Salih Uzun’un ardından DP teşkilatlarında Anavatan kanadından ilk istifa Bursa’dan

31 Ekim 2009’da Demokrat Parti ile Anavatan Partisi birleşirken, “tüm yönetimlerde eşit temsil” üzerinde anlaşmışlardı. Nitekim bu doğrultuda DP Genel İdare Kurulu 50 kişiyken, Anavatan’dan da 50 kişi alınarak 100’e çıkarıldı.
Bursa’daki yeniden yapılanma operasyonunda tüm ilçeler eşit sayıda iki partiden oluşturuldu. Hatta il ve ilçe başkanlıkları belirlenirken bile iki parti esasına göre dağıtıldı. İl başkanlığını DP aldığı için, Anavatan’a daha fazla ilçe başkanlığı verildi
Fakat…
Mahkeme kararıyla yapılan Bursa İl Kongresi’nde seçimi kazanan yönetimde Anavatan’dan kimsenin olmaması, bu kesimde ilk “Aldatıldık” duygularına yol açtı.
Sonra…
Yargıtay uyarısıyla yapılan olağanüstü kurultayda Genel İdare Kurulu listesinde Anavatan kökenliler ihmal edildi.
Bu durum…
Başkanlık Divanı’nda, yalnızca iki kişiye görev verildiğinde tepkiye dönüştü.
Nitekim…
DP Başkanlık Divanı’ndaki iki Anavatanlı kökenli olan son genel başkan Salih Uzun ile Cenk Tunçsiper’in görevlerinden istifa ettiklerini, Siyaset Planlama Kurulu’ndaki Anavatanlılar’ın da çekildiklerini, bir süre bu durumun düzeltilmesinin bekleneceğini ve düzeltilmemesi halinde DHP’deki Anavatan kadroların en tepeden en aşağıya kadar topluca ayrılmayı düşündüklerini dün bu sayfalarda duyurduk.
Hatta…
Türkiye’nin gündeminde bu bilgiler ilk bu sayfalarda yer aldı.
İşte…
Böyle bir ortamda, DP’den topluca çekilmeyi düşünen Anavatan kökenlilerden ilk istifa bugün Bursa’dan geldi.
Hem de…
Siyasete Anavatan Partisi’nde başlayan, yeniden yapılanma amacıyla Ayhan Barışıcı başkanlığındaki yönetimde Gençlikten Sorumlu İl Başkan Yardımcısı olarak görev alan Salim Dere siyaset anlamında zehir zemberek bir istifa açıkladı.
Dere istifasında önce kendi izlenimlerine göre bir durum tespiti yapıyor:
“Anavatan Partisi ile başlayan siyasi hayatımda, Türkiye’de siyasetin çıkmaza düştüğü günlerde anlayışları aynı olan iki sağ partinin birleşmesinin öngörüldüğü konuşulurken, ülke adına daha faydalı olacağı düşüncesiyle girdiğimiz DP çatısı altında gördüm ki, zihniyetler ülke menfaatine değil. Daha kendi görüşlerini ortaya koymak için siyaset yapamayan ama dedikodu, safsata ve bir çok çekememezlikler içinde olan arkadaşlarımızın arasında kaldığımı düşündüm.”
Sonra…
Siyasi anlamda eleştiri getiriyor:
“Bizler Anavatan Partisi çatısı altında hizmet etmeyi, bizimle olan herkese kucak açmayı öğrendik. DP çatısı altında ne yazık ki ben şahsım adına Doğru Yol kökenli arkadaşlarımızın daha siyaset yapmayı öğrenemediklerini gördüm.”
İzlenimi şu:
“Kendi siyasi anlayışlarını aşamayarak, onlarla birlikte olacak hiç bir ferdi de kabullenmediklerini öğrendim.”
Kararını da şöyle açıklıyor:
“Bu sebeple Demokrat Parti çatısı altında siyasetin yapılamayacağını gördüğüm, küçük hesaplarla değil büyük hesaplarla şehrime ve ülkeme hizmet etmek istediğim için, ismi Demokrat Parti, fakat anlayışı demokrat olmayan siyasi kuruluştan istifa ediyorum.”
İstifa dilekçesinin altında Salim Dere’nin bir de notu var:
“Birleşme olduğu günlerde üyeliğimi Demokrat Parti Genel Merkezi’nden yaptırdığım için istifa ediyorum. Üyeliğim olmasaydı ilişiğim kalmamıştır diyecektim.”