Altepe’ye Burgaz’dan mesaj var: Sahilimize dokunmayın, plajımızı yok etmeyin, vebal altında kalmayın

Bursa kent merkezine en yakın sahil denildiğinde akla Mudanya ve Burgaz geliyor. Bugün için Bursa’nın banliyösü haline gelen Mudanya ve Burgaz çok uzun yıllardır kent eşrafının sayfiye için tercih ettiği yer oldu.
Bu tercihte…
Mudanya ve Burgaz’ın yalnızca kent merkezine yakın olması değil, poyrazla gelen havasının ayrıcalığı ve denizinin güzelliği de etkili oldu.
O nedenle…
Resmiyette adı Güzelyalı geçse bile, halkın Burgaz olarak kullanmaktan vazgeçmediği bu güzel beldenin sahilleri Bursalılar’ın hep gözbebeği oldu. Uzun yıllar bu sahillerde kurulan çadır ve baraka kampların ardından şimdi yükselen binalarla, Burgazcıların sayısı daha da arttı.
Hele…
Doğalgazın gelmesi, ulaşımın kolaylaşmasıyla yazlıklar artık yılın 12 ayı kullanılan konut haline dönüştü. Zaten yeni yapılan konutlar da buna göre tasarlanıyor.
Mudanya ve Burgaz arasında trafiğe kapalı olan sahil yolu ise yalnızca bu bölgede oturanların değil, yürüyüş için Bursa’dan gelenlerin bile tercih ettiği bir yer.
O yol boyunca ise…
Zaman içinde bazı bölümleri müdahalelerle bozulmuş olsa bile, eski Siemens fabrikasından şimdiki hızlı feribot iskelesine kadar uzanan eşsiz sahil dün de bugün de Bursalılar’ın denize girip güneşin keyfini çıkardıkları yer oldu.
Fakat…
Hem buradaki mükemmel sahil, hem de denizin hemen kenarından uzanan 6 kilometrelik bu bölgenin en güzel parkuru ciddi bir tehdit altında.
Çünkü…
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe seçim öncesi verdiği sözü tutmak için Mudanya-Burgaz arasında sahil düzenlemesi yapıp kordon boyu oluşturmak istiyor.
Projeye göre…
Halen trafiğe kapalı olan ve yalnızca yürüyüş yolu olarak kullanılan 12 metre genişliğindeki sahil yolu 35 metreye çıkarılacak. Bunu yapmak için yol kenarındaki binalar yıkılamayacağı için de denize doğru genişleme sağlanacak.
Yani…
Plajın üstüne beton dökülecek, deniz doldurulacak.
Kıyı da…
Tıpkı yat limanının denize bakan tarafında olduğu gibi belli bir eğimle yerleştirilmiş taş kütlelerle kaplanacak.
Öyle olunca…
Çok uzun yıllardır insanların denize girip güneşlendiği kumsal ortadan kalkacak.
Belki…
Ortaya modern görünümlü geniş bir kordon boyu çıkacak ama insanların denize girme şahsı kalmayacak.
Gerçi…
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe bu projeyi önemseyen açıklamalar yapıyor ve “seçim zamanı verdiği sözü yerine getirmek istediğini” sık sık söylüyor ama, proje kendisinin projesi değil, önceki dönemde rahmetli Hikmet Şahin’in hazırlattığı projenin biraz rötuşlanmış hali.
O da…
Yani Şahin de bir toplantı için gittiği Samsun’da kordonu çok beğenmiş ve aynısını Mudanya-Burgaz arasında yapmak için kolları sıvamış. Hatta, Samsun’daki sahil düzenlemesini yapan mimarı Bursa’ya getirtip projeyi hazırlatmış.
Samsun’u ve kordonunu iyi biliriz. Ama oradaki kordonla Mudanya-Burgaz arası aynı değil.
Çünkü…
Kentin denize açıldığı noktada liman var. Limanla kent arasında da sahil düzenlemesi yaparak yürüyüş ve gezinti alanı oluşturmuşlar ki Samsunlular orada zaten denize girmiyorlar. Onlar denize girmek için bizim Burgaz uzaklığındaki Altınkum adlı sayfiye bölgesine gidiyorlar.
Oysa…
Mudanya-Burgaz arası Bursa’ya en yakın ve halkın en çok ilgisini çeken plaj bandını oluşturuyor.
Şahin hazırlattığı bu projeyi yaşama geçiremedi. Şimdi Altepe biraz değiştirilmiş haliyle “seçim sözünü tutmak” adına uygulamak istiyor.
Eğer uygularsa…
Kendi yazlığının da bulunduğu Burgaz sahillerinde bir daha denize girme imkanı kalmayacak.
Üstelik…
İşin bir boyutu daha var:
Ali Kaya döneminde Güzelyalı Belediyesi sahil yolunu bugün kullanılan haline getirdi. Yani eski yolda çevre düzenlemesiyle bugünkü ortamı oluşturdu. Bunu da halktan para toplayarak yaptı.
Açıkça söylemek gerekirse…
Büyükşehir’in yıkıp daha da geniş ve beton yapmak istediği yolun tüm parasını Burgazlılar karşıladı. Bu bile halkın parasının çöpe atılması anlamına gelecek.
O bakımdan…
Burgaz’da yaşayanlar ve haftasonu dahi olsa Burgaz’ın güzelliklerinden yararlananlar Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye şöyle sesleniyorlar:
“Sayın Başkan… Ailenizin de yazlığı burada… Sahilin özelliğini siz de biliyorsunuz. Geçen dönemden kalan ve Burgaz için tehdit haline gelen bu projeyi lütfen uygulamayın. Sahilimize dokunmayın, plajımızı yok etmeyin, vebal altında kalmayın.”
Umarız Başkan Altepe bu samimi sesleri duyar.