Bir garip gündem konusu… PKK ateşkesini sağlayacak emri almak için avukatlar İmralı’ya gidemiyor mu?

İddiayı gündeme Taraf gazetesi taşıdı… Bugüne kadar kamuoyunun ilgisini ve dikkatini çeken, hatta pek çok yeni soruşturmanın başlangıcını oluşturan özel bilgilere ulaşıp yayınlayan Taraf gazetesi, bu kez terör örgütü PKK’nın ateşkese hazırlandığını duyurdu.
Ancak…
Ateşkes konusunun yolu biraz dolambaçlı.
Çünkü…
Taraf’ın haberine göre, PKK’ya ateşkes emrini Abdullah Öcalan verecek. Fakat avukatları bu emri almak için bir türlü İmralı’ya gidemiyorlar.
Dahası…
Dünkü yayınında Taraf, avukatları taşıyan kosterin aniden arızalandığı iddiasına da yer verdi.
Böyle olunca…
Kamuoyunda da komplo teorileri hemen başladı.
Öyle ki…
Öcalan’ın PKK’ya ateşkes emrini vereceğini, fakat bu ateşkesi engellemek isteyenlerin avukatları İmralı’ya taşıyan kosterin çalıştırmayarak ateşkesi engellediğini düşünenler, hatta böyle bir komplo teorisini yüksek sesle dillendirenler oldu.
Dün gün boyu çeşitli haber kanallarında benzer tartışmaları dinledik. Tartışmalara Diyarbakır’dan katılanlar arasında Taraf’ta okuduklarını doğru kabul ederek avukatların engellenmesine tepki gösterenler bile oldu.
Gerçi…
Böyle bir bilgiye sahip olabilecek ya da değerlendirebilecek konumda olmadığımız için doğruluğunu ya da yanlışlığını tartışacak değiliz.
Ancak….
Böyle bir konuda bize söz düşmese bile İmralı ulaşımı ile ilgili olarak, Burgaz’da evimizin bulunduğu noktadan izlediğimiz kadarıyla gözlemimizi paylaşmakta yarar görüyoruz.
Bir kere…
İmralı’ya ulaşım kosterle değil, son 4 yıldır Adalet Bakanlığı’nın İstanbul Denizcilik İşletmesi’nden satın aldığı Tuzla adlı eski şehir hatları vapuruyla yapılıyor.
Bu vapur da…
Yaşlı olduğu için, her yıl tersanelerin durumuna göre temmuz ya da ağustos ayında bakıma giriyor.
Geçen yıl bakım temmuz ayında yapılmıştı. Bu yıl Tuzla gemisi bakıma girmek üzere temmuz ayı sonunda bağlı olduğu limandan ayrıldı. Halen de bakımı sürüyor olsa gerek ki dönmedi.
Yani…
Taraf’ın haberinden yola çıkılarak yapılan komplo teorilerinde iki hata var.
Birincisi…
İmralı ulaşımı kosterle değil, Tuzla adlı eski şehir hatları vapuruyla yapılıyor.
İkincisi…
Tuzla gemisi bakıma girdiğinde gündemde PKK’nın ateşkesiyle ilgili bir konu da, beklenti de yoktu. Gemi her yıl olduğu gibi rutin bakıma gitti, yakında da gelir.
O nedenle…
Ateşkesi istemeyenlerin avukatların İmralı’ya gidişini engelledikleri iddiası, geminin geliş gidişlerini karşıdan izleyen biri olarak bize hiç inandırıcı gelmedi.
Kamuoyunun böyle bir iddiayla heyecanlandırılmasını ve tartıştırılmasını doğru bulmadık.