Çevre dostu tekstil… Yeşim, plastik şişelerden üretilen iplikle tişörtten sonra çarşaf ve nevresime başladı

Yaşanabilir bir dünya için doğal kaynakların hem doğru kullanılması, hem de iyi korunması gerekiyor. Gelin görün ki, son yıllarda çevre bilinci artmasına karşın doğanın korunması noktasında gereken duyarlılığı tam gösteremiyoruz.
Oysa…
Doğanın korunması denildiğinde akla çimenlere basılmaması, çiçeklerin koparılmaması gelmemeli. Çünkü doğayı korumanın yolu, doğaya zarar vermemekten geçiyor.
Örneğin…
Günlük yaşamımızı kolaylaştıran plastik ürünler var. İçtiğimiz suyun şişesinden, yediğimiz gıdanın kabına kadar taşıma, saklama ve temizlik bakımından plastik ürünler günlük yaşamımız içinde çok önemli bir yer tutuyor.
Ancak…
Şu da bir gerçek ki, yaşamı kolaylaştıran plastik şişe ve kaplar doğada kolay yok olmuyor. Toprağa karışması ise çok uzun yılları gerektiriyor.
Fakat…
İnsanımız artık bunu iyi bilmesine karşın, elindeki ya da kullandığı plastik şişe ve kabı gelişigüzel atıyor. Onların doğa için sorun oluşturmasına aldırmıyor.
İşte…
Son zamanlarda geliştirilen teknolojiler arasında, doğayı korumaya yönelik plastik şişe ve kaplardan geri dönüşüm yoluyla başka ürünler üretilmesi öne çıkıyor.
Bu alana tekstil de girdi.
Hatta…
Geri dönüşümlü kumaşlarla üretim konusunda Bursa’da kurulan bir dünya devi olan Yeşim Tekstil çok önemli bir misyon yüklenerek sektörüne öncülük ediyor.
Konu şu:
Doğanın en büyük düşmanı olan plastik şişe ve kaplardan artık polyester iplik üretiliyor. Yeşim de bu yolla üretilen ürünlerden, yani geri dönüşüm yoluyla elde edilen ipliklerden tişört üreterek sektörüne öncülüğü başlattı.
Daha açık söylemek gerekirse…
Bugüne kadar e-fabric adı altında doğa dostu kumaşlar üreten Yeşim, şimdi bu alandaki üretimini ev tekstili alanına yayarak genişletti.
O nedenle…
Yeşim Recycle markasıyla başlayan bu üretim şimdilerde biraz daha genişledi. Yeşim fabrikası şu sıralar geri dönüşümle elde edilen ipliklerden üretilen çarşaf ve nevresimleri piyasaya sunmanın heyecanını yaşıyor.
Böylece…
Üretimine 1983 yılında ev tekstili ile başlayan sonrasında hazır giyimde liderliğe oynayan, orta ve üst gelir grubuna hitap eden kumaş kaliteleriyle de seçkin bir müşteri grubuna hitap eden Yeşim Tekstil, son olarak ürettiği Yeşim Recycle markalı çarşaf ve nevresim takımlarıyla da müşterilerine farklı seçenekler sunmaya devam etmiş oldu.
Türkiye’de pamuklu kumaşta geri dönüşümü uygulayan ilk firmalardan biri olan Yeşim, ürettiği pamuk ürünlerde maksimum yüzde 50 oranında geri dönüşümlü iplik kullanırken, polyester ürünlerde yüzde 100 geri dönüşümlü iplik kullanıyor.
En önemlisi…
Plastik şişeler ve kaplar gibi metaryellerin toplanarak eritilmesi ile elde edilen polyester ipliklerle üretilen ürünler de pamuk ürünlerdeki gibi doğada var olan kaynakları tekrar değerlendirmeyi hedefliyor.
Bütün bu üretim çeşitleri Green Factory kapsamında gerçekleştiriliyor.
Doğrusu…
Atık plastik şişe ve kapların geri dönüşümlerinden elde edilen ipliklerle üretilen  doğa dostu çarşaf ve nevresimler üzerinde uyumak da ayrı bir keyif olur.