Evliya şehri Bursa’ya “felsefenin başkenti” olmak da çok yakışacak

Uludağ Üniversitesi elbette hepimizin, tüm Bursa’nın gözbebeği. Üniversitemizle gurur duyuyoruz. Fakat yıllardır üniversitenin kentle bütünleşmesi noktasında bazı sıkıntılar yaşıyor. Daha doğrusu, kendi duvarlarını pek aşamıyor.
Bu noktadan bakıldığında…
Uludağ Üniversitesi’nin kentle bütünleşme noktasında Tıp Fakültesi’nin hastanesi öne çıkıyor. Yani, önceliği sağlık oluşturuyor.
Bunun sonucunda da Uludağ Üniversitesi denildiğinde pek çok kişinin aklına sağlık geliyor. Tıp Fakültesi’nin hastanesine gidenler Uludağ Üniversitesi’ne gittiklerini söylüyorlar.
Yani…
Üniversite ile hastaneyi eşit görüyorlar ki bunda da pek haksız sayılmazlar.
Bunun yanında…
Zaman zaman mühendislik konularında da üniversitenin bilimsel organizasyonlara katıldığını görüyoruz.
Ama…
Sosyal bilimler alanında üniversite-kent ilişkisi sağlanamıyor, bütünleşme de gerçekleşmiyor.
İşte…
Bu alandaki duvarların ilk kez aşılmakta olduğunu görüyoruz.
Çünkü…
Bu yıl 20. kuruluş yılını kutlayan Uludağ Üniversitesi’nin Felsefe Bölümü, düşüncenin gelişimi adına çok önemli bir organizasyona ev sahipliği yapıyor.
Öyle ki…
Üniversitemizin Felsefe Bölümü’nün projesi olarak organize edilen 1. Uluslararası Felsefe Kongresi’ne kent adına Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Nilüfer Belediyesi, Bursa Kent Konseyi, Nilüfer Kent Konseyi ve üniversitede Felsefe Bölümü bünyesinde kurulan Uludağ Felsefe Derneği destek veriyorlar.
Üstelik…
14-16 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek, ilk oturumları Uludağ Üniversitesi Rektörlük A Salonu’nda, son gün oturumları ise Ördekli Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan ve düşünce açılımı adına çok önemli bir başlangıç noktası oluşturan 1. Uluslararası Felsefe Kongresi’ne Türkiye’nin yanı sıra Irak, Polonya, Amerika, Yeni Zelanda, Bulgaristan, İran, Cezayir, Fransa, Slovakya, Kıbrıs gibi 10 ayrı ülkeden 98 bilim adamı katılacak.
Toplumun bugünkü yapısı içinde çok önemli hale gelen eşitlik özgürlük ve kardeşlik temasının ana konu olarak ele alınacağı kongrenin konuşmacıları arasında yer alan İslam Felsefesi üzerine çalışmalarıyla Türkiye ve Ortadoğu’da yakından tanınan Amerikalı Filozof Prof. Dr. Oliver Leaman açılış konuşmasını yapacak.
Kongrenin son günü Ördekli Kültür Merkezi’ndeki oturum ise Fransa’nın Sorbonne Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Jean-Michel Besnier’in kapanış konuşmasıyla tamamlanacak.
Sosyal bilimler ve düşünce açılımı adına bu çok önemli organizasyonda Kongre Başkanı olarak sorumluluk üstlenen Uludağ Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Çüçen ile Kongre Koordinatörü olarak görev alan Bursa Kent Konseyi Felsefe Çalışma Grubu Koordinatörü Diş Hekimi Gürkan Kaya ziyaretimize geldiler.
1. Uluslararası Felsefe Kongresi Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Çüçen sohbetimiz sırasında kongrenin amacını anlatırken, “Bursa  kentimizdeki felsefe sevenlere ve ilgi duyanlara da farklı ses ve düşüncelerin ulaşmasını sağlayacaktır. Kongrede, bir devletin yurttaşlarıyla ilişkisinde veya devletler ve kültürler arası ilişkilerde birçok kişinin kafasını kurcalayan, üzerinde çok konuşulan ve tartışılan, ama bir mutabakatın sağlanamadığı ‘eşitlik, özgürlük ve kardeşlik’ kavramları ele alınacak” dedi.
Kongre Koordinatörü Diş Hekimli Gürkan Kaya ise kongreye farklı bir bakış açısı getirdi:
“Bursa’mız evliya şehri olarak da anılıyor. Evliyanın en önemli özelliklerinden biri de her birinin düşünür olmaları. O nedenle, evliya şehri Bursa’ya düşüncenin ve kongre dolayısıyla felsefenin başkenti olmak da çok yakışacak” dedi.
Düşünce adına yeni kapıların açılacağı bu kongreye ilginin de büyük olmasını bekliyoruz.