İkinci üniversiteye yer bulundu, Yıldırım Kaymakamlığı’na yine yol göründü, karar oldu bittiye geldi

Bursa kamuoyu uzun süre konuştu… Konuşmak bir yana, Gemlik ve İnegöl ilçeleri resmen birbirleriyle yarıştı. Onlar yarışırken de gündeme Uludağ Üniversitesi Görükle Kampusu içinde bir yer bile geldi.
Fakat…
Bu düşünceye en şiddetli itiraz Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mete Cengiz’den geldi.
Bir süredir…
Tartışmalar kesildiği için konu kamuoyu gündemine gelmiyordu. İnegöl’ün ve Gemlik’in de sesi duyulmuyordu.
Böyle bir süreçte Bursa’ya kurulacak ikinci üniversitenin ya da resmi adıyla Orhangazi Teknik Üniversitesi’nin yerinin belli olduğunu, hatta kesinleştiğini Bursa Hakimiyet’te meslektaşımız Ersel Peker’in yazısından öğrendik.
Meğer…
Bursa’nın ikinci üniversitesi, Yıldırım ilçesinde, halen Yıldırım Kaymakamlığı’nın bulunduğu kampusta öğrenime geçecekmiş.
Üstelik…
Devlet Bakanı Faruk Çelik, Vali Şahabettin Harput, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mete Cengiz, AK Parti İl Başkanı Nagip Vardar ve Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin geçen hafta kimselere fark ettirmeden gidip üniversiteye dönüşecek binaları incelemişler.
Aslında…
Ersel’in haberinden ikinci üniversitenin kurulacağını öğrendiğimiz binalar bu iş için belki de en uygun yer.
Çünkü…
Orası, yıllar önce Bursa Eğitim Enstitüsü olarak planlanıp yapılmış ve nice öğretmen yetiştirmişti. Hatta, 1977 yılında bizim de orada 20 günlük öğrenciliğimiz var. Kaydolduğumuz gece bölümü her gece yaşanan ideolojik kavgalar nedeniyle kapatılınca, gündüz bölümüne devam etmek yerine gazeteciliği seçmiştik.
Sonra…
Bu okul Milli Eğitim Bakanlığı’ndan alındı ve Eğitim Fakültesi’ne dönüştürülerek Uludağ Üniversitesi’ne bağlandı. Geçen yıla Eğitim Fakültesi olarak öğretmen yetiştirmeye devam etti.
O süreçte…
1987’de Yıldırım’ın ilçe olmasıyla birlikte Yıldırım Kaymakamlığı’nın hizmet verebileceği bina sorunu başladı.
İlk kuruluşta, Kurtuluş Caddesi üzerinde bir apartman katı Yıldırım Kaymakamlığı olarak kullanıldı. Fakat yer yetersiz kalıyordu.
O nedenle…
Heykel’de, Devlet Tiyatrosu’nun olduğu binanın üst katında faaliyet gösterirken Çarşamba Pazarı’ndaki yeni binasına taşınan İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün boşalttığı yere yerleşti.
Bu kez de…
“Yıldırım’ın kaymakamlığı, bir başka ilçe Osmangazi’nin merkezinde olur mu?” tartışmaları başladı. O tartışmaları gidermek de yıllar aldı.
Sonuçta…
AK Parti Grup Başkanvekili olduğu dönemde Bursa’nın siyasi otoritesi olarak Faruk Çelik’in başlattığı girişimler sonuç verdi ve Eğitim Mahallesi’ndeki binada Eğitim Fakültesi’nin kullandığı bölümlerin büyük bölümü U.Ü. Görükle Kampusu’na taşındı. Eski yerde yalnızca resim ve müzik bölümleri kaldı.
Boşalan yerlere de Yıldırım Kaymakamlığı, Yıldırım İlçe Emniyet Müdürlüğü başta olmak üzere Yıldırım’la ilgili devlet daireleri taşındı.
Şimdi…
Ersel Peker’in haberinden anlıyoruz ki, Eğitim Fakültesi’nden kalan müzik ve resim bölümleri de Görükle’ye gidecek. Yıldırım Kaymakamlığı ise, Cüneyt Karlık’ın başkan olduğu dönemde Yıldırım Belediyesi hizmet binasının hemen yanında belirlenen alana inşa edilecek.
Gerçi…
Belediyenin yanındaki alan Karlık döneminde Yıldırım Kaymakamlığı için ayrılırken ödenek bulunamadığı için inşaatına başlanamamıştı. Bu inşaatın hemen başlaması ve hızla bitirilmesinin de gündeme geldiğini yine Ersel’in haberinden öğreniyoruz.
Aslında…
Bahaneyle de olsa Yıldırım Kaymakamlığı’nın belediyenin yanında ve kendi binasında hizmet vermesi güzel bir gelişme. Eğitim Enstitüsü’nden buyana, Eğitim Mahallesi’ndeki kampusun yeniden üniversite eğitimine dönmesi de güzel bir şey.
Üstelik…
Başta da vurguladığımız gibi, o binalar şu anda Bursa’da üniversite olarak kullanıma en uygun binalar.
Ama…
İnegöl ve Gemlik yarışırken “İkinci üniversitenin yerini Bursa kamuoyuyla birlikte belirleyeceğiz” diyenlerin kamuoyuna bilgi bile vermeden, dahası hiç tartıştırmadan yeri kendi aralarında kararlaştırmaları hoş bir durum değil.
Keşke…
Bu kararı kent kamuoyu hep birlikte ve tartışarak verebilseydi. Şu oldu bittilerden artık kurtulmak lazım.