Tarihi Merinos’ta dev kültür merkezi… Görkem olarak Bursa’nın gururu, işletme olarak belediyenin kâbusu

Kurtuluş Savaşı’ndan yeni çıkmış, yaralarını sarmaya başlamış bir Türkiye Cumhuriyeti’nin daha müteşebbisi olmayan ilk döneminde, o büyük kurtuluşa önderlik eden Mustafa Kemal Atatürk tarafından devletin üstlendiği sanayileşmenin öncüsü olarak temeli atıldı.
En önemlisi…
Yine Atatürk’ün talimatıyla, Bursa’nın düşman işgali altında geçirdiği 2 yıl 2 ay 2 günü sembolize etmek amacıyla 2 yıl 2 ay 2 günde inşaatı tamamlandı ve açılışı da Atatürk tarafından yapıldı.
Yıllarca tekstil üretimiyle hem kendi insanımızı giydirdi, hem de ürünleriyle dünya çapında haklı bir ün elde etti.
Bir yandan da…
Türkiye’deki ilk yemekhaneden balo salonuna, spor tesislerinden çalışanların aileleriyle birlikte yararlanabildikleri polikliniklere, itfaiyesinden meyve bahçelerine, tüketim kooperatifinden bugün Çarşamba Pazarı olarak adlandırılan bölgedeki bahçeli evleri ortaya çıkaran yapı kooperatifine kadar her alanda Bursa’nın kentleşme sürecine çok büyük katkılar sağladı.
Sonra…
Sanayileşmedeki teknolojiye ayak uyduramayınca işlevini yitirdi ve giderek aktan sıkıntılar sonunda kapandı. Hatta, son dönemde yaşadığı ilgisizlikler nedeniyle adının patent hakkını bile kaptırdı.
Şimdi ise…
Merinos adıyla ölümsüzleşen bu dev sanayi tesisinin yerinde dev bir kongre ve kültür merkezi var.
İşte…
Bu dev kongre ve kültür merkezini, eğer programda son dakika değişikliği olmazsa 6 Haziran 2010 Pazar günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan açacak.
Yapımı Hikmet Şahin döneminde başlayan, Recep Altepe döneminde ise tamamlanan Atatürk Kongre Kültür Merkezi gerçekten dev bir tesis oldu.
Bu yönüyle…
Yani, ihtişamlı görüntüsüyle hiç kuşku yok ki Bursa’nın gururu haline geldi.
Ne var ki…
Tesisin büyüklüğü, özellikle de gereğinden daha yüksek ve daha geniş alanlara sahip olması başka sorunlara yol açıyor.
Örneğin…
Merinos’taki çok geniş ve çok yüksek kapalı alanları ısıtabilmek de dert, soğ4utabilmek de. Aynı şekilde bu alanların bakım ve temizliğini yapabilmek de büyük maliyet gerektiriyor, o alanları korumak da.
Bu yönüyle de bu dev tesis işletme açısından yönetimi üstlenen Büyükşehir Belediyesi’nin kâbusu oldu.
Nitekim…
Büyükşehir Belediyesi tarafından Merinos için hazırlanan organizasyon şemasında Büyükşehir kuruluşlarına görevler verildi.
Buna göre…
Rezervasyonlar ve ikram işleriyle teknik işlerin sorumluluğu Burfaş’a, temizlik ve teşrifat işleri Binted’e, otoparklar Burbak’a, sigorta işleri de Burkent’e verildi.
Ardından…
Tüm bu Büyükşehir kuruluşlarının koordinasyonunu sağlamak ve yönetim bütünlüğü oluşturmak için de bir üst kurul oluşturuldu.
“Merinos’u en iyi şekilde yönetmek” amacıyla Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe başkanlığında oluşturulan yönetim kadrosunda ise Semih Pala, Aziz Elbas, Neşet Çakmaklı, Zeynel Abidin Turan, Cemil Tekin ve Birgül Yıldız Günay görev aldı.
Bugün için oluşturulan yönetim yapılanmasının, dev tesisin işleyişini sağlayacak belediye şirketlerinin koordinasyonu açısından gerekli olduğu görülüyor.
Ne var ki…
Bu kadar geniş alanda çalışacak bu kadar çok şirketi koordine etmek amacıyla oluşturulan yönetim yapılanmasının ileride gerçek bir KİT’e dönüşme riski olduğunu da göz ardı etmemek gerekiyor.
O nedenle…
Merinos’ta hafta sonu açılışı yapılacak Atatürk Kongre Kültür Merkezi bu dev görünümüyle bir yandan gurur kaynağı olurken, bir yandan da işletme anlayışıyla bugünkü belediye yönetiminin kâbusu oluyor, diğer yandan da gelecek işin kaygı veren bir yapılanmanın temelini oluşturuyor.