Eğitim çağ atlıyor… Doğanın kucağındaki kampusu, çağdaş planıyla Sınav Koleji’nde digital tahta dönemi

Bursa’daki özel okul geleneği son yıllarda çok ciddi yatırımlara dönüştü. Kent içinde mahalle aralarına sıkışmış okullar yerine, kentin yakın çevresinde geniş kampuslarda modern okul binaları eğitime hizmet veriyor artık.
Eğitimi kolaylaştıran, kampus düzeniyle okulda ayrı bir dünya oluşturan özel okullara önümüzdeki eğitim döneminden itibaren Sınav Koleji de ekleniyor.
Üstelik…
Nilüfer İlçesi’ndeki Çalı Yolu’ndan Demirci Köyü’ne dönünce, Üçevler Mahallesi’nin üst tarafında, ama Uludağ yamaçlarının ovayla kucaklaşma noktasındaki Sınav Koleji’nin 60 dönüm kampusu doğanın da tam kucağında yükseliyor.
Çevresini saran yemyeşil orman insana huzur veriyor.
Dahası…
Sınav Koleji, kampusun boş alanlarını da ağaçlandırarak ormanı genişleten, daha doğrusu zenginleştiren bir yol izlemiş. Öğrencilere aynı zamanda botanik bahçesi eğitimi de verecek her çeşit ağaç var
Sırf bu alanlarda bile özel ortamlar oluşturulmuş. Paintball alanı, at sürüşleri için orman parkuru, tenis kortları okulun doğuyla buluşma noktasındaki farklı mekanlardan sadece birkaçı.
Ayrıca…
Spor salonu, kapanabilir yüzme havuzu, buz pateni pisti kampusun yaşam ve sosyal aktivite anlamındaki zenginlikleri.
Böyle bir ortamda…
Anaokulu, ilköğretim okulu ve liseyle sağlam bir eğitim entegrasyonu planlanmış.
En önemlisi…
Üç öğrenci grubu da okullarına giriş çıkışta birbirleriyle karşılaşmayacaklar, kesişmeyecekler.
Sınav Koleji Kurucusu Gıyasettin Bingöl okuldaki her ayrıntıyla çok yakından ilgileniyor. Mimar ve mühendislerin planlamadaki teknik bakışına eğitimci gözüyle önemli katkılar yapıyor.
Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı dostumuz ve meslektaşımız Nuri Kolaylı ile birlikte gittiğimiz Sınav Koleji Kampusu’nu gezdirirken Bingöl’ün yaşadığı heyecanı çok yakından hissettik.
Her biri 18 kişilik 66 derslik oluşturulmuş. Dersliklerin sıraları, öğrenci dolapları hep sınıftaki çocukların yaşına göre seçilmiş. Tuvaletler bile öyle. Anaokulundaki yaş gruplarına göre lavabo, pisuvar ve klozetlerin boyları değişiyor.
Mekanlar da farklı.
Örneğin…
Anasınıfı öğrencileri, dışarıdaki güneşi, yağmuru, karı, rüzgarı görüp hissedecek şekilde sera benzeri bir ortamda eğitilecekler. Özel planlanmış oyun alanlarında oynayacaklar.
Ayrıca…
Tüm koridorların sondaki pencerelerin çevresinde ise dev akvaryumlar yer alacak.
Yani…
Çocuklar doğanın kucağındaki bar kampusta doğayı yaşayacaklar.
Fen bilimleri ve dil laboratuvarları, kütaphane, müzik odaları, 450 kişilik konferans ve gösteri salonu, lise binasında cep sinemalarıyla Sınav Koleji çok ince düşünülüp planlanmış.
Bingöl derslikleri gezdirirken, duvardaki tahtalar dikkatimizi çekti. Genç bir öğretmen de tahtaların farkını gösterdi.
Sınav Koleji dersliklerindeki tahtalar bile eğitimin nereden nereye geldiğini çok açık gösteriyor.
Bizim öğrenciliğimizde kara tahta vardı. Sonra tahtanın rengi değişti. Son dönemde bilgisayara bağlı akıllı tahtayı görmüştük. Sınav Koleji’nde ise tümüyle digital tahta karşımıza çıktı.
Aslında…
Sınav Koleji dersliklerindeki tahtaların her biri dev bilgisayar ya da televizyon ekranı özelliklerinde. Bu tahtalarda tebeşir ya da özel kalem kullanılmıyor. Öğretmen tüm işlemleri dev ekranda parmak ucuyla yapıyor. Dokunuyor, yazıyor.
Dersin konusu da tahtanın hafızasında var. Bazen bir dokunuşuyla tahtaya şekil getiriyor, onu büyütüp küçültebiliyor, bazen bir harita ya da dersi anlatan fotoğraf görseli digital tahtadan öğrenciye gösterebiliyor.
Hatta…
Öğretmenin anlattıklarını kayıt bile yapabiliyor. Gerektiğinde bir dokunuşla dersi hafızasından tekrarlıyor.
Digital tahtayı anlatan genç öğretmeni dinlerken kendi öğrencilik günlerimiz geldi aklımıza. Tahtaya kalkmamak için bakışlarımızı öğretmenlerimizden nasıl kaçıracağımızı bilemezdik. Oysa burada çocuklar tahtaya kalkmak için yarışırlar bile.
Bu büyük yatırımın amacı da belli…
Her şey öğrenci mutluluğu üzerine kurulmuş, mutlu öğrenci her şeyi çabuk öğrenir düşüncesiyle kampus planlanmış. Daha şimdiden de kayıtlarda kontenjanının büyük bölümünü doldurmuş.
Böyle güzel ve özel ortamlardan da geleceğimizi emanet edeceğimiz çok başarılı nesiller yetişeceğinden hiç kuşkumuz yok.
Mustafa Şenyurt ile birlikte çıktıkları yolda Sınav Koleji’ni Bursa’ya kazandırmak için gün sayan Gıyasettin Bingöl’e, gezerken heyecanlandığımız ve çok etkilendiğimiz böylesine mükemmel bir kampus içinde üniversite de düşünüp düşünmediğini sorduk.
Onu da planlamışlar. Hatta hazırlıklarına bile başlamışlar.
Anladık ki…
Bursa’ya çok farklı bir açıdan bakan doğanın kucağındaki mükemmel kampus çok yakında eğitim köyüne dönüşecek.