Hafta sonu hayvan barınaklarının çalışmaması ciddi bir eksiklik… Hayvan Ambulansı daha da büyük eksiklik

Cumartesi öğleden sonraki saatler… Dostumuz Şenol Dolar, evinin bahçesine sığınmış bir kedi fark eder. Üstelik kedi hem titremekte, hem de ağırlaşan başını kaldırmakta güçlük çekmektedir.
Üzülür…
Gözünün önünde bir canlının ölüyor olması da içine sinmez.
Bunun üzerine…
Çok modern yerler olduğunu bildiği hayvan barınaklarını aramaya başlar. Önce Avrupa Birliği’nden ödüllü Osmangazi Belediyesi Hayvan Barınağı’nı arar. Hafta sonu çalışmadıkları cevabını alır.
Ardından…
Yıldırım Belediyesi’nin hayvan barınağına yönelir. Oradan da hafta sonu çalışılmadığı cevabını alır.
Bu kez…
Nilüfer Belediyesi’nin hayvan barınağına telefon eder. Çıkan görevli cumartesi günleri saat 09.00-15.00 arası çalıştıklarını söyler ve ekler:
“Eğer Nilüfer’de oturuyor olsaydınız, bir araç gönderir kediyi aldırırdım. Ama Osmangazi’ye araç gönderemiyorum. Siz getirirseniz kediye seve seve bakar tedavisini yaparız.”
Aldığı cevap üzerine Şenol Dolar hemen kedinin yanına koşar. Fakat barınak aramak için oradan oraya telefon ederken küçük kedinin yaşamını yitirdiğini görür.
Yine de…
Nilüfer Belediyesi hayvan barınağının hem hafta sonu çalışıyor olmasından, hem de telefona çıkan görevlinin sevecen yaklaşımından etkilenir ve Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e iletmesi için dostu Başkan Yardımcısı Turgay Erdem’i arar.
O görüşmede…
Hayvan barınaklarının hafta sonları da çalışmaları gerekliliği üzerine konuşulurken, yıllardır kenti ilgilendiren çok sayıda projesiyle Bursa için kafa patlatan ve bize göre Bursa’nın proje fabrikası gibi çalışan Şenol Dolar’ın aklına yeni bir proje gelir:
“İnsanlar için ambulanslar var. Peki, hayvan ambulansı neden yok? İçinde hasta ya da sakat hayvana acil ilk müdahale yapılabilecek birkaç aletin olabileceği hayvan ambulansları artık gerekli hale gelmedi mi?”
Bu düşünce…
Erdem’in de çok hoşuna gider ve Başkan Bozbey’le paylaşacağını söyler.
Gerçekten de…
Günümüzde hayvan hakları konusu giderek daha fazla öne çıkıyor. Pek çok kişinin evinde beslediği kedisi ve köpeği var. Sokaklarda yaşayan hayvanlara yardım ve bakım için de insanlar eskiye göre çok daha bilinçli.
Hatta…
Bu yönde çalışan sivil toplum örgütleri ve gönüllülerin sayısı her geçen gün artıyor.
Belediyelerimiz tarafından yapılan ve modern olmalarıyla övündüğümüz hayvan barınaklarının hafta sonları kapalı olmaları gerçekten ciddi bir eksiklik.
Ama…
Hasta ya da yaralı hayvanlar için hayvan ambulansları olmaması daha da büyük eksiklik.
O bakımdan…
Şenol Dolar’ın yeni projesine katılmamak elde değil. Acil durumlarda, yaralı ya da hasta hayvanlara hem ilk müdahalenin yapılabileceği, hem de bakımlarının süreceği yerlere götürecek hayvan ambulansları büyük kentler için artık çok gerekli.
Üstelik…
Böyle bir uygulama Bursa’dan ve de Nilüfer’den başlarsa çok da güzel olur.