Hava böyle sıcak olursa AK Parti 7 Eylül’deki mitinge katılanları “su buharı” ile serinletecek

İlginç olan şu… Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugüne kadar Bursa’da hiç normal hava koşullarında miting yapmadı. En önemlisi, Erdoğan’ın 3 Kasım 2002 seçimleri öncesindeki mitingi hariç, Bursa mitinglerinin tamamı yağmurlu havada geçti.
22 Temmuz 2007 seçimlerinin mitinginden önce de Bursa’da yoğun bir yağmur yağışı vardı ama miting saatinde yağış kesilmişti.
Onun dışında…
Bazıları aşırı soğuk ama hemen hepsi yağmur altında mitingler gerçekleştirdi.
Son örneği Merinos’un açılışında yaşadık. O gün de hava yağmurluydu.
Şimdi sırada referandum mitingi var.
Gerçi…
Bursa’da referandum kampanyasının ilk mitingini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptı ve 18 Temmuz’da Şehreküstü Meydanı’nda konuştu.
Bundan sonrası için…
Yani referandumun final dönemi için şu anda yalnızca iki parti miting yapma kararı var.
Biri…
Doğal olarak AK Parti. Kampanya kapsamında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 7 Eylül 2010 Salı günü Şehreküstü Meydanı’nda olacak.
Diğeri…
Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş da bu mitingden 3 gün önce, yani 4 Eylül 2010 Cumartesi günü yine Şehreküstü Meydanı’ndan Bursalılar’a seslenecek.
Bir anlamda…
Referandumda “hayır oyu” için kampanya yürüten CHP’nin ardından, “evet oyu” kampanyası yapan SP ve AK Parti liderleri 3 gün arayla Şehreküstü Meydanı’nda Bursalılar’ın karşısına çıkacaklar.
Ancak…
Bu kampanya son 150 yılın en sıcak dönemine rastladı.
Hele…
Son bir haftadır süren sıcakta bırakın meydana çıkıp liderleri dinlemeyi, insanlar nefes dahi alamaz durumda.
O bakımdan…
Miting düzenleyecek iki partinin yöneticileri de “Acaba eylül ayında hava bu kadar sıcak olur mu?” diye kara kara düşünüyorlar.
Ancak…
Bir sohbet sırasında, AK Parti yöneticilerinin işi şansa bırakmaya niyetli olmadıklarını, havanın bugünkü gibi sıcak olması halinde şimdiden önlem aldıklarını öğrendik.
Hatta…
Proje için temaslara bile başlamışlar.
Söylediklerine göre…
Başbakan Erdoğan’ın miting yapacağı 7 Eylül’de hava eğer bugünkü gibi çok sıcak olursa, AK Parti yönetimi de miting için Şehreküstü Meydanı’na toplananları serinletecek ve bu yolla mitinge katılanların sağlık sorunu yaşamalarının önüne geçecek.
Serinletme deyince…
Bu iş elbette meydanın her yanına klimalar ya da dev vantilatörler asmakla olacak iş değil. Onun yerine, mitinge katılanların üzerine su buharı püskürtülerek serinlemeleri sağlanacak.
Su buharıyla serinleme yöntemi özellikle Ege ve Akdeniz’deki kimi işletmelerle çarşılarda son yıllarda uygulanıyor. Teknik anlamda suyun gaz hali olarak tanımlanan su buharı topluluğa püskürtüldüğünde insanları ıslatmadığı gibi, buharlaşmanın etkisiyle serinleme sağlıyor.
İşte…
AK Parti yöneticileri de şimdiden, bu tekniği kullanan firmalarla temasa geçtiler ve 7 Eylül günü havanın sıcak olması halinde meydanı dolduranların fenalaşmamasının önlemini de düşünmeye başladılar.
Eğer…
Hava sıcak olur da yöntem uygulanırsa, Bursa açısından bir başka ilk gerçekleşecek: Su buharıyla serinletilen ilk miting meydanı.