Sarıgül erteliyor, teşkilatları örseleniyor… TDH partileştiğinde bu gidişle kimsede heyecan kalmayacak

Şunu en başından beri herkes, hepimiz kabul ediyoruz: Mustafa Sarıgül, yola çıktığı andan itibaren durgun Türk siyasetine inanılmaz bir ivme, siyasetten beklentisi olanlara da müthiş bir heyecan getirdi.
Ne var ki…
Gittiği her yerde büyük ilgi gören, İl Temsilciliği adı altında yaptığı açılışlar kitleleri buluşturan, kamuoyu araştırmalarında da umut veren siyasi hareket olarak tırmanışta olan Mustafa Sarıgül’ün liderliğini yaptığı Türkiye Değişim Hareketi bir türlü partiye dönüşemiyor.
Önce…
Partinin geçen yıl yaz aylarında kurulacağı açıklandı. Sonra kuruluş sonbahara ertelendi. Yaz biterken, bu kez kasım ayı hedeflendi. Kasım ayına gelindiğinde “yeni yıldan önce, mutlaka” dendi.
2010 yılı geldi, bu kez hedef şubata kaydırıldı. Şubat yaklaşırken TDH’nın partileşmesi için nisan ayına randevu verildi. Nisan ayında ise bu kez son hedef kondu: 12 Haziran.
Üstelik…
Programa göre, 12 Haziran’da Mustafa Sarıgül partiyi kurmak için uçakla gittiğinde, TDH’nın 81 il teşkilatından gelecek 30 bin kişiyle birlikte Esenboğa Havaalanı’ndan Ankara kent merkezindeki İçişleri Bakanlığı’na kadar yürüyecekti.
Herkes de buna odaklanmıştı.
Derken…
Cumhuriyet Halk Partisi bir kaset skandalıyla dalgalandı. O dalgalanma sonucu Deniz Baykal genel başkanlığı kaybetti. Kemal Kılıçdaroğlu bir anda dağdan inen sel gibi önüne ne çıkarsa alıp götürdü ve CHP Genel Başkanı seçildi.
Kamuoyundan da büyük destek gördü.
O süreçte…
TDH üst yönetiminden, özellikle de Mustafa Sarıgül ve Genel Sekreter Hasan Aydın’dan değişik mesajlar geldi. Kılıçdaroğlu dönemini önemseyen bu açıklamalarda CHP’ye sempati seziliyordu.
Bu da…
Kafalarda “Acaba Sarıgül parti kurmaktan vazgeçip CHP’ye mi katılacak?” sorusuna yol açtı.
Sarıgül de bu spekülasyonlardan rahatsız olduğu için hafta sonunda, “Cumartesi basın toplantısıyla TDH’nın yol haritasını açıklayacağını” duyurdu.
Beklene açıklama bugün yapıldı ve o açıklamadan TDH’nın kuruluşu için yeni bir tarih çıktı: 26 Haziran.
Yani…
Partinin kuruluşu bir kez daha ertelendi.
Gerçi…
Bu kez erteleme çok uzun değil ama Sarıgül’ün lideri olduğu hareketi partiye dönüştürmeyi bir kez daha ertelemesi gördüğümüz kadarıyla siyaset için TDH’yı seçenlerin moralini bozan bir duruma geldi.
Çünkü…
Sarıgül yeni bir parti kurmak için yola çıktığında, siyaset durgundu. Deniz Baykal’ın başında olduğu CHP bir türlü AK Parti’ye alternatif olamıyordu. Belli bir kesim Baykal’a da CHP’ye de soğuk bakıyordu. O insanları Sarıgül heyecanlandırıyordu.
Ne var ki…
TDH’nın sürekli ertelenen partileşmesi teşkilatlarında çok ciddi bir örselenmeye yol açtı.
En önemlisi ise şu:
Siyaset artık Sarıgül’ün yola çıktığı günkü kadar boş ve umutsuz değil
O bakımdan…
Her erteleme Sarıgül’den de, TDH’ya yönelik beklentilerden de bir şeyler alıp götürüyor. Belki bir gün TDH partileşecek ama bu gidişle parti kurulduğunda yola çıkarken görülen kadrolar TDH’da olmayacak.
Acaba Mustafa Sarıgül bunun farkında mı?