Bursa Milletvekili Çakmak’ın internet sitesindeki ankete göre referandumda “evet” oyları açık ara önde

Aslında… Yasaların çıkarılmasında, anayasaların değiştirilmesinde son sözü halkın söylemesi çok güzel bir şey. Sonuçta, demokrasinin güzelliği de bu zaten.
Keşke…
Bu gibi konular halkın önüne hep gelse de, kritik konularda halk görüşünü hep ortaya koysa.
Dahası…
Yalnızca yasa çıkarılmasında ya da anayasanın değiştirilmesinde değil, kent yönetimleri için de halkın görüşüne başvurulan uygulamalar vazgeçilmez hale gelebilse.
Hani…
Adına plebisit dediğimiz, yerel yönetimin yasal bir süreçten geçmeden kent halkını karara ortak etmesi kenti ve kentte yaşayanları ilgilendiren her konuda işletilebilse.
Bunlar gerçekten çok güzel uygulamalar.
Ne var ki…
Referandumun, yani halkın görüşüne başvurmanın maliyetleri yüksek. Onun için halkı yönetime ortak eden uygulamalar pek sık gündeme gelmiyor.
Onun yerine…
Halkın eğilimini belirlemek için kamuoyu araştırmaları öne çıkıyor. Yapılan anketlere göre toplumun nabzı tutuluyor, genel bir hava yakalanıyor.
İşte…
Bu yönteme önem verenlerden biri de AK Parti Bursa Milletvekili Hayrettin Çakmak.
Siyaseti farklı bir şekilde yapan Çakmak’ın farklarından biri, internette kurduğu sitesi.
Burada…
Yani, www.hayrettincakmak.com adresindeki sitesinde hem görüşlerini paylaşan, hem yaptığı çalışmaları duyuran, hem değişik ortamlardaki konuşmalarına yer veren, hem de seçmenle doğrudan haberleşme olanağı bulan Çakmak, aynı zamanda koyduğu anketle seçmenin nabzını da kendi ölçülerine göre tutmaya çalışıyor.
Şu anda…
Çakmak’ın internet sitesindeki ankette sitenin ziyaretçilerine “Referandumda anayasa değişikliğini destekleyecek misiniz?” diye soruluyor.
Bu yazıyı kaleme aldığımız sırada ankete 1.209 kişi girip oy kullanmıştı. Bireysel bir milletvekili sitesi için doğrusu iyi katılım rakamı.
Oy kullananların 704’ü soruya evet cevabı vermiş. Destek vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 58.22 olarak ortaya çıkıyor.
Buna karşın…
Ankette 414 kişi hayır oyu kullanmış ki, hayırcıların oyu da yüzde 34.24 oluyor.
Bir de…
Referandumla ilgili fikrinin olmadığını işaretleyenler var. O seçeneği de 91 kişi işaretlemiş ve yüzde 7.53’ü oluşturuyor.
Bakalım…
Referandum sonuçlarıyla Çakmak’ın internet sitesindeki anket ne kadar uyuşacak? Doğrusu çok merak ediyoruz.