Sanayide hayat öpücüğü: Borusan, bölgenin en verimli limanını kurduğu Gemlik’i yatırım üssü haline getirdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan pazar günü çok geniş bir program için Bursa’daydı. Erdoğan’ın programının ağırlık merkezi, Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nin yanı sıra çok sayıda açılışın videokonferans yoluyla gerçekleştirildiği Merinos’tu.
Erdoğan’ın, öğle saatlerinde geldiği Bursa’daki son programı ise akşam saatlerinde Gemlik’te, Serbest Bölge’nin hemen yanında bulunan Borusan Holding’ti.
Akşam saati olması, Başbakan’ın sarkan bir süreç sonunda son programı olması Gemlik’teki töreni biraz gölgede bıraktı.
Oysa…
Burada, bölgenin en verimli limanını kurduğu Gemlik’i yatırım ve üretim üssü haline getiren Borusan’ın, yatırımların durma noktasına geldiği bir süreçte, toplam 450 milyon doları bulan ve 850 kişiye istihdam sağlayan yatırımları Türk ekonomisine armağan ettiği çok önemli tesislerin açılışları ve bir de temel atma töreni vardı.
Daha açık söylemek gerekirse…
Borusan Gemlik Yerleşkesi’nde düzenlenen törende 100 milyon dolar düzeyinde yatırımla yenilenen ve kapasitesi iki kat artan Borusan Limanı, 120 milyon dolarlık Borusan EnBW Enerji Bandırma Rüzgar Enerjisi Santrali ve 140 milyon dolarlık yatırımla kurulan ve Borçelik’in üretim kapasitesini yüzde 50 artıran 3. Soğuk Haddeleme ve 3. Sıcak Daldırma Galvaniz Hattı hizmete girdi.
Aynı törenle, kısa adı BMB olan Borusan Mannesmann Boru’nun 90 milyon dolara mal olması beklenen yeni üretim tesislerinin de temeli atıldı.
Açılışları yapılan tesislerin özellikleri de, bölgeye değer katacak türden.
Örneğin…
100 milyon dolarlık yatırımla Borusan Lojistik’in liman kapasitesinde iki kat artış  sağlandı.
Böylece…
Bölgenin en hızlı ve verimli limanı konumundaki Borusan Limanı, yatırım sonrasında büyüyen kapasitesi ile hizmet vermeye başladı. Bu yatırım ile Borusan Lojistik’in liman kapasitesinde yaklaşık iki kat artış sağlandı.
Dahası…
Borusan Limanı, hem fiziki şartları hem de ekipman parkıyla 10.000 TEU kapasiteli dev konteyner gemilerine de hizmet verebilir konuma geldi.
Yatırım sonucunda Borusan Lojistik, 5 milyon ton genel kargo, 400.000 TEU konteyner ve 250.000 araç elleçleme kapasitesine ulaşarak, 1400 metre yanaşma yeri ve 280.000 metrekarelik gümrüklü ve 80.000metrekare gümrüksüz terminal sahasına sahip oldu.
Yine…
Yatırım kapsamında inşa edilen 450 metrelik lineer rıhtım uzunluğu ve -14.5 metre su derinliği ile Türkiye’de bir ilk oluşturuyor. Yatırım kapsamında Borusan Limanı’nda ayrıca 15 milyon euro değerinde altı liman vincinin alımı gerçekleştirildi.
Enerji yatırımına gelince…
Bandırma’da 120 milyon dolar yatırımla kurulan Rüzgar Enerjisi Santrali’nin bünyesinde her biri 3 MW kapasiteye sahip 20 rüzgar türbini yer alıyor.
Çevreyi kirletmeden elektrik üretimi yapılan bu tesis, enerji üretiminde dışa bağımlılığın azalması açısından da önem taşıyor.
Borusan Enerji ve Alman ortağı EnBW, sürdürülebilir enerji alanına 10 yılda 3 milyar dolar yatırım yaparak ülkemizin enerji sektöründeki en büyük 10 oyuncusu arasında yer almayı hedefliyor.
Bölgemizi ilgilendiren yatırımlardan biri de Borçelik’e yapıldı.
15 yıl kadar önce ilk üretime geçtiğinde gezme fırsatı bulduğumuz ve hayran kaldığımız Borçelik’in üretim kapasitesinde yeni yatırımla birlikte yüzde 50 artış sağlandı.
2006 Temmuz ayında yatırım kararı alınan ve 140 milyon dolara mal olan 3. Soğuk Haddeleme ve 3. Sıcak Daldırma Galvaniz Hatları yatırımı ile de Borçelik’in üretim kapasitesi  yüzde 50 oranında artarak 1 milyon tondan 1,5 milyon tona çıktı.
Bu arada…
Bünyesindeki galvanizleme kapasitesi 900 bin tona ulaşan Borçelik, bu yatırım sonucunda Türkiye’nin en modern ve en yüksek üretim kapasitesine sahip galvanizli sac üreticisi haline geldi.
Devreye giren yeni galvanizleme ile ürünler hatasız ve tam zamanında müşterilere teslim ediliyor.
En önemlisi…
Bu yatırımla, Borçelik’in müşteriye özel butik üretim konusunda esnekliği ve yetkinliği de arttı.
Bir başka yatırım olan Borusan Mannesmann Boru da bu yatırımla küresel rekabet gücünü artıracak.
Çünkü…
Borusan Mannesmann Boru en büyük üretim tesisi olan Gemlik yerleşkesine, mevcut ve gelecekteki potansiyel enerji hat borusu taleplerine daha iyi yanıt verebilmek için yıllık 250.000 ton üretim kapasitesine sahip yeni bir üretim tesisinin temelini attı.
Toplam 90 milyon dolara mal olacak bu tesis, petrol ve gaz hatlarında kullanılacak büyük çaplı hat borularının üretimini gerçekleştirecek.
Tesisin bir de özelliği var:
BMB’nin uluslararası rekabet gücünü artıracak olan bu yatırım, kullanılan teknoloji, üretim kapasitesi, yerleşim düzeni, üretim elastikiyeti ve deniz kenarındaki stratejik yeri bakımından bugün için dünyanın en iyi üretim tesisi olacak şekilde tasarlandı.
Kısacası…
Gemlik’te Borusan’ın teknik ve ekonomiye dönüşüm anlamında çok büyük yatırımları var. Bu yatırımlar Bursa sanayisine ayrı bir değer katarken, Gemlik’i de önemli bir üretim ve yatırım üssü haline getiriyor.