Cindoruk il başkanlarına genel başkan seçimi olmadan kurultay kararı aldırdı, muhaliflere zaman kalmadı

Daha 4.5 saat önce bu sayfada Demokrat Parti’nin 19 Haziran’da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın isteği üzerine olağanüstü yapacağı “düzeltme kurultayı”na yönelik gelişmeleri aktarmaya çalıştık.
Ancak…
Kulisler, teşkilatların başını döndürecek şekilde gelişmeye devam ediyor.
O bakımdan…
Gelişmeleri derli toplu olarak bir kez daha aktarıp, bu gece alınan kararları değerlendirmekte yarar görüyoruz.
İlk olarak…
31 Ekim 2009’daki Anavatan’la birleşme kurultayında, DP’nin 50 kişilik Genel İdare Kurulu’na, Anavatan’dan gelen 50 kişinin eklenmesiyle 100 kişiye çıktı.
Fakat…
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, birleşme kurultayında GİK’e giren ve sayıyı 100’e çıkaran 50 Anavatan kökenli ismin DP üyesi olmadıkları gerekçesiyle itiraz etti ve bu durumun düzeltilmesini istedi.
Bunun üzerine…
11 Mayıs’ta Kızılcahamam’da yapılan GİK toplantısına DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, 12 Haziran’da olağanüstü kurultayın gündemini “Genel İdare Kurulu seçimi” maddesiyle getirdi.
Ne var ki…
Kimi GİK üyeleri, “Bu partinin Genel İdare Kurulu sorunu yok, Genel Başkan sorunu var” diyerek gündeme itiraz ettiler ve genel başkan seçimi yapılmasını da istediler.
Cindoruk’un kasıma kadar partinin başında kalma planını bozmaya yönelik bu hamle tartışmalar sonucu kabul gördü. Gündeme genel başkan seçimi eklenirken Cindoruk da “adayım” açıklaması yapmak zorunda kaldı.
Toplantıda…
Cindoruk kasımdaki olağan kurultayda bırakacağını açıkladığı ve sonra da tepkiler üzerine “adayım” dediği için, nezaketen genel başkan sçimi kararı alınmadı.
Sonra…
Sürpriz bir kararla kurultay 19 Haziran’a ertelendi ve bunu da Türkiye’de ilk olarak bu sayfalardan duyurduk.
Son süreçte…
Cindoruk’un karşısına, Mesut Yılmaz’ın desteğiyle Çağrı Erhan aday olarak çıktı.
İlginçtir…
Cindoruk’un yönetim anlayışı ve genel yaklaşımlarından rahatsız olan teşkilatlarda, “kurtulma isteği” ağır bastığı için teşkilatın içine sinmese bile Erhan’ın adaylığı farklı değerlendirmeler gördü.
Daha doğrusu…
Teşkilatlarda, Çağrı Erhan içlerine sinmese bile Cindoruk’tan kurtulma isteği öne çıktığı için dalgalanmalar yaşandı.
Bursa’da da delegasyonu toplayan DP İl Başkanı Abdullah Biçen, parti için doğru aday çıkana kadar Cindoruk’la devam edilmesi eğilimini ortaya koydu. Bu eğilim de, karşı çıkanlar olmasına karşın genel kabul gördü.
İşte…
Böyle bir ortamda bugün Ankara’da iki ayrı toplantı yapıldı. Gündüz Merkez Karar Kurulu’nu toplayan Cindoruk, kasım ayındaki olağan kurultaya kadar birlik içinde çalışmaktan söz etti.
Akşam saatlerinde ise bu kez il başkanları toplantısı yapıldı. Sürpriz de bu toplantıda ortaya çıktı.
Çünkü…
70 kadar il başkanının katılımıyla yapıldığı söylenen toplantıda, bir grup il başkanı “19 Haziran kurultayının genel başkan seçimi olmaksızın yapılması” isteğiyle topladıkları imzaları Cindoruk’a verdiler.
Böylece…
İl başkanları toplantısından Cindoruk’un isteğiyle olduğu anlaşılan “genel başkan seçimi olmaksızın kurultay” toplanması yolunda temenni kararı çıktı.
Muhtemelen bugünkü bazı gazetelerde de, yasal prosedür gereği DP’nin kurultay ilanı ve gündemi yayınlanacak.
Ne var ki…
Bu kez de partinin yetkili organlarında akşam saatlerinden itibaren dalgalanma başladı.
Örneğin…
GİK’te, Cindoruk’un değişmesini isteyen bir grup, olağanüstü toplanıp genel başkan seçimli kurultay kararı almak için görüşmelere başladı.
Böyle bir girişimin gerçekleşme şansı var. Genel Başkan çağrı yapmasa bile, yeter sayıda imza toplanması halinde GİK’in olağanüstü toplantıya çağırılması mümkün. Böyle bir toplantıda karar alabilmek de mümkün.
Fakat…
İl başkanları temenni kararını kurultaya 15 tam gün ve 1 gece kala aldılar. GİK’in toplanıp seçimli kurultay kararı alması ve bunu da gazete ilanına yetiştirmesi için önünde yalnızca 3 Haziran 2010 Perşembe günü, yani bugün var.
Eğer…
Perşembe akşamına kadar karar alınıp gazete ilanı verilemezse, kurultay il başkanlarının temenni kararı doğrultusunda genel başkan seçimi olmaksızın toplanacak.
Onu başarabilmek de pek kolay görünmüyor.
Bundan çıkan sonuç ise şu:
Cindoruk, il başkanları toplantısını yasal süreleri çok ince hesap ederek yapmış, muhaliflerine zaman bırakmamış.
Açıkçası…
Bu akşam alınan temenni kararını değiştirmek için GİK’in toplanıp yeni karar almaya zamanı kalmıyor.
Doğrusu istenirse…
Sabah, öğle, akşam, gece değişen kulis rüzgarları nedeniyle bizim kafamız karıştı, teşkilatların da resmen başı döndü.