Gıdada yeni bir sertifikaya doğru… Dünya Helal Gıda Birliği Derneği Bursa merkezli olarak kuruldu

Son dönemde dünya genelinde başlayan helal gıda duyarlılığı var. Aslında bu duyarlılık, daha çok Musevi toplumlarının kendi gıdalarına yönelik titizliğinden başladı.
Şimdi de…
Dünya genelinde İslami toplumlar için helal gıda duyarlılığı giderek yayılıyor.
Nitekim…
Gıda üretimi yapan firmalar için ileride yeni bir sertifika haline gelecek helal gıda uygulamalarını yürütmek, gerekli denetimi yapmak ve bilinçlendirmek için yapılanmalar başladı.
Hatta…
İlk adım olarak Dünya Helal Gıda Birliği Derneği kuruldu. Genel Başkanlığını Raşit Noğay’ın üstlendiği ve Bursa merkezli olarak kurulan Helal Gıda Birliği önümüzdeki yakın süreçte aralarında İstanbul ve Ankara’nın olacağı 21 ilde şubeler oluşturarak örgütlenecek.
Ayrıca…
Amerika, Rusya, Suriye, Mısır ve Almanya gibi ülkelerden şube başvuruları var.
Esentepe’de, Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nın hemen arkasında faaliyete geçen Helal Gıda Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Sistem Koordinatörü Ahmet Gelir bilgilendirmek için ziyaretimize geldiğinde “Genel Merkezin neden Bursa olduğunu” sorduk.
“Bunun üç nedeni var” dedi ve şunu söyledi:
“Birincisi, Türkiye’de akredite olmuş gıda laboratuvarı yalnızca Ankara ve Bursa’da var. İkincisi, biz Bursa’da yaşıyoruz. Üçüncüsü, dünyada ilk gıda standardı Bursa’da uygulandı.”
Peki…
Bursa merkezli olarak kurulan, yakın süreçte de Türkiye içinde ve yurt dışında şubeler oluşturacak Dünya Helal Gıda Birliği ne yapacak? Gidip firmaları mı denetleyecek, standart uygulaması mı getirecek, belge mi dağıtacak?
Soruya…
Gelir şu cevabı verdi:
“Bizim kimseyi denetleme gibi bir derdimiz yok.  Zaten gıda üretimini denetleme görevi yalnızca Tarım Bakanlığı’na ait. Biz, helal gıda kavramını yeni persfektifiyle vatandaşa tanıtmak istiyoruz.”
Şu örneği verdi:
“Hayvanın İslami kurallara göre sadece kesimi değil, beslenmesinden yetiştirilmesine kadar tüm aşamalarında takibini yapacağız.”
Ardından…
Birleşmiş Milletler’in, ilaç hariç dünyadaki tüm gıda üretimi formüllerini denetlemesini anımsatıp şunu açıkladı:
“Biz gıda üretimini en başından en sonuna uzun süreli yapacağız. Dernek olarak da o ürüne garanti vereceğiz. Yani, standart için TSE belgesi neyse, bizim vereceğimiz garanti de o olacak.”
Yani…
Gıda üretiminin yeni konseptinde Dünya Helal Gıda Birliği Derneği olarak, üretilen ürünlere bir de helal gıda logosu konulacak. Tüketici de, bu logoyu gördüğünde kaygı yaşamadan alıp tüketecek.
Böylece…
Helal Gıda sertifikalı üretici portföyü oluşacak.
Bu noktada…
Akla gelen soru şu:
Acaba gıda üretimi yapan firmalar, Helal Gıda Birliği’nin denetimini kabul eder ve izin verirler mi?
Soruya…
Helal Gıda Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Sistem Koordinatörü Ahmet Gelir şu cevabı verdi:
“Elbette bizim yaptırımımız yok. Ama firmalara bizim logomuz tüketici için güven belgesi anlamına gelecek.”
Şunun altını özellikle çizdi:
“Biz garanti markasıyız. Onun için firmaları değil, ürüne koyduğumuz markamızı denetleyeceğiz.”
Önlerinde üç aşamalı hedef planı var:
“İşe öncelikle üreticileri ve tüketicileri bilinçlendirerek başlayacağız. İkinci aşamada üretimi denetleyeceğiz. Son aşamada ise sertifikalandırma yapacağız.”
Yola çıkışlarında Dünya Helal Gıda Birliği’ne iki destek gelmiş. Biri Veteriner Hekimler Odası, diğeri Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey.
Sonuç olarak söylemek gerekirse…
Gıda üretimi ve tüketiminde yeni bir sertifikaya doğru gidiliyor. Helal Gıda Birliği logosu yeni dönemde hem firmalar hem de tüketicimler için güvence logosu haline gelecek gibi gözüküyor.
Bu hareketin merkezinin Bursa olması da ayrı bir önem taşıyor.