Bursa, siyasette iddialı partiler için hep önemli bir kent oldu. Gerçi, siyaseti partilerin lider kadroları Bursa’nın yetiştirdiği siyasetçileri üst yönetimlerde değerlendirmeyi pek fazla düşünmediler, hatta tepkiler gösterildiğinde “Sizin temsilciniz benim” diyerek ortalığı yatıştırdılar.
Buna karşın…
Bursa’dan çok milletvekili çıkaracaklarını düşündükleri için, genelde hep kontenjan adayı gönderdiler.
Bunlara da Bursa’daki parti teşkilatları baştan karşı çıksalar bile sonunda genel başkanın emaneti görüp durumu kabulleniyorlar.
Bugüne kadar Bursa’dan değişik partilerden pek çok kontenjan adayı geldi geçti.
İçlerinden…
Yalnızca ikisinin Bursa ile bütünleşme başarısı gösterdiğini vurgulamak gerekiyor.
Biri…
1999-2002 döneminde Anavatan Partisi’nden Bursa Milletvekilliği yapan Kenan Sönmez.
Diğeri de…
Bu dönem, yani 22 Temmuz 2007’den bu yana Cumhuriyet Halk Partisi’nden Bursa Milletvekilliği’ni sürdüren Onur Öymen.
Geçmişte…
Kenan Sönmez sık sık gelir ve Anavatan teşkilatları başta olmak üzere kent dinamikleriyle çok iyi ilişkiler kurardı. Halen de o ilişkilerini sürdürüyor, edindiği dostlarla görüşüyor.
Onur Öymen 22 Temmuz 2007 seçimlerinde CHP birinci sıraya geldiğinde, çok kişinin kafasında “Seçim zamanı şöyle bir dolanır, sonra çeker gider” düşüncesi vardı. Çünkü İlhan Kesici bu konuda kötü örnek olmuştu.
Öymen’in bir de CHP Genel Başkan Yardımcısı olması, Bursa’ya zaman ayıramayacağının kanıtı olarak kabul edildi.
Ne var ki…
Onur Öymen herkesi şaşırttı ve seçildiği günden bu yana gerçek bir Bursa Milletvekili gibi davrandı. Hemen her hafta sonu Bursa’ya geldi, CHP’nin etkinliklerine katıldı, basın toplantıları düzenleyip ülke ve dünya gündemini yorumladı.
Üstelik…
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve yüksek kariyerli bir diplomat olarak söyledikleri yaygın gazetelerde ve televizyonlarda sürekli yer bulduğu için, Bursa’yı da platforma taşımış oldu.
Derken…
CHP kurultayı beklenmedik gelişmelerle beklenmedik bir sonucu ortaya çıkardı. Öymen de kendine yakışanı yaptı ve bugüne kadar birlikte olduğu Deniz Baykal’ın yanında saf tuttu. Merkez Yürütme Kurulu’na giremedi, bunun sonucunda da Genel Başkan Yardımcılığı ünvanını kaybetti.
Böyle olunca…
Bursa’da bu kez de “Kurultaydan sonra bir daha Bursa’ya gelmez” yorumları yapılmaya başlandı.
Fakat…
Öymen, eskisi gibi hafta sonu yine Bursa’ya geldi. Gerçi önceki gelişlerinde cumartesi günleri basın toplantıları düzenlerdi ama bu kez pazar günü toplantısını yaptı, ülke ve dünya gündemi üzerine değerlendirmelerde bulundu.
Ardından da…
CHP Bursa İl Başkanı Gürhan Akdoğan ile birlikte önce Orhaneli’ye gidip Karagöz Şenlikleri’ne katıldı, sonra da Mudanya’daki parti çalışmalarında hazır bulundu.
Eksik olmasın…
Onur Öymen her gelişinde ayrılmadan önce telefon eder, hatırımızı sorar. Bu geleneğini de sürdürdü ve yine aradı.
Görüşmemiz sırasında…
Bu sayfalarda daha önce de yazdığımız gibi, kendisinin CHP MYK’da yer almamasını partinin eksikliği olarak gördüğümüzü söyledik. Bugünkü MYK’da kendisinin bilgi ve deneyimine sahip kimse olmadığını, bunun da partiden de öteye siyasetin kaybı olacağı inancını taşıdığımızı aktardık.
O da…
“Ben seçim öncesi görev almayacağımı deklare etmiştim. Ama sıfatım olmasa bile bilgim olan konularda partime hizmet vermeyi sürdürüyorum” dedi.
Bursa programını aktarırken de, “Orhaneli Belediye Başkanı Sayın İrfan Tatlıoğlu davet emişti. Kendisini çok severiz, o nedenle severek davetine icabet ettik” dedi ve ekledi:
“Ben Bursa Milletvekiliyim. Bursa’yı da çok seviyorum ve burada olmaktan çok memnunum. Partideki görevim olmasa da Bursa’ya gelmeyi ve partim adına çalışmayı sürdüreceğim. Yine hep birlikte olacağız.”
Yani…
CHP’de kurultayda yaşanan değişikliklere rağmen, Öymen’in Bursa programları, eskisi gibi aynen sürecek. Geride kalan hafta sonu için de kaldığı yerden devam ettiğni söylemek mümkün.