Bu referandum farklı olacak… Liderler meydanlar yerine iftar çadırlarından seslenecek

Türkiye için 12 Eylül tarihinin özel bir anlamı var. O da, 1980 yılında yapılan askeri darbenin tarihinin 12 Eylül olmasından kaynaklanıyor. Demokrasiye yönelik darbenin 30. yılında bu kez demokratik bir uygulama için sandık başına gideceğiz.
Çünkü…
Hükümetin hazırladığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden yoğun tartışmalarla geçen, Anayasa Mahkemesi’nin de bazı maddelerini kısmen iptal ettiği anayasa değişikliğiyle ilgili referandumun tarihini Yüksek Seçim Kurulu 12 Eylül 2010 olarak belirledi.
Bu da…
Türkiye’nin bu yaz mevsimini siyasal anlamda propagandalarla geçireceği anlamına geliyor.
Nitekim…
12 Eylül’deki referandum nedeniyle siyasi partiler savundukları görüş doğrultusunda evet ya da hayır oyu için seçmenlere propaganda yapıyorlar, liderler yine istedikleri sonucun yani evet ya da hayır oyunun çıkması için kent kent gezip meydan meydan mitingler yapıyorlar.
Gerçi…
Geçmişteki deneyimler referandum mitinglerinin seçim kampanyaları kadar fazla olmadığını anımsatıyor ama yine de partiler kampanyalarını geniş tutuyorlar.
Ne var ki…
Bu referandum, geçmişte yapılan tüm referandum propagandalarından da, tüm seçim kampanyalarından da farklı geçecek.
Çünkü…
Referandum öncesinde, siyasi parti kampanyalarının yoğunlaştığı son bir ay bu kez ramazana denk geliyor.
11 Ağustos’ta başlayacak olan ramazan ayı 8 Eylül’de sona erecek. Ardından 9 Eylül’de başlayan üç günlük Ramazan Bayramı geliyor. Bayramın ertesi günü ise, yani 12 Eylül’de sandık başına gidip anayasa değişikliği için evet ya da hayır oyu kullanacağız.
Propaganda döneminin bu kez kutsal aylar olan ramazana gelmesi, siyasi partilerin kampanyalarını da etkileyecek.
Yine meydan mitingleri olacak. Fakat bu kez ağırlık meydanlardan çok iftar çadırlarına kayacak. İftar çadırlarının mistik havasıyla referandumun propagandaları birbirine karışacak.
Açıkça söylemek gerekirse…
Türkiye bugüne kadar böyle bir kampanya süreci yaşamadı, O nedenle siyasetçinin de toplumun da deneyimi yok.
İlk kez iftar çadırında seçim kampanyası deneyimini bu referandum sürecinde edineceğiz.