İşte son anket… Referandum AK Parti’ye yaradı 2007 seçimindeki oranını yakaladı, CHP de oyunu arttırıyor

Anayasa değişikliğinin halkoyuna sunulduğu referandum 12 Eylül’de yapıldı ve bitti. Şimdi önümüzde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Haziran 2011’de yapılacağını açıkladığı genel seçim var.
Yani…
Türkiye 8.5-9 ay sonra genel seçim yapacak.
Merak edilen soru ise şu:
Referandum sonuçları, genel seçimi etkiler mi etkilemez mi? Etkilerse nasıl etkiler?
İşte…
Bir Bursa firması olarak Türkiye genelinde çok başarılı kamuoyu araştırmalarına imza atan, hatta referandum öncesi en çok ilgi gören araştırmaları önemli medya organlarının gündemini oluşturan Selçuk Köylüoğlu daha referandumun sıcaklığı geçmeden bu yeni soruların cevabını araştırdı.
Bunun için de…
Bursa’da referandumun hemen arkasındaki hafta boyunca Bursa’nın 17 ilçesindeki 1.200 seçmen ile kamuoyu araştırması yaptı. Çalışmada hem kentsel hem de kırsal kesimden 578 erkek ve 622 kadın seçmenle görüşüldü.
Araştırmayı yapan Selçuk Köylüoğlu’nun bilimsel veriler doğrultusunda hata oranının eksi artı yüzde 2.37 olduğunu da vurguladığı ankette “Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusunun cevabı arandı.
Tablo da şöyle oluştu:
AK Parti yüzde 50
CHP yüzde 24
MHP yüzde 13
SP yüzde 3.50
Diğerleri yüzde 9.50
Çıkan sonuçlar, referandum öncesindeki süreç ele alındığında çarpıcı bir sonuç olarak kendini gösteriyor.
Çünkü…
Referandumdan önceki süreçte, özellikle de son bir yılda yapılan kamuoyu araştırmalarında AK Parti’nin oyunun gerilediği görülüyordu.
Oysa…
Bu anket, 22 Temmuz 2007 seçimlerinde Bursa’da yüzde 50.74  oy alan AK Parti’nin bugün itibariyle aynı oranı hemen hemen yakaladığını gösteriyor.
Yine…
Anket sonucu, 22 Temmuz 2007’de yüzde 18.42 oy alan CHP’nin bugün yüzde 24’e yükselerek önemli bir çıkış yakaladığını da gözler önüne seriyor.
Buna karşılık…
22 Temmuz 2007’de yüzde 14.34 oy alan MHP’nin çok ciddi bir kayıp yaşamamakla birlikte yüzde 13’e gerilediği görülüyor. Yani 1.34 puanlık bir gerileme söz konusu.
Sonuca bakarak şu yorumu yapmak mümkün:
Bir…
Referandum AK Parti’ye yaradı ve seçmenini geri kazanmasını sağladı.
İki…
CHP de yeni lideriyle yakaladığı iyi havayı, 2007 seçimindeki oranının 5.5 puan üstüne çıkarak seçim hazırlıklarına yüksek moralle başlama şansı elde etti.
Üç…
Yüzde 1.34’lik gerileme gösteren MHP’nin de durum tespiti yapması gerektiği ortaya çıktı.
Dört…
Bütün bunlar, çok çetin bir genel seçim kampanya süreci yaşayacağımızı gösteriyor.