Yılların turizmcisi Rüştü Dilmen: Merinos’la birlikte Bursa turizminin de yapısı ve anlayışı değişiyor

Yeryüzü cenneti Ayvalık’ın eşsiz güzelliklere sahip Cunda Adası’nda artık Bursa’nın çok iyi bildiği bir otelcilik markasının bayrağı dalgalanıyor.
Çünkü…
Bir aile geleneği olan Çekirge’deki Dilmen Otel’i geçen yıl Gönlüferah Oteli’ne devreden Rüştü Dilmen, şimdi turizmde kulvar değiştirdi ve Cunda Adası’nın en güzel yerinde Dilmen Cunda Oteli’ni işletiyor.
Doğal olarak…
Tatil için Dilmen Cunda Oteli’ni seçenlerin neredeyse yarısını Bursalılar oluşturuyor.
Yani…
Bursalılara şimdide Ayvalık’ın Cunda Adası’nda hizmet ediyor.
Tamamı denize bakan odalardan doğrudan plaja adım atılan Dilmen Cunda Oteli’nin eşsiz bir sahilden yine eşsiz bir denize uzanan iskelesindeki Bursaspor bayrağı altında Rüştü Dilmen’le Bursa turizmi üzerine sohbet ettik.
40 yıla yakın bir süre şehir otelciliği yaptıktan sonra, Cunda Adası’ndaki otelle birlikte tatil otelciliğine geçiş yapan Dilmen, içinde bulunduğumuz şu süreçte Bursa turizminin tümüyle yapısal bir değişikliğe gittiğini söyledi.
Sohbetimizde…
Bu değişimin Merinos’taki Atatürk Kongre Kültür Merkezi nedeniyle gerçekleştiğini özellikle vurgulayan Rüştü Dilmen, yıllarca büyük mücadeleler verdiği Bursa turizmine biraz da dışarıdan bakarak şunları anlattı:
“Yıllarca dünyanın çeşitli kentlerindeki turizm fuarlarına katılıp Bursa’yı anlattık. Yine yıllarca dünyanın belli başlı turizm merkezlerinde incelemeler yaptık. Küçücük kentlerin kongre turizmi nedeniyle dev otellerle nasıl donatıldığını ve sürekli kongre organizasyonlarıyla bu otellerle birlikte kentlerin ekonomilerinin nasıl canlandığını gördüğümüz için yıllardır Bursa’nın kongre turizmine yönelmesi gerektiğini her platformda söyledik.”
Gerçekten de…
Turizm profesyonellerini bünyesinde toplayan Bursa Skal Kulüp’te 10 yıl süren başkanlığı süresince Rüştü Dilmen hemen her toplantıda Bursa turizminin geleceğinin kongre turizmi olduğunu hep söyledi, herkesi de buna ikna etmek için önemli çabalar harcadı.
Gerçi…
Şimdi kendisi şehir otelciliğinden tatil turizmine geçerek kulvar değiştirdi ama uzun yıllar hep savunduğu ve mücadelesini verdiği kongre turizmine Bursa’nın geçiş aşamasında olmasını çok önemsiyor:
“Bursa’ya beş yıldızlı yeni oteller yapılıyor ve her biri dünya markası olan dev turizm işletmeciliği zincirleri bu otelleri işletmek üzere Bursa’ya geliyor. Bunun yegane sebebi, Merinos Kongre Kültür Merkezi’nin devreye girmesi ve Bursa’nın hep savunduğumuz potansiyelinin ortaya çıkması. Bu açıdan bakıldığında Bursalı bir turizmci olarak çok mutluyum.”
Bu noktada…
Yenişehir Havaalanı’nın yeni havayolu şirketlerinin devreye girmesiyle canlanmasını da çok önemsiyor ve Bursa’nın turizm geleceğini çok parlak buluyor.
Fakat…
Uzaktan yaptığı gözlemlere dayanarak küçük bir uyarıda bulunma gereği de duyuyor:
“Bazı işler biraz uzaktan daha iyi görülebiliyor. Ben de Ayvalık’ın Cunda Adası’ndan baktığımda Merinos’un anlamanı daha iyi görüyorum. Ama gönül isterdi ki bu dev tesisi, işin profesyonelleri işletip yönetsin. Oysa şu anda Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki şirketlerle işletiliyor. Şu anda görevde bulunan ekibin tüm iyi niyetli çabaları ve çırpınışlarına karşın, burasının ileriki süreçlerde bir belediye KİT’i haline dönüşmesinden kaygı duyuyorum.”