Vatandaş nasıl tedirgin olmasın?.. Yargıtay’ın zararlı bulduğu baz istasyonlarını Danıştay zararsız buldu

Cep telefonları günümüzde en önemli haberleşme aracı haline geldi. Yaşça en küçüğümüzde de, en büyüğümüzde de cep telefonu mutlaka var. Çünkü hepimiz, merak ettiklerimize anında ulaşmak, durumlarından haberdar olmak istiyoruz.
O nedenle…
Bazılarımızda işleri gereği tek cep telefonu da yeterli olmadığı için iki, hatta üç cep telefonu var.
Dahası…
Günümüzün telefonları artık yalnızca haberleşmek için de kullanılmıyor. Görüntülü görüşmenin yanı sıra, fotoğraf ve video çekeni var, radyo çalanı var, müzik dinleteni var, internete girip sörf yaptıranı ve elektronik postaları göstereni var.
Üstelik…
Cep telefonuna öyle bir alıştık ki, her yerde telefonumuz sinyal alıp göndersin istiyoruz. Sağlıklı görüşme yapamadığımızda, telefonumuz çekmediğinde sinirleniyoruz.
Buna karşın…
Evimizin ya da yaşadığımız yerin yakınına cep telefonlarının her daim sinyal alıp verebilmesi için baz istasyonu kurulduğunda büyük tepki gösteriyoruz.
Çünkü…
Genel olarak, baz istasyonlarının insan sağlığı için tehlikeli olduğu inancı hepimizde var. Daha açık söylemek gerekirse, baz istasyonlarının kansere yol açtığı inancı huzurumuzu kaçırıyor. Tepkiler de bu yüzden büyüyor.
Aslında…
Bu durum ciddi bir çelişki ama vatandaş ne yapsın? Kaldı ki, bu çelişkiyi Türk milleti adına karar veren yüksek yargı organları da fazlasıyla yaşıyorlar.
Örneğin…
Başta çevreci dernekler olmak üzere sivil toplum örgütlerinin baz istasyonlarına yönelik yaptığı başvuralar üzerine Yargıtay’ın davayı karara bağlarken “baz istasyonlarının insan sağlığına olumsuz etki yaptığı” yani zararlı olduğuna karar verdiği siliniyor.
Buna karşın…
Teknoloji Bilgilendirme Platformu’ndan gelen elektronik postada, bir başka yüksek mahkeme olan Danıştay 13.Daire’nin davayı görüşürken “Kamu hizmeti olan mobil iletişim hizmetlerinin verilebilmesi, etkin ve düzenli olarak yürütülmesi için baz istasyonları kurulması gerekmektedir” kararı verdiği ve böylece baz istasyonlarının insan sağlığına zararlı bulunmadığı duyuruluyor.
Kısacası…
Baz istasyonları Yargıtay tarafından zararlı bulunurken, Danıştay tarafından zararsız kabul ediliyor. Kuşkusuz iki mahkemenin de karar verirken dayandığı sağlam hukuki gerekçeler vardır.
Yine de…
İki büyük yargı organı aynı konuda bu kadar farklı iki karar verirken, vatandaşın duyduğu tedirginliğe ve kendi sağlığı için gösterdiği tepkiye de hak vermek gerekiyor.
Kafalar nasıl karışmasın ki?