Bir yanda kulis, bir yanda kırgınlık… DP’de kurultay için sürpriz isimler çıktı, delegeler toplantıya çağırıldı

Hafta sonu toplanacak olağanüstü kurultay öncesinde Demokrat Parti’de iki ayrı görüntü var. Bir tarafta, 31 Ekim’deki birleşme kurultayı ile partilerini kapatıp Demokrat Parti’ye katılan Anavatanlılar’ın yaşadıkları kırgınlık var.
Çünkü…
Anavatan kadroları, 31 Ekim kurultayında “iki partinin eşit sayıda katılımıyla teşkilatların oluşturulması” kararına karşın, DP teşkilatlarının dışında kaldılar.
Bunda…
Bursa örneğinde olduğu gibi, Anavatanlı başkanların atandığı ilçelerde açılan davalar sonucu mahkeme kararlarıyla yapılan kongreler önemli derecede etkili oldu.
Anavatan’dan gelenlerin henüz DP’ye üyelikleri yapılmadığı için, mahkeme kararıyla yapılan olağanüstü kongrelere yalnızca DP kökenli isimler girdi ve yönetimler de yalnızca DP’li isimlerden oluştu.
Gerçi…
Davalar açılırken amaç ve hedef başkaydı ama gelinen noktada ortaya mahkeme kararları kongrelerde tasfiyeye dönüşünce böyle bir görüntü çıktı.
O nedenle Anavatan’ı kapatıp gelenlerde, umduklarını bulamamanın getirdiği büyük bir hayal kırıklığı var.
Hatta…
31 Ekim kurultayında DP Genel İdare Kurulu’nun Anavatan’dan gelen 50 kişinin katılımıyla 100’e çıkarılmasına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “Anavatanlılar’ın henüz parti üyesi olmadıkları” gerekçesiyle yaptığı itiraz üzerine cumartesi günü toplanıp 50 kişilik yeni GİK’i seçecek olan kurultay, bir anlamda son tasfiyeyi de yapıp Anavatan kökenli isimli parti üst yönetiminden çıkaracak.
Böylece…
Gerçekleştirilemeyen birleşme fiilen de bitmiş olacak.
Nitekim…
Anavatanlılar da kurultayın toplandığı saatte. Ankara Balgat’taki eski genel merkez binalarının önünde toplanıp kırgınlıklarını duyuracaklar.
İşte…
Bir yanda bu kırgınlık yaşanırken, diğer tarafta da kurultay geri sayımı başladığı için kulis çalışmaları hız kazandı.
Cumartesi günü genel başkan seçimi olmayacağı için de tüm ilgi Genel İdare Kurulu ve Yüksek Haysiyet Divanı seçimlerine odaklandı.
Doğal olarak…
DP Bursa teşkilatı için de, yeni GİK ve yeni YHD’de kim ya da kimlerin görev alabileceği konuşuluyor. Yine, kimlerin görev alması gerektiği yolunda düşüncesini söyleyenler de var.
Nitekim…
Hem kurultay öncesi son durumu görüşmek, hem de GİK ve YHD’ye önerilecek Bursa adaylarını belirlemek üzere DP Bursa İl Başkanı Abdullah Biçen kurultay delegeleri ve ilçe başkanlarını yarın, yani 16 Haziran 2010 Çarşamba günü İl Başkanlığı’nda toplantıya çağırdı. İl yönetim kurulu da bu akşam toplantı yapıp gelişmeleri görüşecek.
Şu anda görevde bulunan GİK’te Bursa’dan Mümin Ekici ve Orhan Efe görev yapıyorlar. Ekici, geçen yıl mayıs ayında yapılan ve Hüsamettin Cindoruk’un Süleyman Soylu’ya karşı kazandığı kurultayda GİK’e seçilmişti. Efe de, 31 Ekim’deki birleşme kurultayında Anavatan kontenjanından geldi.
Bugünkü durum…
Kurultayın Yargıtay itirazı üzerine Anavatanlıları yönetimden çıkarmak için toplandığından, Efe’nin yeniden seçilme şansı otomatikman ortadan kalkıyor. Ekici ise Çağrı Erhan grubuyla birlikte hareket ettiği için Cindoruk’la ters düştü.
