Kongre Demokrat Parti’yi heyecanlandırdı… Kulislerde çok ilginç arayış ve tablolar oluştu

Dönüp bakıldığında, uzun ve köklü bir siyaset çizgisi görülüyor… Demokrat Parti-Adalet Partisi-Doğru Yol Partisi ve sonra yeniden başa dönüş anlamında Demokrat Parti.
Uzun yıllar ve defalarca iktidar olmuş bu siyasi geleneğin geçmişteki en önemli sırrı, kuşkusuz Türkiye’nin seçmen yapısının merkez sağ ağırlıklı olması.
Gerçi…
İçinde bulunduğumuz süreçte siyasi kavramlar, siyaset zeminleriyle birlikte elastiki hale geldi. O nedenle düşünce ya da ideoloji partisi olarak yola çıkanlar da bugünkü süreçte merkez siyaseti hedefine yöneldiler.
Bugünün siyasi tablosu, son 25 yıldaki en büyük siyasi rakibi Anavatan Partisi ile birleşmesine karşın DP-AP-DYP-DP çizgisinin eski güçlü günlerinden çok uzaklarda olduğunu gösteriyor.
Buna karşın…
Partisine oy vermemiş olsa bile, özellikle son dönemdeki DYP/DP seçmeninin tüm gelişmeleri dikkatle izlediğine dair izlenimlerimiz var.
Çünkü…
DP’de en küçük bir kıpırtı olsa bile, parti tabanı hemen toplanabiliyor.
Bu da…
DP-AP-DYP-DP çizgisinde siyaset yapan ve bu misyona oy verenlerin her an yeniden harekete geçebileceklerini gösteriyor.
Ne var ki…
Tabanı ve kadroları harekete geçirebilecek bir genel yapı şu an için DP’de yok. Lideri de heyecan vermiyor.
Yine de…
Yarın, yani Pazar günü yapılacak DP Bursa İl Kongresi’nin parti tabamında heyecana yol açtığını söylemek mümkün.
Nedeni de ortada…
Yüzde kaçlarda olursa olsun, DP içindeki eğilimler kongrede aday çıkarmak ve yönetim oluşturmak için son hafta çok ciddi girişimler yaptılar.
Oysa…
Mahkeme kararıyla yapılan olağanüstü kongrede DP Bursa İl Başkanı seçilen Abdullah Biçen yarınki olağan kongrede yine aday olduğunu açıkladığında, kongrede rakipsiz kalacağı düşünülmüştü.
Ne var ki…
Kulislerde arayışların başladığı, hatta bazı girişimlerin olduğu haberleri hemen geldi.
İlk olarak…
AP/DYP çizgisinde uzun yıllar siyaset yapan, yönetimlerde bulunan Kamuran Yılanlı’ya bazı ilçe başkanları ve partiye yönetici olarak hizmet vermiş isimlerin il başkanı olması isteğini götürdüklerini duyduk.
Yılanlı da bunu doğruluyor. Ama “Dikkatini Marmarabirlik’e verdiğini, o nedenle DP İl Başkanlığı görevini düşünmediğini” söylüyor.
Sonrasında…
Biçen’e karşı kongrede aday çıkarıp kazanmanın yollarını arayan kulis ekiplerinin bir başka kanala, Anavatan Partisi’nin son il başkanı olan Meliha Bağcıoğulları’na öneri götürdükleri biliniyor.
İl kongresine katılacak delegelerden 185’inin Anavatan kökenli olması da bu yöndeki eğilimi arttıran en önemli etken.
Fakat…
Bugünkü ortamda Bağcıoğulları ve birlikte hareket ettiği Orhan Efe, adaylık yerine “birleşme sonrası parti bütünleşmesi ve birlikteliği” adına bu önerilere sıcak bakmadılar ve geri çevirdiler.
Geri çevirirken de, “Doğru Yolcularla Şemsiyeciler arasında bir kavganın tarafı olmayacağız, partiden yana olacağız” dediler.
Gerçi…
Demokrat Parti gibi belli bir çizgiden gelen ve misyon partisi haline dönüşen siyasi yapıda son gece her türlü değişiklik yaşanabilir ama şu anda iki aday görülüyor:
Biri…
15 ilçe başkanının da destek açıklaması yaptıkları İl Başkanı Abdullah Biçen.
Diğeri…
DYP’nin ilk kadrolarından ve son yapılan Osmangazi İlçe kongresinin de adaylarından olan Üstün Tunalıgil.
Bu noktadan bakıldığında…
Tunalıgil’in partiye geçmişte hizmet verdiğini ve sevilen bir isim olduğunu unutmamak gerekiyor.
Ama…
Gördüğümüz kadarıyla, Biçen’in listesine girmek için ciddi bir yarış var. Biçen de bunu gördüğü için değişik bir liste hazırlayacağını söylüyor.
Bununla birlikte…
Bugünkü parti yapısını arkasına almış olmasına karşın, Genel Başkan Hüsamettin Cindoruk’un desteği Biçen için çok ciddi handikap oluşturuyor.
Çünkü…
Parti tabanı Cindoruk’u yetersiz buluyor ve kendisi kabul etmemesine karşın Tansu Çiller’in dönüşünü istiyor.
Oysa…
Yakın zamana kadar, ya da normal işleyişteki siyasi partilerde genel başkan desteği seçim sonucu belirleyebilecek derecede önemli. Burada ise genel başkana destek ve genel başkanın desteği Biçen için dezavantaj oluşturuyor.
Zaten…
Kongrede Biçen’in karşısına aday arayışlarının nedeni de bu.
Doğrusu istenirse…
Yarınki DP Bursa İl Kongresi çok ilginç olacak.