45 yıllık dağ kültürü geleneği: Keles Kocayayla Şöleni

Uludağ’ın öbür tarafında, ya da bir başka ifadeyle söylemek gerekirse, dağın zirvesinin tam arkasında, çam ormanlarının kucakladığı Keles ilçesinin eşi benzeri bulunmaz bir yaylası var: Kocayayla.
Tarihte Osmanlı’nın ordularını eğittiği yer olarak da bilinen, Nilüfer Çayı’nın doğduğu bu eşsiz yayla yıllardır Bursa’da bir geleneği sürdürüyor.
Aslında…
O gelenek, yöre insanının bir arada olmak amacıyla başlattığı bir piknik etkinliği. 45 yıl önce başlayan, sonra Kocayayla Şöleni adını alıp Bursa kent merkezini içine alan ve binlerce kişinin katıldığı büyük bir organizasyona dönüştü.
Özellikle de…
Siyaset dünyasının, sosyal çevrelerin, sivil toplum örgütlerinin, en önemlisi yaz sıcağında kentin bunaltan ortamından kaçıp dağlarda nefes almak isteyenlerin gözdesi oldu.
Kocayayla Şöleni adı üstünde bir piknik organizasyonu ama hem gelenekleri sürdüren, hem de sosyal bir boyutu var.
İşte…
Keles Belediyesi tarafından bu yıl 45.’si organize edilen Kocayayla Şöleni’ni dün akşam okunculuk dağıtımı ile başladı.
Okunculuk, Yörük-Türkmen geleneğinde komşuları düğüne davet etmek için dağıtılan oya işlenmiş tülbent mendil, terlik, mum, şeker gibi ürünlere deniyor.
Cma namazı sonrası Keles’in pazar yerinde, bir düğün gibi kutlanan Kocayayla Şöleni için okunculuk dağıtımıyla başlayan kutlamalarda Keles Spor Salonu’nun açılışı yapıldı. Akşam da belediye önünde yörük eğlencesi olan danışık yapıldı. Sonra davul-zurna eşliğinde temsili düğün evine gidildi, yöresbel halk oyunları gösterileri yapıldı, yine yöresel sanatçılar yörenin türkülerini söylediler. Konuklara yöresel yemekler dağıtılan gece, yörük geleneğinde gelinin çeyiz götürmesi anlamına gelen konak salma ile sona erdi.
Bugün…
Saat 17.00’de kutlamaların yapılacağı Kocayayla’da otağ ve yörük çadırının kurulmasıyla etkinliklerin startı da verilecek. Saat 21.00’de yine yöresel sanatçılardan yöre türküleri var.
Bunu…
Saat 21.30’da kına alayı ve kına ateşinin yakılması izleyecek. Yöresel kadın ve erkek oyunları gösterileri, konuk halk oyunları ekiplerinin gösterilerinin ardından bu gece Zeynep İlhan ve Sedat Yavaş konserleriyle sona erecek.
Asıl etkinlikler ve kutlamalar ise yarın Kocayayla’da.
Saat 12.00’de başlayacak Keles Kocayayla Şöleni’nde yöresel ezgilerin ardından, Gelemiç Folklor Ekibi gösteri yapacak. Bu arada, tören alanında temsili damat tıraşı başlayacak. Saat 13.30’da gelin alayı etkinliğe katılanların önünden geçecek. Dağ yöresinin geleneksel gelini bir çift öküzün çektiği arabadan indirme töreni, yine geleneksel yöresel kadın oyunları ile sürecek.
Burada…
Kocakavacık Halk Oyunları Ekibi de gösteriler yapacak, konuklara dürü adı verilen gelin tarafından alınan elbiselik sunulacak.
Şölende…
Azerbaycan ekibinin yanı sıra Tavşanlı Halk Oyunları gösterisi var. Zeynep İlhan’ın bir kez daha sahne alacağı Kocayayla Şöleni’nde son olarak halk oyunlarının ardından saat 16.20’de Yusuf Güney konseri başlayacak.