Aşırı yağıştan zarar gördüğü halde Hasar Tespit Komisyonu’nun kurbanı olan çiftçilere hükümetten jest

Yaz öncesi yaşanan aşırı yağışlar ve don, pek çok sebze ve meyvede olduğu gibi, zeytin ağaçlarına çok ciddi zarar verdiği için zeytin üreticilerinin de mağduriyetlerine yol açtı.
Bu kapsamda…
Hükümetin yayınladığı kararname doğrultusunda tarım alanlarında hasar tespiti yapmak üzere komisyonlar kuruldu. Komisyonların raporları doğrultusunda da ürünü hasar gören 9 ilçede toplam 3 bin 515 çiftçiye 9.3 milyon lira devlet desteği ödemesi yapıldı ve bu çiftçilerin Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçları bir yıl süreyle ertelendi.
Ancak…
Bazı ilçelerde, ürünü ağır hasar gördüğü halde Hasar Tespit Komisyonu tarafından “hasarsızlık raporu” verildiği için hükümetin yayınladığı kararnameden yararlanamayan ve bu nedenle de yardım alamayan üreticiler var.
Bu durumdaki üreticiler arasında zeytin üreticileri çoğunluğu oluşturuyor.
İşte…
Bu üreticilerin durumları, AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu’nun Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa’yı ziyareti sırasında ele alındı.
Asa’nın, bazı kooperatif bölgelerinde üreticilerin doğal afet kapsamında yapılan ödemelerden pek çok çiftçinin yararlanamadığını söylemesi üzerine, Milletvekili Koyuncu, bu konuda ikinci bir kararname çıktığını açıkladı.
Büyük zararı olduğu halde Hasar Tespit Komisyonu’nun kurbanı olan çiftçilerden gelen şikayetler üzerine ikinci kararname yayınlandığını açıklayan Koyuncu, bu kararnameden yararlanarak doğal afet kapsamında devlet desteği almak isteyen üreticilerin ağustos ayı sonuna kadar başvurmaları gerektiğini söyledi.