MHP’nin ilk il başkanı, Bursa’nın canlı tarihi, yerel basının ağabeyi Salih Bilen’i de yitirdik

Meslek örgütleri, günlük yaşamın içinde çok özel bir sosyal sorumluluk görevi de üstlendiler. Bunu da yalnızca üyelerinin haklarını koruyarak değil, üyelerin birbirleriyle haberleşmelerini sağlarken, mesleğin geçmişine bağ kuran bilgilendirmelerle yapıyorlar.
Örneğin…
Üyesi olmaktan gurur duyduğumuz Bursa Gazeteciler Cemiyeti, gazetecilik mesleğinin yanı sıra Bursa’nın abide şahsiyetleri için de geniş bir kesimi bilgilendirme görevini başarıyla yerine getirirken, organizasyonlarıyla da aslında çok önemsenmesi gereken bir sosyal faaliyet yapıyor.
Nitekim…
Bugün cep telefonumuza düşen ve Salih Bilen’in öldüğünü duyuran mesajını okurken, geçmişe doğru bir yolculuk canlandı gözümüzün önünde.
Gazetecilik mesleğine yeni başlayan arkadaşlarımız tanımıyor olabilirler ama, Salih Bilen’in hem yerel basın için, hem de Bursa için çok özel bir yeri vardı.
Biz onunla 1978 yılında Marmara gazetesinden Doğru Hakimiyet’e geldiğimizde tanıştık. Gazeteye, ikisi de rahmetli olan Mustafa Tayla ve Erdoğan Binyücel’i ziyarete gelirdi.
Ama…
Her gelişinde gençleri de ihmal etmez, mutlaka bizim iç içe masalarda haber yazdığımız küçücük İstihbarat Servisi’ne mutlaka uğrardı.
Yüksek sesle konuşurdu. Üstelik, küfürlü konuşurdu. Çok espri yapardı. Neşeli, canlı, bilgili bir insandı. Hem hazırcevap, hem hoşsohbet bir yapısı vardı.
Açıkça söylemek gerekirse, küfürlü konuşmanın ağzına bu kadar çok yakışan bir başka kişiye bugüne kadar rastlamadık. O ne derse desin, kimse kendini hakarete uğramış kabul etmez, tam aksine büyük bir saygıyla dinlerdi.
O tarihlerde reklamcılık yapıyordu. Basak Caddesi üzerinde, Hakimiyet gazetesinin hemen yanındaki işhanının ikinci katında bulunan İpek Reklam, aynı zamanda Bursa’nın ilk reklam ajansı olarak açılmıştı.
Öncesinde…
Bursa’da, Millet gazetesini rahmetli Kamil Koç ile birlikte kurup yayına geçiren kişiydi. O dönem yine Kamil Koç ile birlikte Millet Partisi’nde siyaset yaptıkları için, yeni gazetenin adını da Millet koymuşlardı.
Bursa’nın dününe ait her şeyi, bu kentin insanlarını çok iyi tanır, tüm özelliklerini bilirdi.
O, ayaklı arşiv gibiydi. Bursalı kimi sorsanız ailesinin tüm geçmişini ve aileden yetişen tüm bilinen kişileri bir çırpıda sayardı.
Siyaseten de renkli kişiliğe sahipti.
Millet Partisi’nde başladığı siyasi yaşamında, Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’nde belediye meclisi üyeliği yaparak sürdürdü. Bu parti Milliyetçi Hareket Partisi adını aldığında ise il başkanı olarak görev yaptı.
Yani…
Alpaslan Türkeş’in siyasi liderliğe 1965 yılında MHP’nin ilk Bursa İl Başkanı olarak sorumluluk üstlendi.
Ölümünü duyuran BGC mesajını okurken şunu da düşündük:
Bursa’nın geçmişini iyi bilen, bu kente hizmet etmiş değerleri tek tek yitiriyoruz. Onların boşluğunu doldurmak gerçekten zor.
Biz de…
Salih Bilen büyüğümüze Allah’tan rahmet, Bursa’ya başsağlığı diliyoruz.
Cenazesi yarın, yani 2 Haziran 2010 Çarşamba günü öğle namazında Emirsultan Camii’nden kaldırılacak.