Bir dönemin en ünlü gençlik lideri olan Efendi Barutçu 35 yıl sonra Bursa’da gövde gösterisi yaptı

Efendi Barutçu adını belli bir yaşın üzerindeki Bursalılar anımsayacaklardır… 70’li yılların ortalarında Bursa’nın en önemli gençlik lideri olarak anımsanıyor.

O yıllara…
Ülkü Ocakları Başkanı olarak damgasını vuran Barutçu, konjonktürün getirdiği olayların bedeli olarak Metin Kaplan’la birlikte uzun yıllar hapis yattı.
Bu da onu Bursa’daki Ülkücü gençlik arasında efsane haline getirdi.

Aslında…
Efendi Barutçu 90’lı yılların başlarından itibaren Bursa’ya sık sık geliyor. Bu gelişlerinin kimi dost ziyaretleri için oluyor, kimileri de ticaret amaçlı.

Nitekim…
Olay gazetesinde çalıştığımız günlerde, gençlik efsanesi olduğu yıllardan tanıştığımız için Bursa’ya gelişlerinde ya da ayrılırken uğrar kahvemizi içerdi.

Bu kez…
Türk Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Efendi Barutçu olarak geniş bir programla Bursa’ya geldi.

Daha doğrusu…
Yıllar süren sessizliğinin ardından, 35 yıl sonra Bursa’da gövde gösterisi yaptı. Televizyonlara konuk oldu, başta Bursa Valisi Şahabettin Harput ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz olmak üzere çeşitli ziyaretler yaptı, toplantılarda konuşmacı oldu.

Özellikle…
Konuk olduğu 3 yerel televizyon kanalında hem Genel Başkan Yardımcısı olduğu Türk Ocakları’nın Türk Dünyası ile ilişkilerini anlattı, hem Türk Dünyası Gençlik Kurultayları hakkında bilgiler verdi.
Televizyon programlarındaki konuşmalarında, “Türk dünyasıyla özellikle kültür, sanat, dil konularında yakın münasebetler kurmak gerektiğini, bu şekilde inşa edilecek gönül köprülerinin Türk dünyasının iktisadî ve ticarî münasebetlerinin daha da gelişmesini sağlayacağını ve Dünya Türk Birliği’nin hayal olmadığını” söyledi.

Ayrıca…
Türkiye’nin bugün karşı karşıya olduğu terör konusunda değerlendirmeler yaparken, “Kandil Dağı’nda yuvalanmış terörist unsurlar tesirsiz hâle getirilmeden veya pişman olup silah bırakmadan bölücü teröre kısa vadede çözüm bulmanın zor olduğunu” anlattı, “Habur rezaletinin asla unutulmayacağını” ifade etti.

Şu sözleri dikkat çekiciydi:
“Biz Türk Ocaklılar olarak 70 milyon Türk insanını en ileri seviyedeki demokratik haklara ve hukuk devletinin imkanlarına kavuşturacak kanuni düzenlemelere itiraz etmeyiz ama devlet eliyle bir dil ve bir millet inşa edilmesine ve Allah göstermesin ileride ayrışmalara, bölünmelere yol açacak düzenlemeleri de kabul edebilmemiz mümkün değildir.”
Asıl olanın “Türk milletinin birliği, Türk vatanının bütünlüğü ve Türk devletinin bekasının temini” olduğunu kaydettikten sonra şuna vurgu yaptı:
“Demokrasi, insan hakları gibi masum taleplerin arkasına sığınılarak milletimizi bölmeye matuf çabalara ve aydın fantezilerine bu milletin bu devletin kurban edilemeyeceği muhakkaktır.”

Sonra da…
“Bursa’dan okyanusun ötesine, berisine, bütün cihana sesleniyoruz” deyip şunu söyledi:
“Bölge halkıyla bin yıllık kardeşliğimizi kimse bozamayacaktır. Selçuklu, Osmanlı medeniyetlerinin ve cumhuriyetin şerefi hepimize aittir. Şehitlerimiz Çanakkale’de, Sakarya’da, Sarıkamış’ta, Filistin’de, Galiçya’da koyun koyuna yatmaktadırlar. Her gün beş vakit aynı Kâbe’ye yönelmekteyiz. Aynı ezan gönüllerimizde inşirah uyandırmaktadır. Esasen bu ülkenin bütün insanları her türlü seyahat hürriyetine, ticaret hürriyetine, siyaset hürriyetine, eğitim imkânlarına ve yükselme imkanlarına sahiptir.”

Daha sonra…
Bursa Valisi Şahabettin Harput’un ardından ziyaret ettiği Büyükşehir Belmediye Başkanı Refik Yılmaz’la sohbetinde ise gençlik yıllarını geçirdiği Bursa’dan örnekler verdi
Büyükşehir’in tarihi kültür mirasımızın korunmasındaki çalışmaları nedeniyle teşekkür eden Efendi Barutçu, özel olarak da Üç Kuzular türbe ve mescidi ile halk arasında Molla Fenari diye bilinen, kitabesinde “Osmanlı Devleti’nin ilk şeyhülislâmı ve Bursa evliyalarının piri” ibaresi yazılı olan Muhammed Şemseddin’in türbe ve mescidinin etrafındaki gecekondulardan kurtarılıp açığa çıkarılmasını istedi.

Ardından…
Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bursa Şubesi Başkanı Turgut Çakmak ve yönetim kuruluyla, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Sayın Ali Hazır’ı ziyaret etti.
Günün akşamı Muradiye’deki Darüzziyafe restoranda bir grup Türk Ocak’lı ile bir araya gelerek Türkiye’nin gündemini değerlendirdi.

Sonrasında…
Türkiye Kamu-Sen Bursa Şubesi’ni ziyaretinde Kamu-Sen’e bağlı sendika başkanlarıyla bir araya gelerek “Dün, Bugün ve Gelecekte Türk Milliyetçiliği” konusunda sohbet etti.
Aynı günün akşamı ise Kervansaray Otel’de Bursa Eğitim Enstitüsü’nden 12 Eylül öncesi mezun olan okul arkadaşlarıyla buluşarak gençlik hatıralarını ve 1970’li yılların ülkücü mücadelesinin hatıralarını andılar.

Ertesi sabah…
Okul arkadaşı olan Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin’in Eğitim Enstitüsü mezunlarına verdiği kahvaltıya katıldıktan sonra Ankara’ya döndü.