Kemal Demirel Ulaştırma Bakanı’na hızlı treni sordu: 2010’da temel atılacaktı, ne oldu?

CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel muhalefet partilerinin yürütme olan hükümeti denetleme yöntemini soru önergeleriyle çok olumlu şekilde kullanıyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın cevaplaması isteğiyle verdiği soru önergesinde de hızlı treni sordu.
“Ödenek sorun değil, 2010’da inşaata başlarız” denilen hızlı tren için 2011’de ne kadar ödenek ayrıldığını soran Demirel, ne zaman başlanacağını da öğrenmek istedi.
Aslında…
Demirel’in soru önergesi, bir anlamda Bursa’ya yatırımlar açısından gerçek bir sorgulama özelliği taşıyor.
Şu satırlar önemli:
“Bursa ilimiz, ülke ekonomisine katkı açısından, Türkiye’yi sırtlayan 12 ilden biri olmasına karşın 2010’da ancak 340 milyon 926 bin lira kamu yatırım ödeneği kullanmıştır. Genel bütçeden hak ettiği ödenekleri alamayan Bursa’da kamu yatırımları bu yüzden zamanında bitirilemiyor ve Bursa halkı büyük mağduriyet yaşıyor.”
Sonrasında…
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a kendi sözlerini anımsatarak hızlı tren projesini büyüteç altına alıyor:
“Proje tutarı 900 milyon 570 bin lira olan ve Bandırma-Bursa-Ayazma-Osmaneli arasında 190 kilometre yüksek standartlı demiryolu yapımını öngören, üstelik 2011 yılı yatırım programında bitiş yılı 2013 olarak gösterilen bu devasa projeye 2010’da bin lira iz ödeneği konulmuştu. Bursa basınında yetkililer yaptığı açıklamalarda; bu proje için ‘Ödenek sorun değil, gereken ödeneği koyar, 2010’da inşaatına başlarız’ demişlerdi. Üstelik Ulaştırma Bakanı olarak Meclis kürsüsünden ‘Bursa hızlı tren projesine 2010’da başlanacağını’ açıklamıştınız. Sonuç olarak; 2010’da Bursa hızlı tren projesine ne başlanabildi, ne de temeli atılabildi.”
Ardından…
Yıldırım’ın cevaplandırması isteğiyle altı soru yöneltiyor:
Bir…
“Bandırma-Bursa-Ayazma-Osmaneli arasında 190 kilometrelik yüksek hızlı tren projesiyle ilgili olarak 2011 yılı yatırım programında ne kadar ödenek ayrılmıştır?”
İki…
“Bu projenin başlangıç ve bitiş güzergahları il ve ilçe olarak nereleridir? Bu proje kapsamında yolcu taşımacılığı yanı sıra; yük taşımacılığıyla ilgili planlamalar yapılmış mıdır?”
Üç…
“Yapılmışsa bu planlamalar nelerdir?”
Dört…
“Bandırma-Bursa-Ayazma-Osmaneli arasında 190 kilometrelik yüksek hızlı tren projenin Bursa – Bandırma bölümü ile ilgili çalışmalar hangi düzeydedir?”
Beş…
“Bursa–Eskişehir hızlı tren bağlantısı ne zaman tamamlanacak ve bu güzergahta hızlı trenle yolcu ve yük taşımacılığına ne zaman başlanacaktır?”