Siyasette “Milli merkez” projesi geliştiren BBP’den, referandumda “evet” oyu çağrısı

Hükümetin hazırladığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde geçen ay kabul edilen anayasa değişiklikleri, Yüksek Seçim Kurulu kararıyla 12 Eylül 2010 günü referanduma; yani halkoyuna sunulacak.
Ancak…
Anamuhalefet yetkisini kullanan Cumhuriyet Halk Partisi tarafından Anayasa Mahkemesi’ne götürüldü.
Şu sıralar…
Anayasa Mahkemesi bu başvuru üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Yakın süre içinde de bir karara varması bekleniyor.
Bununla birlikte…
Süreç de işlediği için, siyasi partiler, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı vermemesi durumunda referanduma yönelik stratejilerini belirliyorlar.
Örneğin…
Anayasa değişikliğini hazırlayan hükümet adına Adalet ve Kalkınma Partisi referandumda yüksek oranda evet oyu çıkması için çalışmalara başladı.
Nitekim…
Pazar günü Merinos’ta konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugüne kadar kendisini hiç mahcup etmediğini söylediği Bursalılar’dan 12 Eylül’de yüksek oranda evet oyu istedi.
Buna karşın…
Meclis kararını Anayasa Mahkemesi’ne götüren CHP, referandumda hayır oyu için çalışacağını açıkladı.
Yine…
Muhaleget partisi Milliyetçi Hareket Partisi ise referandum sloganını şimdiden kullanmaya başladı. “Referandumunuz hayır’lı olsun” sloganıyla seçmenlere hayır oyu vermeleri için çağrı yapılıyor.
Bu arada…
Cumartesi günü Sivas’ta yapılan Büyük Birlik Partisi Genel İstişare Kurulu’nda alınan kararları da BBP Genel Muhasip Yardımcısı olarak görev yapan Ekrem Alfatlı açıkladı.
BBP üst yönetiminde Bursa’yı temsilen görev yapan Alfatlı’nın yaptığı açıklamaya göre, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı vermemesi halinde yapılacak referanduma yönelik BBP’nin kararları arasında evet oyu verileceğinin yanında, değişik bir iktidar projesi önerisi de yer alıyor.
İşte BBP yönetiminin Sivas toplantısında aldığı kararlar:
Bir…
12 Eylül 2010 olarak YSK tarafından takvimi açıklanan Anayasa Değişiklikleri Referandumunda eksikliklerine rağmen, sivil bir anlayış ve çaba şeklinde gördüğümüz ve ‘cunta anayasalarına hayır, millet iradesine evet’ sloganıyla olumlu bir iradeyle değerlendirdiğimiz ilgili kamuoyu tarafından bilinmelidir.”
İki…
“Biz, siyasetin kendi dengeleri içinde doğal seyrinde yürümesini ve siyasetle ilgili son kararı milletin vermesi gerektiğini söylüyoruz. Dolayısıyla siyaset mühendislerinin operasyonu olarak gördüğümüz bazı siyasi oyunlara dikkati çekmeyi uygun görüyoruz.”
Üç…
“Mevcut siyasi atmosfere göre ülkemiz yeni bir iktidar aramaktadır. Bu iktidar derin iç ve dış güçlerin değil yerli, milli, sivil ve Anadolu insanının iktidarı olsun isteyenlere çağrıda bulunmak istiyorum; Gün birlik günü, gün Büyük Birlik günüdür.”
Dört…
“Geçmişinde hiçbir kire bulaşmamış, 18 yıllık mazisinde hep 18 yaşın heyecanıyla ülkesine hizmet eden, milli davalarda hiçbir zaman siyasi kaygı duymayan Büyük Birlik Partisi artık milletimizin muktedir iktidarını sağlamaya adaydır. Tek alternatif, tek milli ve sivil güç Büyük Birlik Partisi’dir.”
Beş…
“BBP olarak, öncelikle ülkenin bölünmez bütünlüğünü savunan, her türlü terör ve şiddete karşı olan, içerden veya dışarıdan herhangi bir gücün vesayeti altında değil tamamen milli iradeye dayanan, bu toprakların emek, alın teri ve ruhunu içine sindirmiş, aziz milletimizin manevi değerlerini sözde değil özde benimsemiş yerli, demokrat ve reformist ilkeler çerçevesinde ‘Tek Başına İktidar’ hedefleyen bir ‘Milli Merkez’ çekim alanı oluşturma düşüncesini taşıyoruz.”