AK Parti’nin dengeleri sil baştan… Başbakan Erdoğan, temsile önem verdi ve Sedat Yalçın’ı tercih etti

Son aşamada beklenen… Sedat Yalçın ya da Yard. Doç. Dr. Murat Yertsever’den birinin AK Parti İl Başkanı olarak atanmasıydı. Yani aday sayısı ikiye inmişti.
Bu arayış…
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat yaptığı son görüşme ve kullandığı tercihin ardından Sedat Yalçın’ın yeniden göreve getirilmesiyle sona erdi.
Aslında…
Olması gerekenin olduğunu söylemek gerekiyor.
Çünkü…
Hayrettin Çakmak’ın milletvekili olması sonrası Murat Akdeniz ve Cafer Yıldız’la yaşanan geçiş döneminin ardından AK Parti Bursa İl Başkanlığı görevini üstlenen Sedat Yalçın çok başarılı bir süreç geçirmişti.
Özellikle…
Bursa kamuoyunda AK Parti’nin temsilinde çok başarılı olmuş, parti dışı çevrelerin de saygısını ve sevgisini kazanmıştı.
Fakat…
Kongre sırasında AK Parti içindeki dengelerin savaşı nedeniyle aday olamamış, görevini kaybetmişti.
Son olarak da…
Geride bıraktığımız hafta sonu yapılan istişare görüşmelerinde teşkilatın neredeyse tamamı birinci tercih olarak Sedat Yalçın adını Ankara’dan gelen yöneticilere bildirdiler.
O süreç…
Başbakan’ın da, kongre döneminde aklının kaldığı Sedat Yalçın’a görevi vermesiyle tercihiyle sona ermiş oldu.
Böylece…
Hızla seçime gidilen bir süreçte Başbakan’ın önceliği partinin iyi temsil edilmesine verdiği, istişarede teşkilatın Sedat Yalçın’dan yana tercih kullanmasının da rahatlattığı anlaşılıyor.
Doğal olarak…
Bu gelişmenin AK Parti içindeki güç dengeleri açısından çok daha özel anlamları var.
En azından…
Yaşananların Devlet Bakanı Faruk Çelik açısından yeni dönemde siyasi zaafiyet getirebileceği gibi bir izlenim var.
Gerçi…
Tanıdığımız Çelik bu tür siyasi sıkıntılı süreçlerden bugüne kadar hep daha da güçlenerek çıkmıştır. Ama galiba bu kez durum biraz farklı.
Hatta…
Çelik’in yıllardır birlikte siyaset yaptığı kimi yakın arkadaşlarının da kongre sürecinde karşı olmalarına rağmen desteklediklerii Sedat Yalçın’ın yeniden il başkanı olmasıyla birlikte Hayrettin Çakmak ve Altan Karapaşaoğlu’nun siyaseten biraz daha güçlendiklerini söylemek mümkün.
Dahası…
“Bursa’da Faruk Çelik siyaseti anlayışının tasfiyesi” olmasa bile “Faruk Çelik siyasetinin çok ciddi yara alması” anlamında da görülebilecek olan bu durumun önümüzdeki seçim sürecine bile yansıyabileceğini kabul etmek gerekiyor.
Bakalım önümüzdeki günler neler getirecek?