Diyanet-Sen’in kongresini Yüksek Seçim Kurulu iptal etti, kongre yenilenecek ama…

Tarih 12 Haziran 2010 Cumartesi. Yer Setbaşı’nda bulunan DSİ Tesisleri. İçeride Memur-Sen’e bağlı Diyanet-Sen’in Bursa Şubesi kongresi yapılıyor.
Diyanet-Sen’in Bursa ve ilçelerinden 137 delegesinin katılacakları kongrede, eski başkan Yüksel Gümüş ile aday olarak çıkan Adnan Yalanız yarışıyorlar.
Kongrede…
Saat 13.30’da görüşmeler tamamlanıyor ve İlçe Seçim Kurulu denetiminde seçimlere geçiliyor. 118 kişinin oy kullanması sonunda da saat 14.20’de sandık kapatılıyor ve seçimin tamamlandığı duyuruluyor.
Bu duruma…
Yüksel Gümüş itiraz ediyor. Daha salondayken İlçe Seçim Kurulu yetkililerine yaptığı itirazda, “Bazı arkadaşlarımız kimliklerini evde unuttukları için almaya gittiler, bazı arkadaşlarımız da namaza gittiler. Gerçi tüzük sandıkların 17.00’de açılmasını öngörüyor ama biz sizden yalnızca 10 dakika daha beklemenizi istiyoruz” dedi.
Fakat…
Bu itiraz kabul edilmedi, 50 dakikada 118 delegenin oy kullanmasıyla seçimin tamamlandığı duyuruldu. Sandıklar açıldığında da Adnan Yalanız’ın eski başkan Yüksel Gümüş’ü iki oy farkla geçip seçimi kazandığı açıklandı.
Bunun üzerine…
Yüksel Gümüş ve arkadaşları, sandıkların erken açılması nedeniyle 9 kişinin oy kullanamadıklarını, bunun da 2 oy farkla biten kongrenin sonucunu etkileyebilecek özellik taşıdığını belirterek Osmangazi İlçe Seçim Kurulu’na itiraz ettiler.
İlçe Seçim Kurulu itirazı yerinde bulmayıp reddetti.
Bu noktada…
Farklı bir yasal prosedür işlemeye başladı.
Çünkü…
Sendikalar yasasına göre İlçe Seçim Kurulu’nun kararı kesin ve itiraz hakkı yok. Buna karşın Yüksel Gümüş ve arkadaşları Osmangazi İlçe Seçim Kurulu’nun kararına İl Seçim Kurulu’nda itiraz ettiler.
Ne var ki…
Yasa gereği İlçe Seçim Kurulu kararına itiraz edilemeyeceğini vurgulayan İl Seçim Kurulu bu başvuruya görevsizlik kararı verdi.
Bu karar da Gümüş ve arkadaşlarını yıldırmadı. Bu kez, zamanından önce açılan sandıklar nedeniyle 9 kişinin oy kullanamamasının sonuçları etkilediğini belirterek Yüksek Seçim Kurulu’na itiraz ettiler.
İşte…
Sendika kongrelerindeki tüm uygulamayı değiştiren karar da YSK’dan geldi ve Diyanet-Sen Bursa Şubesi kongresi iptal edildi.
Yasa…
Karar mercii durumunda olan İlçe Seçim Kurulu’nun, YSK kararının tebliğinden sonra 2 ila 7 gün arasındaki bir sürede kongrenin yenilenmesi için karar vermesini gerektiriyor.
Osmangazi İlçe Seçim Kurulu da bu doğrultuda kararını verdi ve tebliğden sonraki 7. gün olan 16 Temmuz 2010 Cuma günü kongrenin tekrarlanması için çağrı çıkardı.
Bu da…
Bir başka sıkıntının nedeni oldu.
Çünkü…
Diyanet-Sen’in üyeleri camilerde vaiz, imam ve müezzin olarak görev yapıyorlar. Cuma günleri de onların en yoğun oldukları gün.
O nedenle…
Kongrenin cuma günü yapılacak olması yeni bir sıkıntının habercisi gibi duruyor. Yani, kongrenin tekrar edileceği günle ilgili yeni bir kriz kapıda.