Demokrat Parti’de “yok sayıldıklarına” inanan Anavatanlılar birlik mesajı için Ankara’da toplanıyor

Tansu Çiller’le Mesut Yılmaz’ın, Mehmet Ağar’la Erkan Mumcunun, Süleyman Soylu ile Salih Uzun’un başaramadıkları Doğru Yol Partisi/Demokrat Parti ile Anavatan Partisi’ni birleştirmeyi Hüsamettin Cindoruk’la Salih Uzun başardığında herkes mutluydu.
Demokrat Partililer, gövdelerinden ayrılan bir dalın yeniden baba ocağına katıldığına inanıyor, birleşmenin sinerjisiyle siyaset sahnesinde gücü ele alacaklarına inanıyorlardı.
Anavatanlılar da mutluydu…
1983’te Turgut Özal’ın kurduğu, reformları ve gelişmeye yönelik hamleleriyle Türkiye’nin yeni dönemine damga vuran Anavatan Partisi’ni kapatıp yeni çatıları olan Demokrat Parti’ye giderken umutluydular.
Çünkü…
Yönetimlerin hep iki partinin teşkilatlarının yarı yarıya temsili ile oluşacağına inanıyorlardı.
Nitekim…
Birleşme kurultayından sonra Bursa’daki yeniden yapılanma operasyonu başta İl Yönetimi olmak üzere tüm ilçelerde yönetimde eşit sayıda temsil tabanına dayanıyordu.
Fakat…
Görevden alınan kadroların açtığı davalar nedeniyle mahkemelerin verdikleri olağanüstü kongre kararları, birleşme sonrası yönetimde eşit temsil çabasını yerle bir etti.
Yapılan olağanüstü kongrelerde yönetimlere Anavatan kanadından kimse giremezken, en son İl kongresinde Genel Merkez’in manevralarıyla Anavatan kanadı yönetim dışında kaldı.
Öyle olunca da…
Kendilerini kandırılmış ve dışlanmış hissetmeye başladılar. Nitekim bu dışlanmışlık duygusuyla yol haritası belirlemek üzere aralarında toplantı çağrısı yaptıklarını bu sayfalardan duyurduk.
Bunu…
Anavatan Partisi’nin son İnegöl Gençlik Kolları Başkanı olan Onur Arı’dan 8 Haziran 2010 Salı günü gelen mesaj izledi.
Mesajda…
“Anavatan Partisi’ne gönül vermiş ve çeşitli kademelerinde görev alan, almayan tüm Anavatanlılarla Genel Merkezimizin önünde buluşup yok sayılmamızın inadına birliktelik mesajını verecek ve bir arada olacağız” deniliyordu.
Birlik mesajının verileceği tarih olarak da 19 Haziran 2010 Cumartesi günü saat 14.00-15.00 arası gösteriliyordu.
Aynı mesaj…
Daha sonra pek çok ildeki eski Anavatan teşkilatlarından sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta yayınlandı.
Son olarak…
Dün akşam saat 22.12 itibariyle, bu kez Anavatan Bursa kimliğiyle yeni bir mesaj geldi. “Tüm Anavatanlı GİK (Genel İdare Kurulu) üyelerimizin dikkatine” başlığı taşıyan ve Duyuru-9 koduyla gelen, ayrıca basının bilgilendirilip paylaşılması istenen son mesajda ise aynen şu ifadelere yer veriliyor:
“Değerli büyüklerimiz. Bir dönem dahi olsun, yönetimleri kaybetmek pahasına bile olsa, Anavatan sevdalılarının sesine kulak verip teşkilatın içine girerek 19 Haziran 2010 Cumartesi günü Genel İdare Kurulu seçiminin yapılacağı olağanüstü kurultay öncesinde, Anavatan Partisi Genel Merkezi önünde birlikteliğimizi ve bütünlüğümüzü kol kola girerek göstermek istiyoruz. Teşkilatlarımızla birlikte sizleri de aramızda görmekten gurur duyacağımızı bildirmek istiyoruz.”
Anladığımız kadarıyla durum şu:
Bursa örneğinde yaşandığı gibi, ince bir operasyonla yönetimlerin dışında kalan DP’nin Anavatan kanadı, 19 Haziran’da yapılacak olan ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın isteğiyle Anavatan’dan gelenlerin Genel İdare Kurulu dışında bırakılacağı olağanüstü kurultaya kırgın bakıyorlar.
O nedenle…
Teşkilatlardan sonra DP Genel Merkezi’nde de dışarıda bırakılacak olmalarının hüznünü yaşıyorlar. Partiyi kapatıp gelirken kendilerine verilen sözlerin tutulmadığına ve oyuna geldiklerine inanıyorlar. Geldikleri DP çatısı altında yok sayıldıkları duygusunu yaşıyorlar.
Böyle olduğu için…
19 Haziran’da yapılacak olağanüstü kurultay öncesinde, tüm Anavatan teşkilatlarını, şimdi DP tabelası asılı olan Anavatan Genel Merkezi önünde bir araya gelip seslerini duyurmaya çalışıyorlar.
Bunu da…
Genel merkez önünde toplandıklarında kol kola girerek herkese göstermek istiyorlar.
Bu çağrılardan ve böyle bir tablodan bizim çıkardığımız sonuç ise şu:
Demokrat Parti-Anavatan Partisi birleşmesi yalnızca kağıt üzerinde gerçekleşti, Anavatan kanadı bu birleşmeyle birlikte resmen tasfiye oldu.
Artık…
DP’nin birleşmiş bir parti olduğunu söyleyebilmek pek mümkün değil.
Çünkü…
Birliktelik sözde kaldı, eyleme dönüşemeden bitti.