

Bu sayfalarda dün aktardık… Seçmen listelerinde sorgulama yaparken, oturduğumuz binada iki yabancı seçmen kayıtlı olduğunu fark ettik.
Sonra…
Bu yabancıların kim olduklarının peşine düştük.
Öğrendik ki…
Balıkesir’in Susurluk ilçesi nüfusuna kayıtlı 1966 doğumlu A.B ile 1988 doğumlu S.K., kısa adı Mernis olan Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi tarafından 24.12.2008 tarihinde bizim binaya yerleştirilmiş.
Ama bizim 4 daireli binada böyle kişiler yok, tanıyan da yok.
Sonrasında…
Yaptığımız araştırma sonucu ana-oğul olduklarını öğrendiğimiz bu kişilerin Mustafakemalpaşa’nın Çeltikçi beldesiyle Osmangazi’nin Altınova Mahallesi’nde iki ayrı ikametgah kayıtları olması nedeniyle zaten mükerrer seçmen konumunda olduklarını öğrendik.
Biz de…
Tanımadığımız ve oturduğumuz binayla hiç ilgisi olmayan iki kişinin, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi kayıtlarına göre Mernis tarafından oluşturulan seçmen listesinde yer aldıkları gerçeğinden hareketle, “Bu seçmen listeleriyle seçim sıkıntılı” başlığı altında öğrendiklerimizi paylaştık.
Yazıda, kaygılarımızı da dile getirdik.
Meğer…
Bu konu, bizim tesadüfen kenarına bastığımızdan daha büyük ve ciddi bir kriz niteliğindeymiş. Gün boyu susmayan telefonumuzda, onlarca nüfus kayıt öyküsü dinledik.
Örneğin…
Bursa Muhtarlar Derneği Başkanı Ferruh Sevimgil telefonda, “Ulaştığınız bilgilere göre 3 yerde kaydı çıkmış, 6 yerde de olabilirdi, hiç şaşırmam” dedi ve işleyişi şöyle anlattı:
“Eskiden muhtarlıklara ikamet bildirimi yapılıyordu. Şimdi Nüfus Müdürlüğü’ne sadece beyanla bildirimde bulunuluyor, belge aranmıyor.”
Sistemin sakatlığını uzun süredir her ortamda anlattıklarını ama seslerini duyuramadıklarını söyledi.
Devletin vatandaşının beyanına güvenip inanması elbette çok güzel. Ama nüfus işlemlerinin yalnızca beyanla yapılması gerçekten ürkütücü.
Nitekim…
Dün iki olay dinledik.
İlkini…
Bursa Muhtarlar Derneği Başkanı Ferruh Sevimgil anlattı:
Geçen yaz bir vatandaş Nüfus Müdürlüğü’ne gidip adres beyanında bulunmuş.
Bildirdiği adresle hiçbir ilgisi yokmuş ama sistemin işleyişi gereği beyan esas olduğundan kaydına girilmiş.
Sonra…
O vatandaşı karşılıksız çekleri nedeniyle yargı aramaya başlamış. İcra’nın isteği üzerine Nüfus’tan adres kaydı çıkarılmış. Adrese gidildiğinde gerçek oturan yokmuş, fakat beyanda bulunan kişinin adresi kabul edildiğinden tüm eşyalar haczedilmiş.
Evi adres gösterilen kişi ise bu haciz işleminin gerçek mağduru olmuş.
Yani…
Nüfus’a beyanla başvuru yapılmasının kötü niyetli kişiler tarafından kullanıldığını ve mağduriyetlere yol açtığını söyledi Sevimgil.
İkincisi…
Gazetedeki bir editör arkadaşımız da bugün için sistemin kurbanı olduğunu öğrendi.
Çünkü…
Kendisinin seçmen kaydı oturduğu adres olmasına karşın, eski bir gazeteci olan eşinin seçmen kaydı İstanbul-Beşiktaş’ta çıktı.
Arkadaşımız konuyu araştırdığında ise, tanımadığı bir kişinin başvurusu üzerine Nüfus İdaresi tarafından eşinin seçmen kaydının İstanbul-Beşiktaş’a kaydırıldığını öğrendi.
İnsan gerçekten inanamıyor.
••••••••••
Bu arada…
Bizim binada tesadüfen fark ettiğimiz ana-oğul iki yabancı seçmeni dün biraz daha araştırdık.
Gördük ki…
12 Eylül referandumunda, oturmadıkları bizim adrese göre oy kullanmışlar. 2009 yerel seçiminin kayıtlarına ise ulaşamadık.
Bununla birlikte…
Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürlüğü’nden de bir bilgi notu ulaştı.
O notta…
Bulunduğumuz adreste belediyenin sokakları birleştirdiği, bu birleşmeden haberi olmayan ana-oğulun adres beyanında bulunmadığı, sokakların birleşmesiyle numara benzerliği karışıklığa yol açtığı için sehven bizim binada kaydedildikleri bildiriliyor.
Adresimizde Osmangazi Belediyesi’nin sokak ve caddeyi birleştirerek bizim bina dahil bazı numaraları yenilediği doğru bilgi. Ama bu yenileme işlemi, söz konusu iki kişiyi Mernis’in bizim binaya kaydettiği tarihten önce olmuştu.
Dahası…
Biz dahil çevremizdeki hiç kimse “Adresimiz değişti” diyerek Nüfus Müdürlüğü ya da bir başka yere başvuruda bulunmadı. Bizim bilgileri doğru giren sistemin Mustafakemalpaşa ve Osmangazi’de mükerrer seçmen gözüken iki kişiyi bizim adrese yanlışlıkla nasıl eklediğini hâlâ anlayamadık.
Kısacası…
Bizim durduğumuz yerden baktığımızda gördüğümüz şu:
Bu nüfus kayıt sistemi çok riskli. Hem çok kişinin canını yakar, hem de bu gibi sonuçları nedeniyle çok baş ağrıtır.
Bu satırları yazarken…
Mustafa Gürmeriç’in geçtiğimiz hafta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na gönderdiği dilekçe aklımıza geldi.
Gürmeriç dilekçesinde, seçim güvenliği için seçim işlerinin İçişleri Bakanlığı’na bağlı Nüfus Genel Müdürlüğü’nden alınıp yeniden Yüksek Seçim Kurulu’na verilmesi uyarısında bulunuyordu.
İki günde yaşadıklarımızdan ve duyduklarımızdan çok haklı olduğunu anladık.