Bir deprem de DP’de… Anavatan kanadına tasfiye, Salih Uzun’u başkanlık divanından istifa ettirdi… Anavatan DP’den topluca çekilmeyi tartışıyor

Sürpriz gelişme sonucu İl ve Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer ilçe başkanlarının görevden alınmaları nedeniyle siyaseti izleyen kamuoyunun tüm dikkatleri Adalet ve Kalkınma Partisi’ne çevrilmişken, bir başka siyasi sarsıntı haberi Demokrat Parti Genel Merkezi’nden geldi.
Üstelik…
Genel Merkez’deki sarsıntının, çok yakın bir süreçte tüm teşkilatlara yayılma olasılığı çok yüksek.
Konu şu:
Salı günü yapılan Genel İdare Kurulu toplantısında DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk tarafından yeni Başkanlık Divanı açıklandı.
Listede…
DP’nin Anavatan kanadından, son genel başkan Salih Uzun yine yer alıyor. İkinci isim ise Cenk Tunçsiper oldu. Listede bir de Anavatan kökenli isim olarak Ahmet Özal yer alıyor.
Ancak…
DP’nin Anavatan kanadı, Ahmet Özal’ı siyasette Anavatanlı gibi görmüyor.
Bu durum…
Bursa’da mahkeme kararıyla yapılan il ve ilçe kongrelerinin ardından DP olağanüstü kurultayındaki GİK seçiminde Anavatanlı isimlerin dışarıda bırakılmasının üzerine adeta tüy dikti.
Daha açıkçası…
Anavatan kanadında, DP’de tasfiye edildikleri kanaati oluştu.
Bunun üzerine…
Yapılan görüşmeler sonunda Anavatan Partisi’nin DP ile birleşme süresince genel başkanı olan Salih Uzun, salı günü gerçekleştirilen toplantıda kendisine yeniden verilen Genel Başkanvekilliği görevinden ve başkanlık divanından istifa etti.
Aynı şekilde…
Başkanlık divanındaki diğer Anavatan kökenli isim olan Cenk Tunçsiper de kendisine verilen Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa etti.
Yanı sıra…
Bir hareket de, birleşme kurultayında Cindoruk tarafından oluşturulan Siyaset Planlama Kurulu’nda yaşandı.
Kurula…
Mesut Yılmaz, Celal Doğan ve Mehmet Ali Bayar’ın yerine yeni dönem için Baki Mert, Dursun Akdemir ve Cem Karakeçeli alınmışlardı. Bu üç yeni isim de Salih Uzun ile birlikte hareket ederek Siyaset Planlama Kurulu’ndan ayrıldılar.
Alınan kararların bir de beklenti bölümü var.
Salih Uzun, başkanlık divanından istifa etmesine karşın GİK’te kalmayı sürdürme kararı verirken, “bu durumun düzeltilmesi isteğinde” bulundu.
Ankara’dan gelen bilgilere göre şimdi bunu bekliyor.
Eğer…
DP yönetiminde değişen bir şey olmazsa ve yakın bir süreçte düzeltilmezse, bu kez DP’nin GİK’ten belde başkanlığına kadar yönetim kadrolarının tamamında görev alan Anavatan kökenli tüm isimlerin topluca istifa etmeleri gündeme gelecek.
Yani…
Anavatan kanadı şu sıralar DP’den topluca çekilmeyi düşünüyor.
Gelinen noktayı…
Son olağanüstü kurultayda Yüksek Haysiyet Divanı’na seçilen Orhan Efe’ye sorduk. Şu cevabı verdi:
“Demokrat Parti ile Anavatan Partisi’nin birleşmesini, biz Anavatan kökenliler gerçek bir siyaset projesi kabul ediyoruz. Ama DP’den gelen arkadaşlar bunu parti içi mücadele kabul ediyorlar. Aramızdaki en büyük fark bu.”
Bu arada…
Bir de küçük dedikodu var:
Söylenen o ki…
DP-Anavatan birleşmesinin mimarlarından olan, ancak son olağanüstü kurultayda Hüsamettin Cindoruk ile ters düştüğü için GİK’e girmeyi kabul etmeyen Mesut Yılmaz ve Celal Doğan şu sıralar CHP’ye geçmeyi ciddi bir şekilde tartışıyor ve görüşüyorlarmış.
Siyasette ne zaman ne olacağı gerçekten belli olmuyor.