Bursa sorguluyor… Osmangazi Belediyesi’nin bir spor tesisine Ertuğrul Sağlam adı vermesi yeterli mi?

Hepimiz gururluyuz, mutluyuz… Bursaspor gerçek bir futbol devrimine imza atarak Turkcell Süper Ligi 2009-2010 Sezonu Şampiyonu oldu. O nedenle, şampiyonluğun ilan edildiği 16 Mayıs’tan beri koca bir kent olarak hâlâ rüya aleminde gibiyiz.
Şampiyonluk gibi sportif başarının en üst basamakları elbette yalnızca belirli kişiler sayesinde gelmez. Bursaspor da şampiyonluğa ulaşırken tam bir ekip başarısı ortaya koydu.
Kuşku yok ki…
Bu ekip anlayışında yönetimin payı var, teknik kadronun payı var, formalarının hakkını veren futbolcuların payı var.
Bu noktada…
Bursaspor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam’a ayrı bir paragraf açmak gerekiyor.
Çünkü…
Yıldızı olmayan Bursaspor futbol takımını, belirlediği sistem doğrultusunda takım oyunu oynatarak başarıya taşırken elbette çalıştırıcı yeteneğini ve teknik adam özelliğini sergiledi.
Bunun yanında…
Ertuğrul Hoca’nın bu başarıda bir başka özelliği daha ortaya çıktı.
O…
Yalnızca takımı çalıştıran olarak kalmadı. Bursa kentini de bu şampiyonluğa önce hazırladı, sonra ortak etti.
Yıl boyunca davet edildiği her toplantıya katıldı. Çağırıldığı her okula gitti. Düşüncesi her sorulduğunda hedeflerini açık açık söyledi.
Kısacası…
Sahadaki futbolcular başarılı bir şekilde mücadele ederken, onun arkasında takıma inanmış bir kent kamuoyu desteği olmasını sağladı. Adeta psikolog gibi çalıştı ve insanları başarıya inandırdı.
Bütün bunlar…
Ertuğrul Sağlam’ı farklı kılan özellikler olarak karşımıza çıkıyor.
Zaten…
Bursa kamuoyu da bunun farkında olduğu için, Ertuğrul Sağlam adını Bursa’da ölümsüzleştirecek adımlar atılmasında ısrarlı.
Nitekim…
Milliyetçi Hareket Partisi Osmangazi Belediye Meclisi Grubu, haziran ayı toplantısında bir önerge vererek, Osmangazi’de bir sokak, cadde ya da spor tesisine Ertuğrul Sağlam adının verilmesini önerdi.
Osmangazi Belediye Meclisi de bu öneriyi oybirliğiyle kabul ederken, Hürriyet Mahallesi’nde belediye tarafından yapılacak bir spor teasisine Ertuğrul Hoca’nın adının verilerek Bursa’da ölümsüzleşmesini sağladı.
Peki…
Bu yeterli mi?
Büyük bir başarının ardından ve Şampiyonlar Ligi maçlarının öncesinde Bursaspor’un yeni sezon hazırlıklarına başladığı şu günlerde bu soruyu tartışmaya açanlardan biri de, Zaman Gazetesi Bursa Bürosu’ndaki meslektaşlarımızdan İlhan Basmacı oldu.
Şimdi…
Hiç araya girmeden, sözü İlhan Basmacı’ya bırakıyor ve bize gönderdiği elektronik postayı aynen yayınlıyoruz:
••••••••••
Sayın Ahmet Emin Bey;
Ertuğrul Sağlam’ın isminin bir spor tesisine verilmesi inanın beni çok mutlu etti. Düşünen ve uygulayanlara teşekkür etmemiz lazım.
Yalnız Ertuğrul Sağlam’ın isminin sadece bir spor salonuna verilecek olmasını, başarının Bursa tarafından tam olarak idrak edilemediğini düşünmeye sevk etti.
Çünkü elde edilen başarı Türk futbolunda Trabzonspor’dan sonra elde edilen ikinci bir Anadolu devrimi niteliği taşıdığını düşünüyorum.
Hakeza Trabzonspor’un başarısında; Trabzon’un haricinde o zaman ki ligde Samsunspor, Rizespor ve yanlış hatırlamıyorsam Karabük ya da Zonguldakspor’la birlikte Boluspor’un yer alması da sonucun belirlenmesinde önemli rol oynamıştır.
Trabzonspor; 20 -25 yıl önceki başarılarını uzun bir zaman geçmesine rağmen bir kez daha tekrarlayamamıştır. Bunun sebep ve sonuçları tartışılır.
Bu nedenle başarının mimarı olan Ertuğrul Sağlam ile talebelerini ve yönetim kurulu üyelerini simgeleyen anıtın bu başarıyı anıtlaştırması adına Bursa’nın en merkezi yerine dikilmesini ve Ertuğrul Sağlam isminin yeni kurulan mahallelerden birine verilmesinin önerilmesini de Büyükşehir Belediyesi Meclis üyelerinden beklediğimi söylemek istiyorum.
Acı paylaşıldıkça azalır, sevinçte paylaşıldıkça çoğalır. Bu takımın bunu hakettiğine inanıyorum. Aksi takdirde Sivasspor’da olduğu gibi yakalanan başarı en ufak başarısızlakta suyun buharlaşması unutulup gidebilir. Önceki yıl ki Sivasspor rüzgarı bu yıl kayboldu gitti.
Gelecek nesillere bu başarı kitaplar üzerinden anlatılmamalı.
Saygılarımla….
İLHAN BASMACI