Planla gelen korku… Eğerce sahilinde kıyı koruma çizgisi nedeniyle yıkım paniği

Konunun biraz dolambaçlı yolu ve süreci var. Önce, Mudanya ve Karacabey’in sınırlarını oluşturduğu sahil kesimindeki plan yetkisi İl Bayındırlık Müdürlüğü tarafından İl Özel İdaresi’ne devredildi.
Özel İdare
de bünyesinde oluşturduğu İmar İskan Daire Başkanlığı içindeki İmar Şube Müdürlüğü’ne plan yaptırdı.

Plan…
Eğerce-Ayazma sahilindeki hem mevcut yapılaşmaya, hem de yapılaşmaya açık arazilere düzen getiriyor.

Yanı sıra…
Bölgede kıyı kenar çizgisi uygulamasını 100 metre olarak devreye sokuyor. Bu da, bir bölümü orman arazisi kapsamında olan arazinin yeniden imar yapılandırılması anlamına geliyor.
İşin ilginç yanı…
Şu anda üzerinde yazlık bulunan ve eski konumu orman arazisi olan yerler var. Planla birlikte bu yerler 2B orman arazileri kapsamına giriyor.
Özel İdare İmar Müdürlüğü’nün hazırladığı plan Eğerce ve Ayazma köylerinde askıya çıktı.
Kıyamet de ondan sonra koptu

Çünkü…
Kıyı kenar çizgisinin 100 metre olarak uygulanması halinde arazilerinin bu kapsamda kalıp evlerinin yıkılacağı paniği yaşadılar.

Bunun üzerine…
Askıya çıkan planı iptal ettirmek için yargıya başvurma kararı aldılar. İlk etapta da Bursa Valiliği Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’ne sunulmak üzere tam 169 imzalı itiraz dilekçesi hazırladılar.

Dilekçede…
Kıyı kenar çizgisiyle ilgili şu noktada itiraz ettiler:
“Eğerce Köyü sınırlarında kıyı kenar çizgisi içinde kaldığı belirtilen yerler özel mülktür. Bu yerlerin tapuları 1970’li yıllarda devlet tarafından verilmiştir. Bizler bu yerleri mülk sahiplerinden tapu kütüklerine güvenerek satın aldık. Mülkiyetimiz kutsaldır. Anayasa güvencesi altında olup korunması zorunludur.”

Bir gerekçeleri de şu:
“1980’li yılların başlarında kıyı kenar çizgisinin 25 metre olduğuna dair kanun çıkmıştır. Yasal düzenleme bizlere müktesebiyetlik hakkı doğurmuştur. Kazanılmış bu hakkımız Anayasal güvence altındadır. Kazanılmış hak kavramı bağlamında idari işlem iptal edilerek kaldırılmalıdır.”