Demokrat Parti’de sürpriz hareket… Kurultayda Çiller olmayacak ama listesi Cindoruk’a karşı yarışacak

Kamuoyu araştırmaları Demokrat Parti’nin oy yüzdesini “diğerleri” arasında gösterse bile, teşkilatlarının heyecanı ve arayışı kurultay hazırlıklarını dikkat çekici hale getiriyor.
Aslında…
DP’nin gündeminde kasım ayında olağan kurultay vardı.
Ne var ki…
31 Ekim’de Demokrat Parti ile Anavatan Partisi’nin birleştiği kurultayda, Anavatan’dan gelen 50 kişinin DP Genel İdare Kurulu’na alınarak GİK sayısının 100’e çıkarılmasına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti.
İtiraz ederken de…
DP üyesi olmayan Anavatan kökenlilerin GİK’e seçilemeyecekleri kanaatine vardı ve “bu durumun düzeltilmesini” istedi.
O nedenle…
Gündeme giren olağanüstü kurultay 19 Haziran’da yapılacak.
Aslında…
11 Mayıs’ta Kızılcahamam’da toplanan GİK, kurultayın 12 Haziran’da yapılması ve genel başkan seçiminin de olması kararı almıştı.
DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk’un toplantıda “Ben de adayım” demesinden sonra Çağrı Erhan da adaylık için kolları sıvamıştı.
Fakat…
Önce kurultay tarihi 12 Haziran’dan 19 Haziran’a ertelendi, sonra da il başkanlarının kararıyla gündemden genel başkan seçimi çıkarıldı.
Burada önemli bir ayrıntı var.
O da şu:
Kızılcahamam’daki GİK toplantısında kurultayın genel başkan seçimli olması gündeme gelince Cindoruk kendisinin de aday olduğunu söyledi ama karar defteri getirilmediği için genel başkan seçimi kararı deftere geçirilemedi.
O nedenle…
10 gün önce Ankara’da toplanan il başkanları, genel başkan seçiminin olmaması yönünde temenni kararı aldılar. DP Genel Merkezi de bunu uygun bulduğu için gündeme yalnızca Genel İdare Kurulu seçimi alındı.
Böylece…
Kulisler daha da ilginç hale geldi.
Kulisleri ilginç hale getiren etkenlerden biri, Mesut Yılmaz’ın desteği ile adaylığını açıklayan Çağrı Erhan’ın kendisine “merkez sağ iktidarı” hedefini koymasıydı.
Bu sayfaların okurları anımsayacaklardır… 2 Haziran günü Erhan’ın çıkışını değerlendirirken, “merkez sağ iktidarı sloganının kendisine ait olmadığını” özellikle vurgulamıştık.
Çünkü…
Burak Küntay önderliğinde yaklaşık bir yıldır çalışmalarını yürüten, pırıl pırıl gençlerden oluşan, gerçek bir siyasi proje olan Merkez Sağ Hareketi iller ve ilçelerde örgütlendi. Geçen ay da DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk’u ziyaret ederek siyaset manifestosu özellikleri taşıyan “Kırklı takrir” verdi.
Hatta….
Türk siyasetine farklı bir boyut da kazandıran www.merkezsag,org adresindeki internet sitesinde Merkez Sağ Hareketi’nin tüm örgütlenmesi, projeleri ve siyasetten beklentileri içeren araştırmaya dayalı yorumlar yer alıyor.
O nedenle…
Aşırma sloganla yola çıkan Çağrı Erhan hareketi parti tabanında pek yer bulamadı, dar bir alana sıkıştı. Kurultayda genel başkan seçimi olmayacağı kesinleşince de Erhan ve destekçileri farklı bir çalışmaya yönelip liste hazırlığına girdi.
Bunu da…
İki gün önce DP teşkilatlarına gönderilen cep telefonu mesajı ile duyurdu.
Mesajda…
“Asil demokratlara Çağrımızdır. Gelenekten geleceğe güçlü DP’yi var etmek için kongrede Merkez Sağ Blok Listeye desteğinizi bekliyoruz” ifadesinin yer aldığı mesajın altında bir de internet adresi var: www.merkezsaglive.com
Yani…
Slogan kadar internet sitesi adresi bile Merkez Sağ Hareketi’ni çağrıştırıyor.
Yine de…
Mesut Yılmaz desteğiyle yola çıkan Çağrı Erhan hareketinin, Cindoruk’un zaaflarına karşın tabanda geniş bir heyecana yol açamadığı görüldü.
Derken…
Ankara’daki kulislerden çok daha kapsamlı bir oluşum haberi geldi.
Bu kez…
Tansu Çiller adına geniş bir taban hareketi ortaya çıktı.
Gerçi…
Uzun süredir DP içinde Çiller’in dönmesini isteyen etkin bir grup var. Fakat Çiller her defasında “Ülkeye hizmetten kaçmayacağını, ama koşulların uygun olmadığını” söylüyor.
Kasım ayındaki kurultaya yönelik olarak çalışmalarını aylar önce başlatan bu grup, 19 Haziran olağanüstü kurultayıyla heyecanlandı ama hem Çiller bir kez daha şu anda dönmeye hazır olmadığını açıkladı, hem de kurultay gündeminden genel başkan seçimi çıktı.
Fakat…
Cindoruk’a parti tabanında geniş bir tepkinin oluşması, Erhan’ın tutmaması Ankara’daki kulisleri daha geniş tabanlı bir arayışa yöneltti.
Bu kez…
Haftaya cumartesi günü yapılacak kurultayda Genel Başkan Cindoruk’un listesine karşı Tansu Çiller adına liste hazırlanması yolunda çok ciddi girişimler var.
Üstelik…
Gelen haberlere bakılırsa, geniş bir alanda heyecana yol açan ve hızlı bir şekilde de yayılan proje iki ayaklı olarak düşünülüyor.
İlk etapta…
Kendisi onay vermese bile cumartesi günü kurultayda Cindoruk’un karşısına Tansu Çiller listesi adı verilecek bir listeyle çıkılacak. Bu liste geniş tabanlı olarak hazırlanacak ve partinin tüm dinamiklerini bünyesine toplayacak.
Listenin seçimi kazanması halinde ikinci aşama olarak Cindoruk’un “Ben bu ortamda çalışamam” deyip istifa etmesi bekleniyor. İstifa ettiğinde yapılacak yeni bir olağanüstü kurultayda ise Çiller’e partinin başına dönüş yolu açılacak. Cindoruk istifa etmezse de kasım kurultayına yönelik hazırlık yapılacak.
İşte…
Tüm bunlar, son haftaya girildiğinde DP kurultayını dikkat çekici hale getiriyor.