Demokrat Parti’de sürpriz genelge… Olağan kongreler süreci durduruldu

Yargıtay’ın uyarısı nedeniyle 14 Haziran’da olağanüstü kurultay yapan Demokrat Parti’nin önünde, kasım ayında yapılması gereken olağan kurultay var.
O kurultayın planlamaları yapıldı.
En önemlisi…
Olağanüstü kurultaya gidilen süreçte DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk’un yaptığı açıklamalar, DP camiasının kurultaydan beklentisini arttırdı.
Nedeni ortada…
Cindoruk açıklamalarında “Kasım ayındaki kurultayda görev almayacağını” ısrarla vurguladı.
Bu da…
Anavatan Partisi ile birleşme sonrasında bir türlü istenilen kaynaşmayı sağlayamayan DP’de yönetim kadrolarının yenilenmesi ve partinin günün gerektirdiği şekilde yeniden yapılanması için fırsat olarak görüldü.
Hatta…
Hazırlıklar da başladı. Bir yandan, “bırakacağını” söyleyen Cindoruk’un yerini alıp DP’ye beklenen sıçramayı yaptırabilecek bir lider adayı arayışlarına başlanırken, diğer yandan da parti teşkilatlarını yapılandırmak üzere ağustos ayından itibaren delege seçimlerinin yapılması planlandı.
Palana göre…
Eylül ayında ilçe kongreleri, ekim ayında il kongreleri tamamlanacak, DP tepeden tırnağa yenilenmiş olarak kasım ayındaki kurultaya gelecekti.
Hesap da, planlama da böyleydi. Ama plan ilk fireyi, birleşme sonrası üye güncellemelerinin olağanüstü kutultay nedeniyle mayıs ayında yapılamamasıyla verdi.
Fakat…
DP Genel Merkezi Teşkilat Başkanlığı’ndan dün teşkilatlara gelen bir genelge, başlangıç noktası patlayan sürece yönelik yine de sürpriz olan kararı duyurdu:
DP Genel Merkezi, kongre sürecini durdurdu.
Gerçi…
Gelen genelgede kongre sürecinin eylül ayına kadar durdurulduğu ifadesinden, 12 Eylül’deki referandum nedeniyle ertelemenin yapıldığı yorumu çıkıyor, ama bu karar ilçelerde delege seçiminden kurultaya kadar olan tüm süreci birden kapsıyor.
Çünkü…
Kongreler süreci durduğuna göre, öncelikle delege seçimi yapılmayacak. İlçe ve iller kongreleri olmayacak. Sonuçta da kasımda beklenen ve DP’nin yeni bir lider ve yeni bir yapıyla ileriye yönelik hamle yapması beklenen kurultay da gündemden çtıkacak.
Kararın…
Özellikle Bursa’da çalkantılı süreç yaşayan kimi teşkilatlar için rahat bir nefes fırsatı verdiğini söylemek mümkün. Bu noktada, Anavatan kanadından gelecek delegelerin de katılacağı kongreleri bir daha seçilebilme açısından risk gören teşkilatların daha fazla rahatladığını söylemek mümkün.
Ama…
“Kasım kurultayında bırakacağını” açıklayan Cindoruk’un böylece DP Genel Başkanlığı’bir süre daha sürdüreceği gerçeği, alınan kongre sürecini durdurma kararının en önemli sonucu olarak ortaya çıkıyor.