Yalçın’ın işi zor… Başbakan dahil bakan ve yöneticilere ulaşanlardan yönetimde kimseye yer kalmıyor

Adalet ve Kalkınma Partisi Bursa İl Başkanı olarak atandıktan sonra bir yandan yeni il yönetim kurulu listesini oluşturmak üzere hazırlıklara başlayan, bir yandan merkezdeki 3 büyük ilçenin başkanlarının belirlenmesi araştırmalarına katılan, bir yandan da il başkanları toplantısı nedeniyle son 4 gününü Ankara’da geçiren Sedat Yalçın dün gece Bursa’ya döndü.
O süreçte…
Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer’in ilçe başkanları belirlendi.
Şimdi sıra…
Hem Yalçın’ın kendi il yönetim kurulu listesine, hem de ilçelerin listelerine geldi.
Öncelikle…
Bugün saat 13.00’te Nilüfer İlçe Başkanlığı’nda yapılacak devir teslim töreni var. Aspaslan Yıldız görevi Metin Düvencioğlu’ndan devralacak.
Hemen arkasından…
İl Başkanı Yalçın, yeni atanan ilçe başkanları olarak Osmangazi İlçe Başkanı Refik Özen, Yıldırım İlçe Başkanı Necmi Akosman, Nilüfer İlçe Başkanı Alpaslan Yıldız’la gözlerden uzak bir yerde oturup toplantı yapacak.
Toplantıda…
Öncelikle ilçe başkanlarıyla yönetim oluşturma kriterleri ile ilgili kendi düşüncelerini paylaşacak.
Sonra da…
Perşembeye kadar süreleri olmasına karşın, 3 ilçe başkanından listelerini pazartesi akşamı ya da en geç salı sabahı kendisine vermelerini isteyecek olan Yalçın, üzerinde çalışma yaptıktan sonra listeleri salı günü Ankara’ya götürecek.
Aslında…
Yalçın’ın 3 ilçe başkanına söyleyeceği üç temel üzerindeki kriterler, kendi oluşturacağı il yönetim kurulu için de geçerli.
Bir…
Yönetimlere girecekler, kamuoyunun tanıdığı, bildiği, saygınlığı olan isimler olmalı.
İki…
Parti teşkilatlarından emeği olan isimlere yer verilmeli.
Üç…
Belediyeler ve kamuyla işi olanlar yönetimlere alınmamalı.
Başkan Yalçın, özellikle üçüncü madde konusunda çok duyarlı. “Siyaset yapmanın bir bedeli var. Yönetime girmenin de bir bedeli var. Belediyeler ve kamuyla işi olanların yönetimlerde yer almaları bugüne kadar partimizi çok yıprattı. Artık buna izin vermeyeceğiz” diyor.
Bu noktada…
50 kişilik AK Parti Bursa İl Yönetim Kurulu listesinin şablonunu da, elindeki geniş isim havuzu içinden kafasında oluşturdu. O nedenle, “taşların yerine oturduğunu” söylemek mümkün.
Ancak…
AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın’ın karşısına bu noktada sürpriz bir sıkıntı çıkıyor.
O sıkıntı da…
Yönetime girmek için engel tanımayan kimi isimlerin hiç umulmadık yerlere ulaşıp kendileri için referans istemeleri oluyor.
Örneğin…
Başbakan Erdoğan’a kadar ulaşanlar var. Yine, Bülent Arınç’tan başlayıp, Dış Ticaret Bakanı’na kadar uzanan çok sayıda bakanla temas kurup kendilerinin il yönetim kurulu için önerilmesini isteyenler var.
Ayrıca…
AK Parti’de genel başkan yardımcılarından başlayıp çeşitli kademelerde görev yapanlara ulaşan ve yönetime alınmalarını için destek arayanların sayısı da hiç az değil.
Öyle ki…
Bu yolla gelen önerilerin hepsine listede yer verilecek olsa, yönetim kurulunda başka isimlere yer kalmıyor.
O nedenle…
Yalçın belirlediği kriterler doğrultusunda kendisine ulaşan önerileri değerlendirmeye çalışıyor.
Hatta…
Bazı önerilen isimleri Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer’in yönetimlerine kaydırmayı planlıyor.
Bu noktada…
AK Parti’de Sedat Yalçın’ın yeniden il başkanlığına gelişiyle ilgili süreci de yeni baştan değerlendirmek gerekiyor.
Sanki…
“Nagip Vardar görevden alındı, Sedat Yalçın aniden ortaya çıkıverdi, birileri de onu destekleyip il başkanı olmasını sağladı” gibi bir algı oluştu.
Oysa…
Süreç pek öyle değil.
Sedat Yalçın geçen yıl yapılan il kongresinde aday olamadığında da AK Parti’de belli bir yere sahipti ve seviliyordu. 27 Mart 2010 Cumartesi günü Merinos Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen İl Danışma toplantısında Sedat Yalçın adı anons edildiğinde salondan yükselen alkışlar o gün için Yalçın’ı çok duygulandırmıştı ama bazı gelişmelerin startını da o alkışlar vermişti.
Sonra da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın teşkilatını bizzat izleyip bu sonuca vardığını söylemek gerekiyor.
O bakımdan…
Yalçın’ın il başkanlığına birilerinin sırtında geldiği, şimdi de yönetimini oluştururken sırf dengeleri korumak uğruna sırtında geldiklerine sırtını döndüğü anlamına gelecek yorumlar ciddi anlamda haksızlık.
Kaldı ki…
Yalçın’ı sırtlayıp getirdiklerini her yerde söyleyenlerin, o meşhur Mayıs 2009 il kongresi öncesinde götürmek için neler yaptıkları de ortada.
Her halde…
Sedat Yalçın’ın bugün attığı bazı adımlar yaşadıklarını unutmamasından ve yaşadıkları sonucu kendisinde oluşan güven duygusundan kaynaklanıyordur.
Başka bir şey aramaya gerek yok.