AK Parti’de ağır darbe… İl Başkanı ile Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer ilçe başkanları görevden alındı

Hani halk arasında “Bir insana 40 defa deli dersen deli olur” şeklinde bir inanış vardır ya, Adalet ve Kalkınma Partisi’nde tıpkı buna benzer bir gelişme yaşandı.
Daha doğrusu…
Mayıs 2009’daki il kongresinde başkan seçildiği günden itibaren, yapılan her MYK toplantısında görevden alınacağı beklentisine yönelik haberlere konu olan AK Parti İl Başkanı Nagip Vardar’ın, merkezdeki ilçelerle yaşadığı sorunlar sonunda toptan görevden alınmaya dönüştü.
Gerçi…
Bir yılı aşkın süredir konuşulduğu için beklenen bir gelişme olan, ancak yine de sürpriz bir hamle olarak bugün ortaya çıkan görevden alma kararının çok ilginç aşamaları var.
Örneğin…
AK Parti Bursa Milletvekilleri ile merkez belediye başkanları olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk, Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü, Kestel Belediye Başkanı Yener Acar dün akşamdan bugün için Genel Merkez’de toplantıya çağrıldılar.
AK Parti Genel Merkezi’nde saat 10.00’da başlayan ve 12.00’ye kadar süren toplantıya Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem toplantıya Devlet Bakanı Faruk Çelik ile Milletvekili Ali Kul katılamadılar.
Toplantıda…
İlk sürpriz, Osmangazi İlçe Başkanı Tahsin Kara, Yıldırım İlçe Başkanı Mümin Demir ve Nilüfer İlçe Başkanı Metin Düvencioğlu’nun geçtiğimiz hafta hep birlikte Ankara’ya gidip, Genel Merkez’de yaptıkları görüşmede İl Başkanı Nagip Vardar’la çalışmakta zorluk yaşadıklarını söylemelerinin ve şikayet ettiklerinin öğrenilmesiyle yaşandı.
Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem milletvekilleri ve belediye başkanlarına yaptığı konuşmada, “Bursa’da yaşanan sorunların giderek büyüdüğünü” söyledi. Teşkilat içinde yaşanan mücadelelerin partiye zarar verici boyuta geldiğini kaydeden Demir, buldukları yolu şöyle açıkladı:
“Yaşanan sorunların daha da büyük boyutlara ulaşmaması için İl Başkanı Nagip Vardar’ı yönetimiyle birlikte görevden alıyoruz. Aynı şekilde Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer ilçelerini de başkan ve yönetimleriyle birlikte görevden alıyoruz.”
Ardından…
Milletvekillerine bir uyarıda bulundu:
“Milletvekillerimizden, teşkilat işleriyle ilgilenmemelerini istiyoruz. Kimsenin arkasında durmasınlar, kimsenin gelmesi için de aracılık etmesinler. Milletvekillerimiz teşkilatlara karışmasınlar.”
Yaşanan sürprizin ardından, Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem bu kez kararı yüzlerine tebliğ etmek için AK Parti İl Başkanı Nagip Vardar, Osmangazi İlçe Başkanı Tahsin Kara, Yıldırım İlçe Başkanı Mümin Demir ve Nilüfer İlçe Başkanı Metin Düvencioğlu’nu saat 17.00’de toplantıya çağırdı.
Bu arada…
Kararla ilgili bir önemli ayrıntı da şu:
AK Parti Genel Merkezi, il ve üç ilçe başkanını görevden alma kararı verdi ama il ve üç ilçenin yönetim kurullarının görevden alınması yerine istifa etmeleri nedeniyle boşalmaları yolunu seçti.
O nedenle…
Saat 17.00’de yapılaücak toplantıdaki tebligatın ardından, İl ile birlikte Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer’in yönetim kurullarının istifaları istenecek.
Bu süreçte…
Bilinen en büyük çatışma, Mayıs ayı başında Teşkilat Başkan Yardımcısı Enver Yılmaz’ın yaptığı sürpriz ziyarette parti içi sorunları ele almak üzere merkez belediye başkanlarıyla görüşmesi. O görüşme sonrası bazı ilçe başkanlarının ağzından gazetelerde “Ceketini alır gider” ifadeleri yayınladı. Ama Yılmaz’ın görüşmeler sonrası İl Başkanı Vardar’dan Orhangazi, Orhaneli ve Karacabey’in yanında Osmangazi için de rapor hazırlamasını istediği biliniyor.
Görünen o ki…
Konunun gelişiminde İl-Osmangazi arasında pek su yüzüne çıkmayan bir çatışma da var.
Doğrusu…
AK Parti Genel Merkezi’nin bugün tebliğ ettiği geniş çaplı görevden alma kararı tam bir sürpriz.
Hafta sonu yapılacak il danışma toplantısı öncesinde, seçim organizasyonları da başlamışken Genel Merkez’in böyle bir uygulamaya yönelmesi radikal bir karar olarak gözüküyor.
Gerçi…
Henüz atama yapılmadı ama AK Parti kulislerinde çok farklı beklentiler ve söylentiler başladı.