MHP Milletvekili Özensoy’dan Devlet Bakanı Çelik’e Meclis kürsüsünden sitem: Bizi de unutmayın

Bursa’ya kurulacak Teknik Üniversite’yi de kapsayan YÖK yasasının Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki görüşmeleri sırasında, haberlere yansımayan ama Bursa siyaseti açısından önemli olan çarpıcı bir gelişme de yaşandı.
Daha doğrusu…
Yasa tasarısının görüşülmesi sırasında usül hakkında söz alan Milliyetçi Hareket Partisi Bursa Milletvekili Necati Özensoy, özellikle Bursa’yı ilgilendiren konularda muhalefet milletvekilleri olarak yapıcı muhalefet örneği sergilemek amacıyla hükümetin çalışmalarına katkı yapmak istediklerini Meclis kürsüsünden açık açık söyledi.
Üstelik…
Bunu söylerken, milletvekillerini bir araya getirmediği gerekçesiyle Devlet Bakanı Faruk Çelik’e de açık açık sitem etti.
Açıkça söylemek gerekirse…
Ülkemizin siyaset anlayışında genellikle eleştirme amaçlı yapılan muhalefet anlayışına karşı MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy’un sergilediği yapıcı muhalefet için katkı isteğini siyasetin bugünü ve geleceği adına çok önemsedik.
Çünkü…
Özensoy bu konuşmasıyla gerçekten siyasette yeni bir yol açmış oldu.
İşte…
TBMM Tutanakları’na göre Özensoy’un yaptığı 5 dakikalık konuşmanın tam metni:

“Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; usul tartışmasıyla ilgili söz aldım. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Bu 506 sıra sayılı Kanun Teklifi ve Kanun Tasarısı’yla ilgili bu komisyonda birleştirmeler yapılırken biz Milliyetçi Hareket Partisi’nin 3 Bursa Milletvekili olarak 25/4/2008 tarihinde verdiğimiz ve 6 Mayıs 2008 tarihinde de komisyona Meclis Başkanlığı tarafından havale edilen kanun teklifimiz dikkate alınmamıştır.
Üstelik bu kanun teklifimiz de bire bir bu kanun tasarısında ifade edildiği gibi Bursa’da bir teknik üniversite kurulmasıyla alakalıdır.
Tabii bu kanun tasarısına Bursa’da teknik üniversitenin eklenmesiyle alakalı safahata baktığımızda, bizim verdiğimiz teklifle alakalı safahatı yan yana koyduğumuzda şöyle değerlendirebiliriz:
Bizim teknik üniversitenin Bursa’da kurulmasıyla alakalı ta 2007 seçimlerinde yayınladığımız taahhütlerimiz de mevcuttur. Yani dolayısıyla biz Bursa’da Milliyetçi Hareket Partisi olarak Meclis’e gittiğimizde Bursa’daki yapacaklarımızla alakalı, Bursa’nın vizyonuyla alakalı neler yapmamız gerektiğini ortaya koyarken, bir tanesi de Bursa’da ikinci bir teknik üniversite kurulmasıydı ve bu taahhüdümüzü yerine getirmek adına biz bu kanun teklifini Meclise verdik. Ama maalesef burada dikkate alınmadı.
Bu kanun tasarısına eklenen Bursa’daki ikinci üniversiteyle alakalı maalesef iktidar partisi mensubu arkadaşlarımız ancak ne zaman düşündüler? Bursa’da bir kamuoyu oluşmaya başladı, işte Gemlik bir üniversite istedi, arkasından İnegöl bir üniversite istedi. Bu tartışmalar Bursa’ya ikinci bir üniversite kurulmasıyla alakalıydı.
Bakın, bunun bile bir vizyonu, ne olması gerektiği üzerinde tartışmalar yoktu. Sadece arkadaşlar bölgelerinde kamuoyu oluşturmak için Meclis’e geldiler, ziyaret ettiler. Milletvekillerine geldiler ziyaret ettiler. Bu tartışmalar bu şekilde başladı.
Arkasından da Bursa Milletvekili ve Devlet Bakanı Sayın Faruk Çelik’in, Bursa’da ikinci bir üniversitenin kurulacağıyla alakalı bir açıklamasıyla, çok sonra yani 2009 yılının sonlarına doğru bu üniversitenin kurulmasıyla alakalı girişimlerde bulunuldu.
Şükürler olsun ki Bursa’da ikinci üniversite, yine bizim ortaya koyduğumuz vizyona uygun olarak teknik üniversite kurulmasıyla alakalı da kanun tasarısı geldi.
Bundan dolayı elbette memnuniyet duyduk yani bunu da buradan ifade edelim. Yarın bu konuşmalarımızda burada işaret edeceğiz.
Bakın, ben Bursa Milletvekili olarak şuradan bir şeyi daha ifade etmek istiyorum:
Biraz önce Sayın Bakan Faruk Çelik buradaydı. Meclise girdiğimizde, arkadan Bakanlar Kurulu açıklandığında, 3 Milliyetçi Hareket Partisi milletvekili olarak -belki de Sayın Faruk Çelik’i ilk ziyaret eden milletvekillerindendik- randevu aldık kendisinden, ziyaret ettik ve kendisini tebrik ettik, başarılar diledik.
Ancak orada kendisine bir şey dedik.
Dedik ki: Bizler her ne kadar muhalefet partisi milletvekiliysek de Bursa’yla ilgili yapılması gerekenlere yapıcı bir muhalefet yapmak adına, destek vermek adına zaman zaman bir araya gelelim, Bursa’nın konularını konuşalım ve örnek bir şehir olarak da, milletvekilleri olarak da diğer arkadaşlara bu çalışmalarımızı aktaralım.
Bakın, 22 Temmuz’da üç senemizi dolduracağız. Sayın Bakan’a buradan ben -duyar mutlaka- sitemlerimi iletiyorum.
Sadece bir defa bir iftar programına davet etti, icabet ettik. Bir de Sayın Recep Altepe -Büyükşehir Belediye Başkanı- geldi, bir brifing verdi, yine davet ettiler, yine icabet ettik ama Sayın Bakan Bursa’yla ilgili meselelerde bir defa bile bizi davet etme gereğini duymadı.
Tabii ki böyle olunca konular buralara gelir, bizim katkılarımız da dikkate alınmaz, bu tartışmalar da devam eder gider.
Biz, bugüne kadar -Bursa milletvekili arkadaşlarımız da bilirler- muhalefet partisi milletvekili olarak hiçbir zaman gereksiz bir tartışmanın içerisine hiç girmedik, hiçbir zaman kavga da etmedik.
Kamuoyu da bilir -Bursa’da Milliyetçi Hareket Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri de aynı şekilde- Bursa’da uyumlu bir hizmet noktasında elimizden geleni yapmaya çalıştık, eleştirilerimiz hep yapıcı oldu.
Bundan sonra da böyle olacak ama lütfen bizlerin de muhalefet milletvekili olarak ortaya koyduğumuz çalışmaları dikkate almalısınız.
Bundan böyle, bugün bu usul tartışmasında da Sayın Başkan hassasiyet gösterir, bu yanlışlığı düzeltirse de bundan memnuniyet duyarız.”