İnegöl’e il olma umudu… İçişleri Bakanlığı, ilçelerin il olabilmesi için gerekli kriter ve standartı belirliyor

90’lı yılların ortalarına kadar Türkiye’nin il sayısı 67’ydi. Hatta o yıllara kadar askerlik yapanlar, tezkere için kalan gün sayısı 67’nin altına indiğinde harita üzerinde gün saymaya başlarlar ve kalan gün sayısını ilin plakasına göre söylerler, geri sayımı bu yolla yaparlardı.
Örneğin…
Tezkeresine 60 gün kalan “Şafak Tokat” der, 16 gün kalan “Şafak Bursa” olarak sayardı. “Şafak Adana” ise tezkere alınan gün olurdu.
Sonra…
Bir ara seçim yaşandı. O ara seçimde siyaset hesapları işin içine girince bazı büyük ilçeler bir gecede il yapıldı. Dönemin hükümeti bunu yaparken, o ilçelerde yaşayanların kendilerine oy verecekleri beklentisi taşıyordu.
İl olamayan bazı büyük ilçelerin itirazlarından sonraki ilk seçimde düzeltmeye gidildi ve sonunda Türkiye’nin il sayısı 81’e ulaştı.
O süreçte il olma isteği dillendirilen ilçelerden biri İnegöl’dü. Ama İnegöl çok güçlü bir istek ortaya koymadığı için pek öne çıkmadı. Geçen zaman içinde de ara ara İnegöl’den il olma istekleri duyuldu.
Aslında…
İnegöl’ün gerek kent yaşamıyla, gerek sosyal gelişmişliğiyle, gerek sanayi bölgelerinin ortaya çıkardığı güçle Anadolu’daki pek çok ilden daha büyük ve çok daha güçlü olduğu ortada.
Yani…
İl olması gereken ilçe varsa, İnegöl çoktan hak ediyor.
Ama…
Bu tür çalışmalar sonuçta siyasi kararı kapsıyor. İnegöl zaman zaman il olmak istese de, siyaset anlayışı bakımından Bursa’dan kopmayı çok da fazla istemediği bir gerçek.
Ta ki…
Büyükşehir’in sınırlarının İnegöl’ü de kapsayacak şekilde genişletileceği haberlerine kadar.
Bu haberlerin İnegöl’de büyük bir sıkıntıya yol açtığı biliniyor. Büyükşehir’e bağlanmak söz konusu olunca ilçede “Biz il olmalıyız” isteklerinin arttığını da herkes görüyor.
İşte…
Tam da böyle bir ortamda İçişleri Bakanlığı’nın sürdürdüğü bir çalışma kulağımıza geldi.
Çalışma…
İl sayısının 67’den 81’e çıkarılması sürecinde yaşanan ve bir çeşit siyasi rüşvete dönüşen bazı ilçelerin il yapılması uygulamasının tümüyle önüne geçilmesini hedefliyor.
Buna göre…
İçişleri Bakanlığı, bir ilçenin il olabilmesi için gerekli standartları ve kriterleri belirlemek üzere çalışma yapacak.
En önemlisi…
Bu çalışmayla belirlenecek kriter ve standartlar yasa haline getirilecek.
Sonra da…
Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, standart ve kriterlere göre il olması gereken ilçelerin tümü aynı anda il yapılacak.
Bu noktada…
Hazırlığa başlayan İçişleri Bakanlığı’nın aldığı bir prensip kararı da var:
Standardı yakalayan ve kritere uyan ilçeler bir kerede il yapıldıktan sonra bu konu bir daha açılmamak üzere kapatılacak.
Yani…
Türkiye’nin il sayısı bu çalışma sonunda bir daha değişmemek üzere kesinleşecek.
Karar ve hedef böyle.
Gerçi…
Siyasi otorite zaman zaman kararlarından ödün verebiliyor ama il olabilecek ilçeler için yasayla belirlenen kriterler ortaya koyup standartlar getirmek de sonuçta önemli bir hamle.
O bakımdan…
Son zamanlarda Büyükşehir’e bağlanma sıkıntısı yaşayan İnegöl, yıllardır dillendirdiği il olma umudunu tekrar yakaladığı gibi, sahip olduğu özelliklerle de bu yolda çok önemli bir avantaj sağlamış oluyor.