Ayrıca…
Bursa İl kongresinde de Biçen’e karşı Ersel Oytun’u desteklediği için il yönetimiyle mesafeli.
O bakımdan…
Ekici’nin kurultayda Bursa yönetiminin adayı olabilmesi pek mümkün gözükmüyor. Ama Çağrı Erhan’ın hazırlayacağı listede yer alması bekleniyor.
Bu noktada…
Bursa teşkilatının adayı olarak Hüseyin Çiftliklioğlu öne çıkıyor. Ayhan Barışıcı’nın yerine Biçen’i il başkanlığına taşıyan sürecin en önemli ismi olan Çiftliklioğlu’nun yarınki delege ve ilçe başkanları toplantısından çıkması kimseyi şaşırtmayacak.
Teşkilatın adayı olarak Işık Uğurtuğ adı da kulislerde duyuluyor.
Bununla birlikte…
DP kulislerinde tam bir sürpriz olarak yorumlayabileceğimiz bir başka isim de dünden itibaren ciddi olarak konuşulmaya başlandı.
O isim…
Eski il başkanı ve açtığı davalarla olağanüstü il ve ilçe kongrelerinin mahkeme kararıyla yapılmasını sağlayan Füsun Yaşar.
Açtığı davayla önce 7 ilçenin, sonra da il kongresinin yapılmasını sağlayan Yaşar, kongre kulislerine karışmayıp geri çekilmiş ve kongre sonrasında da adını gündemden uzak tutarak gelişmeleri köşesinden izlemeyi tercih etmişti.
O bakımdan…
Kendisinin beklentisi olduğunu sanmadığımız için, adının şimdi GİK adayları arasında geçmesi gerçekten sürpriz.
Nitekim…
Dün akşam konuştuğumuz, DP’nin Bursa ve Ankara dengelerini iyi bilen, gelişmeleri de iyi izleyen bir yöneticisi şunu söyledi:
“Füsun Hanım’ın adını biz de duyuyoruz. Kendisi bu partiye hizmet etmiş, fedakarca çalışmış bir arkadaşımızdır. Elbette GİK’te de yer alabilecek bilgi ve kapasiteye sahip. Ayrıca kendisi iyi bir hukukçudur. Bursa’da açılan davalarda da bunu gördük. O bakımdan GİK’ten çok Yüksek Haysiyet Divanı’nda değerlendirilebileceği ihtimalini daha güçlü görüyorum.”
Konuştuğumuz DP yöneticisi, böyle bir gelişmeyi sürpriz kabul etmiyor ve “Füsun Hanım bu partinin evladı değil mi?” diye soruyor.
••••••••••
Bu arada…
Kulis çalışmalarının başlamış olmasına karşın DP İl Başkanı Abdullah Biçen ilçe gezilerini sürdürüyor.
“Benim görevim Demokrat Parti’yi halka indirmek” düşüncesiyle hareket eden Biçen, dün de yönetici arkadaşlarıyla birlikte Orhangazi’yi ziyaret etti.
Teşkilat Başkanı Berkun Çiftliklioğlu ve il yöneticileri İbrahim Akıt, Fatoş Öztürk, Güner Elçin, İl Disiplin Kurulu Başkanı Talat Aslan, Osmangazi İlçe Başkanı İsmet Koyuncu ile birlikte Orhangazi’ye giden Biçen önce parti teşkilatını ziyaret etti.
Ardından da…
Kaymakamlık, emniyet müdürlüğü ziyaretleri kapsamında Belediye Başkanı İsmail Tartar’ı makamında ziyaret etti. Anavatan’dan seçim kazanan ve şu an DP’li olan Tartar’ın böyle bir ziyaret paketi içinde ziyaret edilmesi dikkat çekti.
Ayrıca…
Biçen ve arkadaşları Ziraat Odası, Ticaret ve Sanayi Odası ile Rumeliler Derneği’ni de ziyaret ettiler.