AK Parti istişaresinde son gün otelde akademisyenlerle sürpriz görüşme

AK Parti İl Başkanı Nagip Vardar’ın görevden alınmasını bir yıldır bekleyenler vardı. Onun için Genel Merkez’in yaptığı operasyonu tanımlarken “şok” ya da “sürpriz” tanımlamaları yapılmış olsa bile pek çok kişi bu sonuca şaşırmadı.
Buna karşın…
Osmangazi İlçe Başkanı Tahsin Kara’nın, Yıldırım İlçe Başkanı Mümin Demir’in ve Nilüfer İlçe Başkanı Metin Düvencioğlu’nun görevden alınmalarını kimse beklemiyordu.
İşte…
Bu üç merkez ilçe başkanının görevden alınması hem kendileri için, hem de birlikte hareket ettikleri kanatlar için tam bir sürpriz oldu.
O sürprizi de…
Gelişmelerin gösterdiğine göre, kimseye haber vermeden yaptıkları Ankara ziyaretinde Genel Merkez’e gidip İl Başkanı Vardar’ı şikayet etmeleri neden oldu.
O bakımdan…
AK Parti’nin bugün yaşadığı krizi değerlendirirken kırılma noktasına bir işaret koymak gerekiyor.
İşin ilginç yanı…
Operasyonun hemen ardından Bursa’ya gelen Teşkilat Başkan Yardımcısı ve Bölge Koordinatörü Enver Yılmaz ile Bursa İl Koordinatörü Hasan Ali Çelik’in cumartesi ve pazar günleri yaptığı görüşmeler oldu.
Çünkü…
Yılmaz ve Çelik iki günde 200’ü aşkın kişiden İl, Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer başkanlıkları için üçer isim istediler. Yani bir anlamda test yöntemiyle sınav yapar gibi bir hava sergilediler.
Gerçi…
Başlangıçta masum başlayan ve Sedat Yalçın adının kendiliğinden öne fırladığı yöntem dışarıda duyulunca bazı gruplar organizasyona giriştiler. Hızlı bir çalışmayla önerilecek isim listesi hazırlayıp değişik yerlere telkinlerde bulundular.
O listelerin ilk sırasında hep Sedat Yalçın adı öndeydi.
Fakat…
Dün de bu sütunlarda vurguladığımız gibi, organizasyonu yapanlar “Nasıl olsa Sedat Yalçın’a bir daha görev verilmez” düşüncesinden hareketle, asıl istedikleri isimleri ikinci ve üçüncü sırada alternatif olarak gelen yöneticilere bildirdiler.
Bu uygulama da çabuk belli oldu. Hatta, istişare adı verilen isim havuzu oluşturma işini yürüten Genel Merkez görevlileri de anladılar ve rahatsız oldular.
AK Parti İl Başkanlığı’ndaki görüşmeler pazar günü akşam saatlerinde sona erdi. Hasan Ali Çelik de Ankara’ya hareket etti.
Enver Yılmaz ise sürpriz bir şekilde Bursa’daki temaslarını bir gün uzattı.
Bugün de…
Konakladığı Çekirge’de yeni açılan Marigold Otel’de temaslarını sürpriz isimlerle sürdürdü.
Görüşmelerin parti yerine otelde yapılmasının nedeni ise, bugün görüşüne başvurulan kişilerin partili olmamaları.
Bu kapsamda…
Teşkilat Başkan Yardımcısı ve Bölge Koordinatörü Enver Yılmaz’ın bugün İlahiyat Fakültesi’nden iki, Makine Fakültesi’nden de iki profesör olmak üzere Uludağ Üniversitesi’nden dört akademisyenle bir araya geldiği konuşuluyor.
Gerçi…
AK Parti’ye Bursa’da bugüne kadar yön veren kadrolar “yeni dönemde hem partinin sahiplenip kabulleneceği, hem de Bursa kamuoyunun saygı duyacağı kariyer sahibi ve ünvanlı bir kişi” arzularını değişik ortamlarda dile getiriyorlar.
Ama…
Yılmaz’ın bugün hocalarla yaptığı görüşme öncelikle nabız yoklama şeklinde geçti. Çünkü, kulağımıza gelenlere göre akademisyenlerden öncelikle AK Parti’nin Bursa’daki imajı başta olmak üzere partinin yapısal bütünlüğü ve topluma mesajı ile ilgili görüşleri alınmış, önerileri dinlenmiş. İl başkanlyığını kabul edip etmeyecekleri yönünde bir soru hiç gündeme gelmemiş.
Zaten…
Bildiğimiz kadarıyla bugün görüşme yapan hocalar arasında, il başkanlığı görevini hiç düşünmeyenler var. Fakat davete nezaketsizlik yapmamak için görüşmeye katıldılar.
Bu noktadan bakıldığında…
Yine de, AK Parti’nin yeni il başkanının profesör ünvanı taşıyabileceği gibi bir görüntü çıkıyor.
Bununla birlikte…
Yılmaz’ın bugünkü baş başa özel görüşmeleri arasında, AK Parti yapısını iyi tanıyan bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de var.
Görüşmelerinin ardından bugün öğleden sonra Ankara’ya hareket eden Yılmaz’ın öncelikle genel merkezde değerlendirmelerde bulunması bekleniyor.
Hafta sonuna kadar da AK Parti’nin yeni Bursa İl Başkanı’nın açıklanabileceğine dair bazı bilgiler var.
Bu arada…
Gözlerin İl Başkanı arayışına çevrildiği bir ortamda, üç merkez ilçenin başkan adaylarına yönelik değerlendirmeler ikinci planda kaldı.
Edindiğimiz izlenime göre…
İstişarelerden ve parti içi genel görüşmelerden Osmangazi için Refik Özen’in, Yıldırım için Fahrettin Yıldırım’ın atanmalarının an meselesi olduğunu söyleyebiliriz. Nilüfer’de ise Işıl Zeliha Gençoğlu Maydaer başka isimlere göre bir adım önde gözüküyor.